15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη Λέσβο 350 αστυνομικοί της Frontex για την εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών

Πρόσφατα

prosfiges-open-the-bordersΠερίπου 350 είναι οι Αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο χθες και αναμένονται και σήμερα, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ? προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα. Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για αύριο δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το χοτ σποτ της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Οι πρώτες αυριανές επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό!

Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες αφού μέσα στο χοτ σποτ της Μόριας και μετά από υπόδειξη δικηγόρων που μπαινοβγαίνουν σε αυτό δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 2000 από τους ευρισκομένους μέσα στο χοτ σποτ έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση δηλαδή έχει ανασταλεί κάθε προοπτική επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.

Χθες έφθασαν στη Λέσβο εκτός από Αστυνομικούς και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας.

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Λίγες ώρες πριν την πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, και εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανεβάζοντας στα ύψη τον αριθμό των όσων βρίσκονται υπό περιορισμό -ή κυκλοφορούν ελεύθεροι, στην περίπτωση της Χίου- στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι την Κυριακή στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 766 πρόσφυγες και μετανάστες. Πάντα στη Λέσβο, άλλοι 122 αποβιβάσθηκαν σήμερα μετά τις 9 το πρωί.

Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 385 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ το πρωί σήμερα παρά τους ανέμους έφτασαν άλλοι 78. Χαμηλά οι αφίξεις παραμένουν μόνο στη Σάμο όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.

Παρά το ότι έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την 20η Μαρτίου, οπότε και άρχισε η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που διέπει την μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών μέσα στα όρια της Ελλάδας από τα νησιά, η Αστυνομία δίνει ακόμα εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς- που όμως κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.

Επίσημα, λοιπόν, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη 488 προσφύγων στη Λέσβο, 219 στη Σάμο, καθώς και 24 στη Χίο, όπου μέχρι την Παρασκευή δηλώνονταν ότι δεν έχει μείνει κανένας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις