5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Στη μνημονιακή «καρμανιόλα» από τους δημάρχους, τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων

Πρόσφατα

psekasmos-atomika-metra-prostasiasΑνακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την προσπάθεια μεγάλης πλειονότητας των αιρετών να μη χορηγούν τα μέσα ατομικής προστασίας σε εργαζομένους των δήμων που απασχολούνται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και η εργατική νομοθεσία που καθορίζουν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, υποχρεώνει τις Διοικήσεις των Δήμων εκτός των άλλων να χορηγούν ετησίως στους εργαζόμενους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) συμπεριλαμβανομένης και της ημερήσιας χορήγησης ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ανθυγιεινές εργασίες.

Τις διατάξεις αυτές δείχνουν να αγνοούν πολλές Δημοτικές Αρχές και να τις απαξιώνουν μη χορηγώντας αυτά που δικαιούται ο εργαζόμενος και έχουν να κάνουν με την Υγιεινή και Ασφάλεια κατά την ώρα της εργασίας.

Πολλές φορές μάλιστα γίνονται και προκλητικές με την στάση τους, όπως η Δημοτική Αρχή Ρόδου, όπου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών που στην εισήγησή του προς την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο κυνικά παραδέχτηκε ότι τα τελευταία έξι χρόνια δεν τηρούνται οι όροι Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι: «Η πρότασή μου να γίνει δεκτή η παροχή ατομικής προστασίας σε είδη ρουχισμού για κάποιους εργαζόμενους του Δήμου. Όσον αφορά τα άλλα δύο αιτήματα (Παροχή Γάλακτος-Γιατρός Εργασίας-Προληπτική Ιατρική), είναι αρνητική. Άλλωστε, τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπήρχαν ανάλογες πιστώσεις γι’ αυτά τα αιτήματα»!!!

Ως είδη ρουχισμού αντιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) η Δημοτική Αρχή Ρόδου, ενώ για την παροχή γάλακτος στους δικαιούχους καθώς και την ύπαρξη Γιατρού Εργασίας και Προληπτικής Ιατρικής, θεωρεί πως εφόσον δεν υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια δεν χρειάζεται και τώρα να μπουν στη διαδικασία χορήγησης.

Επικαλείται δε την άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου αλλά μόνο σε ότι αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί για την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων «λεφτά υπάρχουν» για την Δημοτική Αρχή που προχωρεί στην ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων αντί του αστρονομικού ποσού των 12.500.000 ευρώ και πλέον.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει καταγγείλει τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι σπεύδουν και γίνουν «βασιλικότεροι του βασιλέως» στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που ψηφίζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και πρωτίστως για τη ζωή τους που καθημερινά εκτίθεται σε κίνδυνο και με τον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων διαρκώς να μεγαλώνει.

Η αδυναμία του κράτους να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους, μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αφήνει ελεύθερους τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αυθαιρετούν συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος εργασίας σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της εργασίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιλαμβάνονται ως «κόστος» την Υγεία, την Ασφάλεια και την ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν άμεσα στην προμήθεια και χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους δικαιούχους, να εφαρμόσουν τους όρους της ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την εργατική νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και για τις συνθήκες στους χώρους εργασίας.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση αντί να βάζει στο στόχαστρο τα ΒΑΕ και να σχεδιάζει την κατάργηση του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος, να προχωρήσει άμεσα σε συστηματικούς ελέγχους νομιμότητας όπως και στη νομοθετική ρύθμιση που της έχουμε προτείνει με το αριθμ. πρωτ.: 240/7-3-2016 έγγραφό μας για τα οφειλόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και τη χορήγηση του γάλακτος.

Σε αντίθετη περίπτωση, να έχουν υπόψη τους ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με την μαζική και ενιαία αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις