15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα 9,17 ευρώ αυξάνεται το κατώτατο ωρομίσθιο στη Βρετανία

Πρόσφατα

kathimerini-misthosΗ Βρετανία προχωρεί σε σημαντική αύξηση των αποδοχών για τους χαμηλόμισθους, η οποία θα είναι τέσσερις φορές ταχύτερη από την αντίστοιχη για τον μέσο όρο των αμοιβών φέτος. Η απόφαση αυτή ελήφθη, ώστε οι χαμηλά αμειβόμενοι να μπορούν να έχουν έναν «μισθό επιβίωσης», που θα τους επιτρέπει να ζουν (living wage). Προβλέπεται να ξεκινά από 7,20 λίρες (9,17 ευρώ) την ώρα και να φθάσει σταδιακά τις σχεδόν 9 λίρες (11,47 ευρώ) έως το 2020. Την ίδια στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα στο Σιάτλ και στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, λαμβάνονται αποφάσεις για σταδιακή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια (13,4 ευρώ), όταν σε ομοσπονδιακό επίπεδο ο νόμος το καθορίζει στα 7,25 δολάρια (6,47 ευρώ). Πέρυσι, η Γερμανία θεσμοθέτησε πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της τον ελάχιστο μισθό. Παράλληλα, στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έχει απευθύνει έκκληση στις επιχειρήσεις για ετήσια αύξηση 3% στον ελάχιστο μισθό στο προσεχές μέλλον, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση και ο πληθωρισμός.

Πείραμα

Ο κόσμος παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στη Βρετανία, η οποία από μεθαύριο θα θέσει σε εφαρμογή την προαναφερθείσα πολιτική, με τελικό στόχο τις σχεδόν 9 λίρες το 2020. Πάντως, και το σημερινό ωρομίσθιο των 6,70 λιρών (8,54 ευρώ) θεωρείται γενναιόδωρο βάσει του δείκτη ελάχιστου ωρομισθίου των Financial Τimes «Big Μac». Με αυτήν την αμοιβή ένας εργαζόμενος μπορεί να αγοράσει ένα χάμπουργκερ «Big Μac», αφού έχει εργαστεί 26 λεπτά έναντι 41 λεπτών στις Ηνωμένες Πολιτείες και 32 λεπτών στην Ιαπωνία. Την ίδια ακριβώς δυνατότητα έχει και ένας συνάδελφός του στην Ιρλανδία και στη Γερμανία, ενώ σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται ένας Αυστραλός (18 λεπτά) και ένας Δανός (16 λεπτά). Με τη σταδιακή αύξηση έως και τις σχεδόν 9 λίρες, όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο ωρομίσθιο στη Βρετανία θα μπορούν να αγοράζουν ένα «Big Mac», αφού εργαστούν 18 λεπτά. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να υπολογισθεί το επίπεδο του ελάχιστου ωρομισθίου, όπως ο συσχετισμός του με τον μέσο όρο αποδοχών.

Στη Βρετανία, ως εκ τούτου, ο «μισθός επιβίωσης» θα αυξηθεί στο 60% των μέσων αποδοχών έως το 2020. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών εξετάζουν τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου μισθού, θεωρώντας τον εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανισότητας και την τόνωση της αναιμικής αύξησης μισθών. Η στασιμότητα των μισθών τα τελευταία χρόνια αποδίδεται στην όξυνση του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, την αποδυνάμωση της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο η πρόοδος της τεχνολογίας έχει καταργήσει θέσεις εργασίας που απαιτούσαν μεσαία εξειδίκευση. Η προβληματική του ελάχιστου μισθού έχει τεθεί, πάντως, και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Μαλαισία, λόγου χάριν, χρησιμοποιεί το εργαλείο του ελάχιστου μισθού, αποσκοπώντας σε μία δικαιότερη αναδιανομή των οφελών της ανάπτυξης.

Πέραν αυτού, πάντως, εγείρεται ένα ερώτημα. Αυτό αφορά το μέχρι ποιου επιπέδου μπορεί να φθάσει ο ελάχιστος μισθός. Επιπλέον, ορισμένοι θεωρητικοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορείς να τον αυξήσεις πέραν της αξίας που δημιουργεί για τους εργοδότες, ειδάλλως μειώνεται η ζήτηση για εργατικά χέρια. Ωστόσο, τέλος, οι ειδήσεις από τη Γερμανία είναι θετικές, καθώς εισήγαγε πέρυσι το ελάχιστο ωρομίσθιο στα 8,50 ευρώ και η ανεργία εξακολουθεί να υποχωρεί.

Πηγή: kathimerini.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις