10.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

5,4 δισ. ευρώ το «μάρμαρο» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Πρόσφατα

aima-foroiΚατά την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που αποφύγαμε εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι πολίτες τα «χειρότερα» του Τρύφωνα Αλεξιάδη και μείναμε στα «άσχημα», καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «έκλεισε» με τη… διαπραγμάτευση τα φορομπηχτικά – εισπρακτικά μέτρα στο 3% του ΑΕΠ (δηλ. στα 5,4 δισ. ευρώ) και όχι στο 4,5% του ΑΕΠ (δηλ. περίπου 9 δισ. ευρώ).

Η ιστοσελίδα να θυμίσει τι έλεγε η κυβερνητική εκπρόσωπος στις 31 Αυγούστου 2015 (ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τότε), όταν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, ερωτηθείσα σχετικά: «Είμαστε διαφορετικοί ιδεολογικά, πολιτικά… δεν κουβαλάμε τα ίδια βαρίδια. Έχουμε άλλους στόχους».

Από τα φαινόμενα, όμως, και με κομβικό σημείο την ψήφιση του 3ου μνημονίου, αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο: πως η κυβέρνηση, υποταγμένη στους δανειστές, έχει περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο τής εργατικής τάξης, υπηρετώντας και εφαρμόζοντας πιστά τα μνημόνια, τις πολιτικές λιτότητας, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική – μάλιστα πρόσφατα και τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, αποδεχόμενη το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Έχει έναν και μόνον σκοπό: την περαιτέρω εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και του λαού, το ξεπούλημα των «ασημικών» της χώρας.

Η μόνη διέξοδος για όλους μας είναι ο διαρκής αγώνας και πάλη για την ανατροπή του μνημονιακού αδιέξοδου της λιτότητας και τη χρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών με την εθνικοποίηση, τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, με τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, με την διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και τη σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

oikonomikaMetra

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το σχετικό θέμα από το CNN Greece:


  • Οριστικοποιούνται τα μέτρα 3% του ΑΕΠ για να κλείσει η αξιολόγηση

Μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, που μεταφράζονται σε 5,4 δισ. ευρώ, ως το 2018 φέρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και η έμμεση φορολόγηση, τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσει το οικονομικό επιτελείο ως το τέλος της εβδομάδας για να «κλειδώσει» η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τη Δευτέρα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε το ύψος των μέτρων, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μην πληγούν τα χαμηλότερα στρώματα και οι αδύναμοι συμπολίτες μας», ενώ αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, τόνισε πως «σε ασφαλιστικό και φορολογικό φαίνεται όλες οι πλευρές να συμπίπτουν και παραμένουν αποκλίσεις στα κόκκινα δάνεια».

Όπως ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, Αθήνα και δανειστές συμφώνησαν ότι για να κλείσει η συμφωνία απαιτούνται μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, αντί για 4,5% του ΑΕΠ που μέχρι πρότινος ζητούσε το ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι βάσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, έως το Πάσχα και με κεντρικό ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, το 1% προκύπτει από τις ρυθμίσεις και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το άλλο 1% προκύπτει από φόρους, από τη φορολόγηση και το ακόμη άλλο 1% από άλλα μέτρα που πρακτικά θα αποτελούν έμμεση φορολόγηση.

Σε αυτή τη βάση εργαστήκαμε, τόνισε η κα Γεροβασίλη και αυτό έχουμε αποδεχθεί στη συμφωνία, «ανεξάρτητα αν μετά (και αυτά προκύπτουν και σε συμφωνία και με τους Ευρωπαίους εταίρους) το ΔΝΤ έχει προβάλει άλλα νούμερα: μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο, όμως, δεν φαίνεται να επικρατεί. Επομένως, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του 3% του ΑΕΠ από τις τρεις κατηγορίες που σας προανέφερα».

Η κα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως οι δύο πλευρές έχουν συναινέσει να αφορούν κατά 1% τα οφέλη για το Δημόσιο από την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και κατά 2% του ΑΕΠ επιπλέον κρατικά έσοδα από φόρους, εκ των οποίων 1% του ΑΕΠ από την άμεση φορολόγηση και 1% από αύξηση των έμμεσων φόρων.

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε 1,8 δισ. ευρώ μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων, 1,8 δισ. ευρώ μέτρα από άμεσους φόρους και 1,8 δισ. ευρώ μέτρα από το Ασφαλιστικό.

Σε ότι αφορά τα μέτρα για την εξεύρεση 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και βενζίνης, αύξηση φόρων στην κινητή τηλεφωνία και επιβολή ειδικού τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τα 1,8 δισ. ευρώ από τους άμεσους φόρους θα προκύψουν από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τον φόρο ακινήτων, με την κυβέρνηση να εξετάζει επιβαρύνσεις για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ το άλλο 1,8 δισ. θα προκύψει από τις περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ, καθώς και από την αύξηση στις εισφορές.

  • Πώς το κράτος «παγίδευσε» τους αγοραστές Ι.Χ. με ντίζελ

Εν τω μεταξύ, εγκλωβισμένοι από την ανακολουθία των πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων βρίσκονται 157.349 ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, οι οποίοι από το 2011 και μετά προχώρησαν στην απόκτηση ακριβότερων οχημάτων με καύσιμο το diesel, στοχεύοντας πως θα κάνουν απόσβεση μέσω του φθηνότερου καυσίμου.

Πηγή: CNN Greece

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις