17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συντονιστικό ΒσΣ: ΟΧΙ στην αποδόμηση και ιδιωτικοποίηση του προγράμματος

Πρόσφατα

Υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή, Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, αναπληρώτρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, καθώς και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη απέστειλε το Πανελλήνιο Συντονιστικό των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στο υπόμνημα, το Συντονιστικό υπογραμμίζει ανάμεσα στα άλλα την έντονη διαμαρτυρία του για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης για μόνιμη διασφάλιση του προγράμματος ΒσΣ και των θέσεων εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού και στο σχέδιό της πλέον «να εφαρμοστούν πολιτικές αποδόμησής του και καρατόμησης των εργαζομένων, με την ένταξη του ΒσΣ σ’ ένα νέο φορέα, το Ενιαίο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και επαναπροκήρυξη των θέσεων του υφιστάμενου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ».

«Σας υπενθυμίζουμε», τονίζει το Συντονιστικό, «ότι οι εργαζόμενοι έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και των αναγκών της».

Οι εργαζόμενοι στο ΒσΣ διεκδικούν:

  • Την αναγνώριση των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου καθώς παρέχουν ένα έργο το οποίο είναι μόνιμο, το οποίο έγινε χθες, γίνεται σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί και αύριο

  • Τη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε δήμο και στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με την ενσωμάτωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού που ήδη εργάζεται επί σειρά ετών στις κοινωνικοπρονοιακές δομές (Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ.)

  • Την άμεση και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι στην πλειονότητά τους

  • Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα να λειτουργήσουν ως φραγμός σε μια διαδικασία αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης του «Βοήθεια στο Σπίτι», του κοινωνικού κράτους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Με το παρόν υπόμνημα, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρίαμας καθώς στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10/3/2016 στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μεταξύ του Υπουργού κ. Κουρουμπλή, της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, εκπροσώπων των Δ.Σ. Συλλόγων και Σωματείων Εργαζομένων ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ καθώς και Διευθυντών και Στελεχών των δύο Υπουργείων, διαπιστώσαμε με έκπληξη και απογοήτευση ότι αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις που μας είχαν δοθεί τον Νοέμβριο του 2015 σχετικά: α) με την εξασφάλιση Εθνικών Πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ έως το 2019 ( όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το ΦΕΚ 47/Α΄/ 11-5-2015) και  β) τη διασφάλιση των εργασιακών θέσεων για το σύνολο των εργαζομένων .

Αντίθετα εκφράστηκε η πρόθεση να μην διασφαλιστεί μόνιμα η Δομή ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ και το υπάρχον προσωπικό, να εφαρμοστούν πολιτικές αποδόμησής του και καρατόμησης των εργαζομένων, με την ένταξη του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ σ’ ένα νέο φορέα, το «Ενιαίο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας», με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και επαναπροκήρυξη των θέσεων του υφιστάμενου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Επιπλέον, αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις για έγκαιρη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την νέα περίοδο 2016 καθώς και η εξασφάλιση σταθερής και έγκαιρης ροής χρηματοδότησης από τα συναρμόδια Υπουργεία και την Διαχειριστική Αρχή προς τους Φορείς υλοποίησης του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ έχοντας σαν αποτέλεσμα την επί χρόνια επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Μεγάλη ευθύνη σχετικά με την ροή της χρηματοδότησης και την καταβολή των δεδουλευμένων έχει εξίσου και η ΚΕΔΕ αφενός διότι η απαίτηση για έγκαιρη υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης θα έπρεπε να είναι στις άμεσες προτεραιότητές της καθώς το ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ υλοποιείται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού συνάπτονται με Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και αφετέρου θα έπρεπε να προτρέπει και να επισημαίνει στα μέλη της την ευθύνη – νομική και ηθική – που έχουν ως προς την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στο προσωπικό, ανεξαρτήτως της ροής της χρηματοδότησης.

Επιπλέον οι Νόμοι :

• 4052/2012, άρθρο138, ο οποίος προβλέπει την εφαρμογή του «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» από το ΙΚΑ, τους δικαιούχους, τα κριτήρια ένταξης των ωφελουμένων κλπ.

• 4199/2013 και 4277/2014 όπου προβλέπεται η μετεξέλιξη του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ και θεσμοθετούνται δύο νέα προγράμματα : α) το ΄΄Κατ’ Οίκον Κοινωνική Φροντίδα Ηλικιωμένων, ΑμεΑ και Ανασφαλίστων και β) το ΄΄Κατ’ Οίκον Νοσηλεία΄΄

ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄, τον αριθμό των ωφελουμένων, το υπάρχον προσωπικό, αν δεν γίνουν ανάλογες τροποποιήσεις μέσω ΚΥΑ,

καθώς:

• πουθενά δεν γίνεται μνεία για το υπάρχον προσωπικό

• αναφέρεται ότι εκχωρείται η υλοποίηση του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ στην ΕΕΤΑΑ

• ότι αφήνεται στην βούληση των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων να υλοποιήσουν τα παραπάνω προγράμματα με το υπάρχον προσωπικό

• ότι αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο σύμπραξης των Δήμων με ΚΟΙΝΣΕΠ

• δεν προσδιορίζονται τα κριτήρια ένταξης των εξυπηρετουμένων

Οι εργαζόμενοι ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι οι προθέσεις και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ

ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ στις προθέσεις της Κυβέρνησης: Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η Πολιτεία οφείλει να οργανώνει και να ενισχύει ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους ασθενέστερους, τους έχοντες περισσότερο ανάγκη αδύναμους και ανήμπορους συμπολίτες μας. Το ΒΣΣ συνδέεται άμεσα με την αποφυγή του στιγματισμού και του εγκλεισμού, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του πάσχοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αφού το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι κατά πολύ υψηλότερο απ’ αυτό της ανοιχτής. Άρα λειτουργεί ως αντισταθμιστικό μέτρο στη δύσκολη περίοδο που διανύει το κράτος.

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι οι εργαζόμενοι έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και των αναγκών της.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Την αναγνώριση των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου καθώς παρέχουμε ένα έργο το οποίο είναι μόνιμο, το οποίο έγινε χθες, γίνεται σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί και αύριο

  • Την δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με την ενσωμάτωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού που ήδη εργάζεται επί σειρά ετών στις κοινωνικοπρονοιακές δομές (Βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.)

  • Την άμεση και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας που εξακολουθούμε να μένουμε απλήρωτοι στην πλειοψηφία μας

  • Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα να λειτουργήσουν ως φραγμός σε μία διαδικασία αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης του «Βοήθεια στο Σπίτι», του κοινωνικού κράτους.

Ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ορίζεται «το κράτος εκείνο που αναλαμβάνει θεσμικά υποχρεώσεις σχετικά με την εξασφάλιση βασικών αναγκών των πολιτών του» (Γ. Κατρούγκαλος, Το κοινωνικό κράτος της μεταβιομηχανικής εποχής, Αθήνα – Κομοτηνή 1998, σελ.108 ).

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών να εξασφαλίσει την σχέση εργασίας και τις θέσεις εργασίας του συνόλου του υπάρχοντος προσωπικού και του Υπουργείου Εργασίας για την συνέχιση και αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι». Είναι ευθύνη δική σας.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στα δίκαια αιτήματά μας.


Διαβάστε επίσης:

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: «Καθησυχαστικό» δελτίο Τύπου από το υπ. Εργασίας για ΒΣΣ και ΚΗΦΗ

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Υπό αμφισβήτηση οι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών ΒσΣ, ΚΗΦΗ κ.λπ.;

Εργαζόμενοι στο ΒσΣ: Κουρουπλής και Φωτίου μας εμπαίζουν

Καμία απόλυση εργαζομένων ή ιδιωτικοποίηση στο ΒσΣ, λέει ο Μπαλάφας

Κατάληψη από τους εργαζομένους στο ΒσΣ και «δεσμεύσεις» υπουργών

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις