2.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Στους 50.146 ανέρχεται το σύνολο των προσφύγων – Πάνω από τους μισούς στη βόρεια Ελλάδα

Πρόσφατα

prosfiges-fraxtis-PGDMΠαράταση της κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία

Στους 50.146 ανέρχεται το σύνολο των προσφύγων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (στοιχεία Δευτέρα 28 Μάρτη).

Ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα (28.528) και ακολουθεί η Αττική με 14.430 άτομα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη ανέρχονται στις 13000 ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά όπου παραμένουν περισσότεροι από 5000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους πρόσφυγες να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης την ώρα που δεκάδες λεωφορεία παραμένουν κοντά στην Ειδομένη προκειμένου να μεταφέρουν όσους πρόσφυγες αποφασίσουν να μεταφερθούν στα κέντρα, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

Την ίδια ώρα, μετά το ντε φάκτο κλέισιμο της βαλκανικής οδού, οι διακινητές φαίνεται προετοιμάζουν το έδαφος για ενεργοποίηση εναλλακτικών διαδρομών μέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την ιταλική χερσόνησο.

Όπως αποκαλύπτουν έρευνες της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και αναδημοσιεύει η Deutche Welle, οι νέες διαδρομές θα ξεκινούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα οδηγούν στην Ιταλία μέσω της ανατολικής Μεσογείου.

Μειωμένες οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου

Μείωση παρουσιάζουν και σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη”, μεταφέροντας μόνο 17 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 2” χωρίς να μεταφέρει κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα ενώ σημειώνεται ότι χθες δεν υπήρξε καμία άφιξη από τα νησιά του Αιγαίου.

Κυρίτσης: Στέλνουμε μεταφραστές στην Ειδομένη

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου διασποράς ψευδών ειδήσεων προς τους πρόσφυγες στάθηκε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα news247.gr, ο κ. Κυρίτσης τόνισε αρχικά ότι «η ανεύθυνη φημολογία και η παραπληροφόρηση σε ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται υπό πίεση και σε συνθήκες κακουχίας, όπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί.

Γνωρίζουμε ότι τις ψευδείς αυτές πληροφορίες τις διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά και από στόμα σε στόμα, άνθρωποι ετερόκλητοι. Τέτοιες φήμες σε απελπισμένους ανθρώπους μεταδίδονται όπως η φωτιά στα ξερόχορτα».

Και συνέχισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης:

«Ανάμεσα σε εκείνους που τις διαδίδουν μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι με ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσουν, οι οποίοι όμως επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων και, ώς ένα βαθμό, παιχνίδια εις βάρος της χώρας.

Ζητάμε από αλληλέγγυους, εθελοντές και ΜΚΟ να συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να προστατεύονται οι πρόσφυγες από την παραπληροφόρηση και από επικίνδυνες καταστάσεις σαν αυτή που είδαμε προ δύο εβδομάδων, όταν ένα μεγάλο πλήθος πέρασε μέσα από ποτάμια τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Για αυτή την περίπτωση μάλιστα γίνεται έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες».

Όπως μάλιστα εξήγησε ο κ. Κυρίτσης, η κυβέρνηση στέλνει στην Ειδομένη κλιμάκιο διερμηνέων και μεταφραστών, ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος διασποράς ψευδών ειδήσεων, αλλά και για την καλύτερη πληροφόρηση των προσφύγων.

«Προσπαθούμε να εντείνουμε την επικοινωνιακή προσπάθεια ώστε να απευθυνόμαστε αδιαμεσολάβητα στους πρόσφυγες και μετανάστες στη γλώσσα τους. Είναι μια προσπάθεια με δυσκολίες, λόγω έλλειψης διερμηνέων και μεταφραστών.

Ήδη στέλνουμε ένα κλιμάκιο διερμηνέων και μεταφραστών στην Ειδομένη και σχεδιάζουμε να στηθεί μεγαφωνική εγκατάσταση, μέσα από την οποία θα γίνονται ανακοινώσεις για όλα τα θέματα.

Προσπαθούμε εντατικά να καλύψουμε τις ανάγκες στους τομείς αυτούς και κυρίως δουλεύουμε για δημιουργία πρόσθετων και αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας στους οποίους θα στεγάσουμε τον κόσμο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συνθήκες κακουχίας σε Ειδομένη. Το ίδιο θα συμβεί και στον Πειραιά», υποστήριξε ο κ. Κυρίτσης.

ΠΓΔΜ: Παράταση της κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία

Στο μεταξύ, την παράταση του μέτρου της κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, αποφάσισε χθες η βουλή της ΠΓΔΜ, λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, αιτιολογώντας την πρόταση για την παράταση του μέτρου, σημείωσε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία τον περασμένο Αύγουστο. Η κήρυξη κατάστασης κρίσης θεωρήθηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ απαραίτητη για την αποτελεσματική συμμετοχή του στρατού και της αστυνομίας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Είχε παραταθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου και τώρα, με τη νέα απόφαση της Βουλής, επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους.

Κατά της παράτασης του μέτρου κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία μέχρι τα τέλη του έτους τάχθηκε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με το επιχείρημα ότι ο νόμος για τη διαχείριση κρίσεων δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα και ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να φανεί πως θα λειτουργήσει στην πράξη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Πηγή: CNN Greece

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις