12.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Σε σκοτεινούς διαδρόμους και διευθυντήρια η λειτουργία της ΟΣΥΑΠΕ

sispeirosi-perifereiesΓια «έλλειμμα δημοκρατικής και καταστατικής λειτουργίας» κατηγορεί τους εκπροσώπους της Αγωνιστικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας η Συσπείρωση Εργαζομένων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν στήσει ένα «άτυπο διευθυντήριο», που έχει μετατρέψει την Ομοσπονδία «σε μηχανισμό υπεράσπισης συγκεκριμένων συντεχνιακών συμφερόντων».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα πό τις κινήσεις του «άτυπου διευθυντήριου» των εκπροσώπων της Αγωνιστικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας: «αποφάσεις που δημοκρατικά λαμβάνει το Δ.Σ. δεν υλοποιούνται επειδή απλά δεν το θέλουν, δελτία τύπου, ανακοινώσεις και επιστολές, χωρίς καμία έγκριση συλλογικού οργάνου εκδίδονται κατά το δοκούν, έγγραφα της Ομοσπονδίας πλαστογραφούν την συγκατάθεση του Οργανωτικού Γραμματέα, αποκρύπτεται η εισερχόμενη αλληλογραφία από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., πραγματοποιούνται συναντήσεις με υπουργούς χωρίς καμία έγκριση και παραχωρούν σε αυτούς δεσμεύσεις υποταγής του κινήματος».

Με θρησκευτική ευλάβεια μεθοδεύουν τις διαδικασίες του συνεδρίου, ώστε να καταφέρουν τον όσο μεγαλύτερο έλεγχο του, καταγγέλλει η Συσπείρωση, συμπληρώνοντας πως «χωρίς καμία ενημέρωση του Δ.Σ. και προφανώς χωρίς καμία έγκριση από αυτό, “οργώνουν” όλη την χώρα, ως “εκπρόσωποι της ΟΣΥΑΠΕ”, ψάχνοντας εναγωνίως για συνέδρους, προκειμένου να συντηρήσουν το κατεστημένο που τόσα χρόνια τους συντηρεί».

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, συμπληρώνει, πως «ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου δεν προχώρησε στην έγκαιρη σύγκληση του, ώστε να προβεί στην προκήρυξη συνεδρίου με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της υλοποίησή του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το σύνολο των συναδέλφων αλλά και την νομιμοποίηση της Ομοσπονδίας». Δεν είναι τυχαίο πως -παρόλο την σχετική απόφαση του Γ.Σ.- οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι που έχουν κάνει αίτηση εγγραφής «είναι σε καθεστώς ομηρίας, προφανώς σκοπίμως, αφού δεν έχουν προσκομισθεί τα δικαιολογητικά εγγραφής τους σε καμία συνεδρίαση του Δ.Σ. ώστε αυτή να ολοκληρωθεί ή να ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε καθημερινοί μάρτυρες μιας καθεστωτικής νοοτροπίας που αναπτύσσετε από τους εκπροσώπους της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ οι οποίοι θεωρούν ότι η Ομοσπονδία αποτελεί κληρονομικό τους δικαίωμα με αποτέλεσμα την σκοτεινή και αντιδημοκρατική λειτουργία της.

Αποφάσεις που δημοκρατικά λαμβάνει το Δ.Σ. δεν υλοποιούνται επειδή απλά δεν το θέλουν, δελτία τύπου, ανακοινώσεις και επιστολές, χωρίς καμία έγκριση συλλογικού οργάνου εκδίδονται κατά το δοκούν, έγγραφα της Ομοσπονδίας πλαστογραφούν την συγκατάθεση του Οργανωτικού Γραμματέα, αποκρύπτεται η εισερχόμενη αλληλογραφία από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., πραγματοποιούνται συναντήσεις με υπουργούς χωρίς καμία έγκριση και παραχωρούν σε αυτούς δεσμεύσεις υποταγής του κινήματος.

Το έλλειμμα στην δημοκρατική και καταστατική λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι τεράστιο και την έχει μετατρέψει σε μηχανισμό υπεράσπισης συγκεκριμένων συντεχνιακών συμφερόντων, όπως αυτά καθορίζονται από το αόρατο διευθυντήριο που εκμεταλλεύεται χρόνια τώρα την Ομοσπονδία, μετατρέποντας την σε συνοικιακό σωματείο .

Στην απαίτηση επί χρόνια όλων των υπολοίπων παρατάξεων για συγκρότηση διαπαραταξιακών επιτροπών που θα επισκέπτονταν τα πρωτοβάθμια σωματεία για ενημέρωση και συντονισμό των δράσεων ιδιαίτερα στις κρίσιμες περιόδους, οι εκπρόσωποι της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ παρίσταναν ότι δεν καταλαβαίνουν, δεν ακούν, δεν βλέπουν. Σήμερα λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου, χωρίς καμία ενημέρωση του Δ.Σ. και προφανώς χωρίς καμία έγκριση από αυτό, «οργώνουν» όλη την χώρα, ως «εκπρόσωποι της ΟΣΥΑΠΕ» ψάχνοντας εναγωνίως για συνέδρους, προκειμένου να συντηρήσουν το κατεστημένο που τόσα χρόνια τους συντηρεί.

Με θρησκευτική ευλάβεια μεθοδεύουν τις διαδικασίες του συνεδρίου ώστε να καταφέρουν τον όσο μεγαλύτερο έλεγχο του.

Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου δεν προχώρησε στην έγκαιρη σύγκληση του, ώστε να προβεί στην προκήρυξη συνεδρίου με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της υλοποίησή του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το σύνολο των συναδέλφων αλλά και την νομιμοποίηση της Ομοσπονδίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο Δ.Σ. ενώ υπάρχει ως θέμα ημερήσιας διάταξης η καταγραφή των στοιχείων των πρωτοβάθμιων συλλόγων και τα οικονομικά στοιχεία αυτών, αυτά δεν παρουσιάσθηκαν ποτέ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και άρα οι υπόλοιπες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. δεν είχαν την ίδια γνώση και άποψη για τους όρους υλοποίησης του συνεδρίου όπως είχαν οι εκπρόσωποι της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα, παρόλο την σχετική απόφαση του Γ.Σ., οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι που έχουν κάνει αίτηση εγγραφής είναι σε καθεστώς ομηρίας, προφανώς σκοπίμως, αφού δεν έχουν προσκομισθεί τα δικαιολογητικά εγγραφής τους σε καμία συνεδρίαση του Δ.Σ. ώστε αυτή να ολοκληρωθεί ή να ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία.

Πολλά δεν είναι τυχαία, όπως τυχαία δεν είναι και η ατομική ευθύνη του καθενός που με την στάση του θα καθορίσει το πλαίσιο που θα κινηθεί η ομοσπονδία την επόμενη τριετία.

Το ζητούμενο είναι η κοινωνική και αγωνιστική δράση του καθενός και όχι η αποστειρωμένη από την πραγματικότητα και αγκιστρωμένη στο κατεστημένο συνδικαλιστική συμπεριφορά.

Το ζητούμενο είναι η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος που θα έρθει αντιμέτωπο με τις πιο βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων που πτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, που κατεδαφίζουν εργασιακά δικαιώματα και αποδομούν το κοινωνικό κράτος.

Το ζητούμενο είναι η αξιοπρέπεια μας, ατομική και συλλογική, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια.

Παρόμοια Άρθρα