21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Από σήμερα η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας – 48.141 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Πρόσφατα

prosfuges-eidomeni-sidirodromiki-grammiΤι προβλέπει η συμφωνία – Αντιρατσιστικά / Αντιφασιστικά συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις κατά της Ευρώπης – φρούριο το Σάββατο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Συνολικά 48.141 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, μέχρι τις 8.00 το πρωί είχαν καταγραφεί στην Αττική 13.010 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 4.370 βρίσκονται στον Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 1.821 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 25.994. Στον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταγραφεί 12.000 πρόσφυγες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 7.316 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στη Λέσβο (4.181).

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών από τους χιλιάδες πρόσφυγες. Μέχρι το τέλος της μέρας αναμένεται να έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι πρόσφυγες θα επιβιβάζονται σε πλοία τα οποία θα τους μεταφέρουν στον Σκαραμαγκά, τον Βόλο και την Καβάλα και από εκεί θα τους παραλαμβάνουν λεωφορεία όπου θα τους πηγαίνουν σε νέες δομές φιλοξενίας που έχει ήδη κατασκευάσει ο στρατός.

Με μέριμνα των ενόπλων δυνάμεων κατασκευάστηκαν και επίκειται η άμεση ενεργοποίηση 3 νέων δομών φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας (χωρητικότητας 1.600 ατόμων), στη Φιλιππιάδα Θεσπρωτίας (χωρητικότητας 1.000 ατόμων) και στα Δολιανά Ιωαννίνων (χωρητικότητας 400 ατόμων).

Την ίδια ώρα έχουν φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex με στόχο τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ.

(Κεντρική φωτογραφία από καθιστική διαμαρτυρία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή
στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη, που πραγματοποίησαν
την Κυριακή 20/3 σύροι πρόσφυγες, με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων.
Οι πρόσφυγες κρατούσαν χαρτόνια με το σύνθημα «Ανοίξτε τα σύνορα»).

Τσίπρας: Ένα πρώτο δειλό βήμα η συμφωνία

Πάντως, πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας την χαρακτήρισε ως ένα «δειλό πρώτο βήμα» και επισήμανε ότι η συμφωνία είναι μια «ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης που αφορά το διεθνές πλαίσιο συνολικά». Όπως τόνισε: «Αν δεν καταλήγαμε χθες σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε «αποθήκες ψυχών», γι’ αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους».

Σημείωσε ότι είναι ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να δώσουν την μάχη για την ανάκτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.

prosfigas-mana-paidi

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας

1. Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους μαζικής απέλασης.

Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ με σεβασμό στην αρχή της μη -επαναπροώθησης. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη.

Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα εγγράφονται αμέσως και θα καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν αβάσιμες ή μη δεκτές θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής και η συνεργασία. Το κόστος της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε.

2. Για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα υπάρξει ένας Σύρος που θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., βάσει των αντίστοιχων κριτηρίων του ΟΗΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, σε συνεργασία με την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή ξεκινά να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν μπει ή προσπαθήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παράτυπα στην Ε.Ε. Από πλευράς Ε.Ε., θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει της συμφωνίας των κρατών-μελών στη Σύνοδο της 20ής Ιουλίου 2015, βάσει της οποίας είχαν απομείνει 18.000 «θέσεις» μετεγκατάστασης.

Εάν δημιουργηθεί περαιτέρω ανάγκη για μετεγκαταστάσεις θα πραγματοποιηθεί παρόμοια εθελοντική διαδικασία που θα ανέλθει σε ακόμη 54.000 ανθρώπους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τη δέσμευση της Κομισιόν να προτείνει αλλαγή στη συμφωνία μετεγκατάστασης που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 ώστε κάθε δέσμευση για μετεγκατάσταση να αντισταθμίζεται από μη κατανεμημένες θέσεις. Εάν η όλη διαδικασία δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα του τερματισμού της παράτυπης μετανάστευσης ή εάν ο αριθμός των επιστροφών (στην Τουρκία) ξεπεράσει τους παραπάνω αριθμούς τότε αυτός ο μηχανισμός θα τερματισθεί.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου στην ΕΕ είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης, ενώ θα συνεργαστεί με όλες τις γειτονικές χώρες καθώς και την Ε.Ε. προς αυτόν τον σκοπό.

4. Μόλις σταματήσουν οι παράτυπες διακινήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή έστω μειωθούν σημαντικά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Voluntary Humanitarian Admission Scheme. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα σε εθελοντική βάση.

5. Η εκπλήρωση του όρου απελευθέρωσης της βίζας θα επιταχυνθεί από κάθε κράτος-μέλος, έως τα τέλη Ιουνίου 2016 το αργότερο και εφόσον η Τουρκία έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει, ώστε η Κομισιόν να ετοιμάσει σχετική πρόταση ως τα τέλη Απριλίου βάσει της οποίας το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα λάβουν την τελική απόφαση.

6. Η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με την Τουρκία θα επιταχύνει τη διαδικασία εκταμίευσης των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους χρήζουν προσωρινής προστασίας και αυτό θα γίνει πριν από τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να συνταχθεί μία πρώτη λίστα συγκεκριμένων προγραμμάτων για τους πρόσφυγες στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών, τροφής και άλλων θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μόλις όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν με ορθό τρόπο η Ε.Ε. θα απελευθερώσει επιπλέον τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

7. Ε.Ε. και Τουρκία καλωσορίζουν την εργασία που γίνεται για τη δημιουργία Καθεστώτος Άρσης Δασμών.

8. Ε.Ε. και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος στις 29 Νοεμβρίου του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν τις διαδικασίες για το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν την απόφαση της Κομισιόν να καταθέσει πρόταση γι’ αυτόν τον σκοπό εντός του Απριλίου. Έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική διαδικασία για άνοιγμα άλλων Κεφαλαίων με γρήγορους ρυθμούς χωρίς προκατάληψη ως προς τις θέσεις των κρατών –μελών σε συμφωνία με τους υφιστάμενους κανόνες.

9. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, κάτι που θα επιτρέψει στους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς. Όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν παράλληλα και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση.

prosfiges-paidi

Σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου

Την ίδια ώρα, τη σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφάσισε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο:

  • το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής,

  • τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας,

  • την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και

  • τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν ως μέλη:

  • ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,

  • ο υπουργός Εξωτερικών,

  • ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

  • ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

  • ο υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου),

  • ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη),

  • ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής),

  • ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας,

  • ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών,

  • ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και

  • ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτική μετέχουν, επίσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου:

  • ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,

  • ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας,

  • ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος,

  • ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, και

  • όσα άλλα μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί καλούνται κάθε φορά από τον πρωθυπουργό. Μπορεί, επίσης, να καλούνται για παροχή γνώμης στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

600 αστυνομικούς στέλνουν Παρίσι και Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση δηλώνουν έτοιμες να στείλουν έως 600 αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα, επισημαίνουν οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών σε κοινή τους επιστολή μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για την προσφυγική κρίση.

«Προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή μεταξύ των 28 κρατών μελών και της Άγκυρας, «η Γερμανία και η Γαλλία διατίθενται να στείλουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους», από τη στιγμή που η Αθήνα διατυπώσει τις ανάγκες που έχει, σημειώνουν οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με την επιστολή αυτή,

Η σχετική επιστολή, την οποία αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της Παρασκευής, ενω αντίγραφό της έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως αναφέρεται, η Γερμανία όπως και η Γαλλία είναι έτοιμες να παράσχουν η κάθε μία «έως 200» επιπλέον αστυνομικούς για την υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex και «έως 100» ειδικούς για την ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστήριξης για το άσυλο EASO, σημειώνουν ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ (Bernard Cazeneuve) και ο Γερμανός ομόλογός του Τόμας ντε Μεζιέρ (Thomas de Maizière), οι οποίοι δηλώνουν:

Σχετικά με την επαναπροώθηση, η Γαλλία και η Γερμανία είναι επίσης έτοιμες να παράσχουν μια τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών επαναπροώθησης.

Όπως τονίζουν, «ελπίζουμε ότι πολλά κράτη μέλη θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας», καθώς «μόνο με το να εργαζόμαστε από κοινού θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση στην Ελλάδα».

antiratsistiko-sullalitirio-stin-athina

18-21/3: ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ

Και πρόσφυγες στο συλλαλητήριο της Αθήνας κατά του ρατσισμού

«Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε», «είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα». Αυτό το σύνθημα ακουγόταν διαρκώς, χωρίς σταματημό από τα στόματα των προσφύγων, μεγάλων και μικρών, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βικτωρίας από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Μάρτη, για να ενώσουν την φωνή τους μαζί με τις σχεδόν 50 αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με πλακάτ στα χέρια, με τα μωρά τους στην αγκαλιά και κυρίως αποφασιστικότητα περπάτησαν από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τη Βουλή φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν.

Η πορεία πέρασε από την πλατεία Ομονοίας και όταν έφτασε στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές για λίγα λεπτά σταμάτησαν μπροστά στην Βουλή φωνάζοντας δυνατά «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά». Τελευταίος σταθμός ήταν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας. «Από την ελληνική κυβέρνηση ζητάμε να ανοίξει διόδους στον Έβρο για να μπορούν να περνάνε από κει οι πρόσφυγες για να σταματήσουν να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, αλλά και να σταματήσει να ευθυγραμμίζεται με το σύνολο της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του «Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών» Θανάσης Κούρκουλας και σχολίασε την μαζική συμμετοχή των προσφύγων στην πορεία.

Δίπλα στους πρόσφυγες, περπατώντας και συνομιλώντας μαζί τους βρέθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δήλωσε ότι ««είναι μια πορεία προς τιμήν της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού, αποτελεί μια κραυγή αγωνίας των ανθρώπων που δοκιμάζονται τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους, αυτά που αποτελούν και θεμελιώδες κεκτημένο το κοινωνικό κράτος δικαίου και της οικουμενικής απόφασης λαών και κρατών να προστατεύουν χωρίς διακρίσεις τις ανθρώπινες υπάρξεις». Σχολιάζοντας την χθεσινή συμφωνία τόνισε ότι «είναι μια ντροπιαστική συμφωνία, αποτελεί όνειδος και για την Ε.Ε. και για την ελληνική κυβέρνηση, να συνοψίζει την υπαναχώρηση από τα πιο πολύτιμα κεκτημένα σε επίπεδα διεθνούς δικαίου, σε επίπεδο διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε επίπεδο διαδικασιών προστασίας του δικαιώματος στο άσυλο. Αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι σημερινές κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να γκρεμίσουν τις βάσεις και το έδαφος επί του οποίου χτίστηκε αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ακυρώσουν όλες τις αξίες και τους συμβολισμούς που μας κάνουν ανθρώπους».

anoixte-sinora2

Χανιά: Συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες

Με σύνθημα «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», πολλοί κάτοικοι των Χανίων συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που πραγματοποιείται χθες Σάββατο σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αλλά και ενάντια στην πολιτική των κλειστών συνόρων.

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, ενώ οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο τοποθέτησαν πανό σε διάφορα σημεία του χώρου της εκδήλωσης και μοίρασαν φυλλάδια σε διερχόμενους πολίτες.

Στο πλευρό των προσφύγων χιλιάδες Ευρωπαίοι

Χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πόλεις της Ευρώπης κατέβηκαν επίσης το Σάββατο 19/3 στους δρόμους, σε ένδειξη συμπαράστασης στους πρόσφυγες και μετανάστες, μία ημέρα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με στόχο την αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, της Βιέννης, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ και πολλών πόλεων στην Ελβετία, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές των ξένων μέσων. Στη βρετανική πρωτεύουσα, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ».

europi-diadilosi-metanastes-londino

«Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω τη στήριξή μου και την αλληλεγγύη μου προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται από τη Συρία, την χώρα που έχει βυθιστεί σε μια κρίση που οι χώρες της Δύσης σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στο να ξεσπάσει» δήλωσε ο Κάλουμ Νας, ιδιοκτήτης ενός ιστότοπου.

Στη Βιέννη, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις ανήλθαν σε περίπου 2.500, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο προσφυγικό, ενώ όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κόσμος φώναζε το σύνθημα «καλωσήρθατε πρόσφυγες». Πολλοί εξ αυτών μετέφεραν φουσκωτές βάρκες, οι οποίες συμβόλιζαν τους πρόσφυγες που έχουν χάσει την ζωή τους στον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Στη Γενεύη περισσότεροι από 600 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με αφορμή την εθνική ημέρα «υπέρ του δικαιώματος της παραμονής».

Η πορεία σταμάτησε μπροστά από το προξενείο της Γαλλίας και ο κόσμος άρχισε να φωνάζει: «Η Γαλλία απελαύνει, χτυπά και δολοφονεί».

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την αποδοκιμασία τους για την πολιτική που ακολουθεί το Παρίσι στο θέμα της «Ζούγκλας», του προσφυγικού καταυλισμού που εν μέρει διέλυσαν οι αρχές στο Καλαί (βόρεια).

Πηγές: CNN Greece,
ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις