19.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Στη δουλειά & στον αγώνα»: Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, αντίσταση στην Ευρώπη – Φρούριο (βίντεο)

Πρόσφατα

prosfiges-sosivia-fovismenoiΣτην 20ή εκπομπή, «Στη δουλειά & στον αγώνα», που παρουσιάζει και επιμελείται ο Γιώργης Χρήστου και μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen στους 106,7 FM, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΜΕΤΑ Σωτήρης Μάρταλης μιλά για το 4ήμερο των αντιφασιστικών – αντιρατσιστικών εκδηλώσεων (18-21 Μάρτη), για το προσφυγικό, για το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις στην περιοχή μας. Επίσης, μιλά για τη Χρυσή Αυγή και το ρόλο της ως «το μακρύ χέρι» του συστήματος στην ελληνική κοινωνία και στην καταβαράθρωση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας.

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 19-03-16.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ


Κύριο θέμα της σημερινής εκπομπής η φασίζουσα Ευρώπη – Φρούριο, ο φασισμός, ο ρατσισμός… Οι φασίστες, οι ρατσιστές μισούν κάθετι διαφορετικό. Βλέπουν τη διαφορετικότητα όχι ως πηγή που πλουτίζει τη ζωή μας, αλλά ως πηγή μίσους. Και αυτό το μίσος στρέφεται προς κάθε μορφή διαφορετικότητας, είτε αυτή αφορά: τη φυλή (λευκός / μαύρος κ.λπ.), το έθνος (Έλληνας / Αλβανός / Πακιστανός / Αφρικανός κ.λπ.), το χρώμα (λευκός, μαύρος κ.λπ.), το φύλο (άνδρας / γυναίκα), τη σεξουαλική προτίμηση (ετεροφυλόφιλος / ομοφυλόφιλος / τρανσέξουαλ), το θρήσκευμα (χριστιανός / μουσουλμάνος κ.λπ.), την κοινωνική θέση, την οικονομική κατάσταση, την ιδεολογία (π.χ., κομμουνιστής), την -γενικότερα- διαφωνία με κάθε τι που ο ρατσιστής πιστεύει (πάντα παράλογα και χωρίς περιθώρια διαλόγου), ακόμα και αυτή την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου.

Με αφορμή την 21η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού, κατά της Ευρώπης – φρούριο, ξεκίνησε χθες 18 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, το τετραήμερο των εκδηλώσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της Ευρώπης – Φρούριο, κατά της Ελλάδας – Κρατητήριο, που διατηρεί το δικό της φράχτη στον Έβρο, με αποτέλεσμα να πνίγονται οι πρόσφυγες στο Αιγαίο. Στις εκδηλώσεις, καλούν για συμμετοχή εργαζομένους, συνταξιούχους, άνεργους, νεολαία, όλη την κοινωνία δεκάδες συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και συνδικάτα και συνδικαλιστικές παρατάξεις, όπως το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής…

Κλείνοντας αυτό το μέρος της εκπομπής, να ήθελα πω μια ρήση του Τζίντου Κρισναμούρτι, Ινδός την καταγωγή και ένας ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές και θρησκευτικούς διδασκάλους όλων των εποχών – πέθανε το 1986. Ο Κρισναμούρτι δεν ανήκε σε καμία θρησκευτική οργάνωση, αίρεση ή χώρα, ούτε ήταν μέλος σε κάποια σχολή πολιτικής ή ιδεολογικής σκέψης. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε ότι αυτοί ήταν οι παράγοντες που διαιρούν τα ανθρώπινα όντα κι επιφέρουν σύγκρουση και πόλεμο. Υπενθύμισε στους ακροατές του ξανά και ξανά ότι όλοι είμαστε πρώτα ανθρώπινα όντα κι όχι Ινδουιστές, Μουσουλμάνοι ή Χριστιανοί, ότι είμαστε όπως όλη η υπόλοιπη ανθρωπότητα κι ότι δεν είμαστε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον. Ζήτησε να βαδίζουμε ελαφρά πάνω στη γη δίχως να καταστρέφουμε τους εαυτούς μας ή το περιβάλλον. Μετέδωσε στους ακροατές του μία βαθιά αίσθηση σεβασμού για τη φύση, για τον άνθρωπο – συνάνθρωπο. «Όταν αποκαλείς τον εαυτό σου Ινδό ή μουσουλμάνο ή χριστιανό ή Ευρωπαίο, ή ο,τιδήποτε άλλο, είσαι βίαιος […] γιατί ξεχωρίζεις τον εαυτό σου από την υπόλοιπη ανθρωπότητα», είπε σε μια ομιλία του ο Κρισναμούρτι.

Όλοι μας οφείλουμε να αντισταθούμε στις πολιτικές της Ευρώπης – φρούριο που κλείνει ολοένα και περισσότερο τα σύνορά της στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας και συκοφαντεί συλλήβδην τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν «τρομοκράτες», για να συγκαλύψει το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, η στρατιωτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Συρία και η πολιτική «αποτροπής» με τους εκατοντάδες πνιγμένους στο Αιγαίο. Μάλιστα, σε αυτό το παιχνίδι, το επικίνδυνο παιχνίδι, μπήκε πρόσφατα και η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, υποτίθεται για να επαναπροωθήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Τα δάκρυα των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης, όταν ανασύρονται νεκροί, πνιγμένοι από το Αιγαίο δεν πρέπει να μας συγκινούν. Με τα δάκρυά τους, θέλουν να κρύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες, τους φράχτες που υψώνουν. Και μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση υποκριτικά φωνάζει προς τους άλλους για τους φράχτες, όταν η ίδια δε φροντίζει να γκεμίσει το δικό μας στον Έβρο.

Και μιας και μιλάμε για ευθύνη, για συνευθύνη καλύτερα να το ξαναπώ: η ελληνική κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη συνυπεύθυνη με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εκατόμβες των πνιγμένων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, εξαιτίας της διατήρησης του δολοφονικού φράχτη στον Έβρο. Είναι συνυπεύθυνη για την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, και για την πρωτοφανή επιχείρηση ποινικοποίησης του κινήματος αλληλεγγύης με συλλήψεις μελών ομάδων αλληλεγγύης, που δραστηριοποιούνται στα νησιά…

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαία αγροτιά δίνουν τη μάχη ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και για την επιβίωσή τους, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας παραμένουν ανασφάλιστοι, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται εξαιτίας της άρνησης του κράτους να νομιμοποιήσει την παραμονή και την εργασία τους, με αποτέλεσμα να διογκώνονται και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η μόνη διέξοδος για όλους μας – ντόπιους και πρόσφυγες – είναι η ρήξη με τις πολιτικές της Ευρώπης – φρούριο, όσο και με την μνημονιακή ανέχεια και την υποχρέωση αποπληρωμής ενός άδικου, ταξικού και δυσβάστακτου χρέους που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί στα πλαίσια του ευρωρεαλισμού, στο πλαίσιο της διάσωσης του ευρώ, της ευημερίας της Γερμανίας με λίγα λόγια και των οικονομικών ιμπεριαλιστικών της σχεδίων.

Ο καπιταλισμός, η άλλη όψη του νομίσματος του φασισμού, κυρίες και κύροι, φροντίζει ώστε η οικονομική ψαλίδα να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται όλο και φτωχότεροι, ενώ οι πλούσιοι όλο και πλουσιότεροι (κατά τα λαϊκή ρήση «τα λεφτά πάνε στα λεφτά»), με μια παγίωση της αδικίας έναντι των φτωχών και την ολοένα και πιο απροκάλυπτη καταπίεσή τους από τους «κατέχοντες» (που κινούν προς τούτου, παρασκηνιακά, τα πολιτικά νήματα).

Οι νεοφιλελεύθεροι της Ευρώπης, από τους ευρωπαίους μέχρι τους έλληνες αξιωματούχους, είναι συνυπεύθυνοι για την νεκρανάσταση των βρικολάκων του φασισμού σε όλη την Ήπειρο, και μην ξεχνάμε το τι έγινε, για παράδειγμα, στις 30 του Γενάρη στον Πειραιά, με τη Χρυσή Αυγή, όπου -προσπαθώντας να ξεφύγει από το περιθώριο του εδωλίου της εγκληματικής συμμορίας- έστησε φιέστες μίσους ενεργοποιώντας δήθεν «επιτροπές αγανακτισμένων κατοίκων» κατά του στρατόπεδου στο Σχιστό.

Και μέσα, σε όλα αυτά, είχαμε και την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, λόγω παρέλευσης του 18μηνου. Και σε αυτήν την περίπτωση, την ευθύνη την έχει η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς η δίκη βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, οι αρχές ολιγωρούν και δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη και γρήγορη διεξαγωγή της. Και μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, που ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, η νεολαία είναι στο δρόμο και δίνει μάχη διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση, είναι η ώρα που όλοι μας, εργατικό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό κίνημα και λαός, οφείλουμε να σηκωθούμε επιτέλους από τους καναπέδες και να παλέψουμε:

  • κατά της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, των ιμπεριαλιστών, κατά των πολιτικών της της Ευρώπης-φρούριο, του πολέμου, της φτώχειας, του κράτους έκτακτης ανάγκης

  • για την παύση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές, για να φύγει ο στόλος του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο

  • για τη δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης των προσφύγων και την άμεση χορήγηση ασύλου και νομιμοποιητικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες σε όποια χώρα της ΕΕ το επιθυμούν

  • για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες με κατάργηση των δολοφονικών φραχτών όπως του Έβρου

  • για τον τερματισμό της λειτουργίας «στρατοπέδων συγκέντρωση» και τη δημιουργία πραγματικών δομών φιλοξενίας των προσφύγων με την αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων, κλειστών εργοστασίων κτλ., και την πρόσληψη προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες για ντόπιους και μετανάστες

  • για το τσάκισμα του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσα στα συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς, στην κοινωνία

  • για την κατάργηση όλων των μνημονίων, νέων και παλιών, για το τέλος των φιλελεύθερων πολιτικών, για το τέλος της λιτότητας και για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών με την εθνικοποίηση, τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, με τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, με την διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της χώρας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις