19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΕΤΕ-ΟΤΕ: Μισθολογικά κλιμάκια – Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί

Πρόσφατα

eete-ote-KLIMAKIA AFISA2Ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΟΤΕ

Η διοίκηση του ΟΤΕ εκμεταλλευόμενη το μνημονιακό περιβάλλον μείωσε τους μισθούς και τις παροχές των εργαζομένων του Ομίλου και επέβαλε με την πρόσφατη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το μισθολογικό κλιμάκιο των 752 €. Αξιοποίησε κάθε εφαρμοστική διάταξη ή νόμο που θα μπορούσε να επιφέρει μειώσεις και με διευθυντικό δικαίωμα περιόρισε όπου μπόρεσε τις παροχές και τα επιδόματα.

Δεν αρκέστηκε όμως σε όσα μεροληπτικά υπέρ της εργοδοτικής πλευράς θεσπίσθηκαν τα τελευταία χρόνια. Προχώρησε και στην αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού, θεωρώντας το μισθολογικό κλιμάκιο «αυτόματη ωρίμανση συνδεόμενη με την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας». Εφάρμοσε δηλαδή αυθαίρετα και μεροληπτικά την 6/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, «παγώνοντας» το κλιμάκιο μαζί με το χρονοεπίδομα.

Η προσφυγή της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο υπουργείο Εργασίας με «τριμερή» στις αρχές του 2013 είχε ως αποτέλεσμα τη θετική για την εργατική πλευρά γνωμάτευση της αρμοδίου «Δ/νσης Αμοιβής Εργασίας». Ακολούθησε όμως ένα μήνα μετά δεύτερο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας του υπουργείου, στο οποίο αναφερόταν πως το θέμα «χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής επεξεργασίας» και πως η αρχική, θετική για τους εργαζόμενους γνωμάτευση: «λογίζεται ως μηδέποτε γενομένη και ανακαλείται» !

Για το τι συνέβη το διάστημα, ανάμεσα στην έκδοση των δυο αυτών εγγράφων, πολλά μπορεί να υποθέσει και να πει κανείς. Μεσολάβησε όμως πολύς χρόνος αδράνειας και αναμονής από τότε και πρέπει η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία μέλη της πρέπει και πάλι να διεκδικήσουν αναδρομικά τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο.

Η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης των εργαζομένων του Ομίλου με κείμενα και αφίσες και δηλώνει ότι θα στηρίξει κάθε σχετική πρωτοβουλία ή ενέργεια. Δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο και τη διαιώνιση της αυθαίρετης εργοδοτικής ερμηνείας της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένει από την ΟΜΕ-ΟΤΕ άμεσα πρωτοβουλίες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ

eete-ote-KLIMAKIA AFISA

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις