14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για την καταγραφή των απειλών που δέχονται οι γυναίκες δημοσιογράφοι

Πρόσφατα

esieaH Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή τη δημιουργία μιας νέας διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή των απειλών που δέχονται οι γυναίκες δημοσιογράφοι:

Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για την καταγραφή των απειλών που δέχονται οι γυναίκες δημοσιογράφοι

(Βρυξέλλες 8.3.2016) Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τύπου και Ελευθερίας των ΜΜΕ ECPMF, δημιούργησαν ένα ειδικό Σημείο Αναφοράς για τις Γυναίκες, στο οποίο θα καταχωρούνται οι απειλές, που δέχονται όλο και πιο συχνά οι γυναίκες δημοσιογράφοι, είτε μέσω διαδικτύου ή και απευθείας κατά πρόσωπο.

Το Σημείο Αναφοράς για τις Γυναίκες φιλοξενείται από το κέντρο ECPMF και δέχεται αναφορές θυμάτων μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Η κάθε αναφορά εξετάζεται με προσοχή από το γυναικείο προσωπικό του κέντρου. Οι αναφορές, οι οποίες πρόκειται να κατατεθούν στο κέντρο ECPMF, θα συγκεντρωθούν σε μια βάση δεδομένων (στην οποία δεν θα αναφέρονται οι προσωπικές λεπτομέρειες που αφορούν την κάθε γυναίκα). Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μία βάση για τη σχετική ανάλυση που αφορά το μέγεθος του προβλήματος σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η δραστηριότητα στηρίζεται και από το μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, την Ιταλική Ομοσπονδία FNSI.

Με αυτή την πρωτοβουλία δίνεται η απάντηση στις αυξανόμενες μαρτυρίες για τη βία που ασκείται μέσω διαδικτύου, στις γυναίκες δημοσιογράφους λόγω φύλου. Παρόλο που οι απειλές αυξάνονται, η σχετική έρευνα έδειξε ότι τα θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τις επιθέσεις που δέχθηκαν και ιδιαίτερα τις απειλές που δέχθηκαν μέσω διαδικτύου.

Η παγκόσμια έρευνα του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Ινστιτούτου για την Προσωπική Ασφάλεια ανέδειξε το γεγονός ότι μόνο το ένα τρίτο από επιθέσεις, παρενοχλήσεις και απειλές μέσω διαδικτύου που δέχθηκαν γυναίκες δημοσιογράφοι καταγγέλλονται είτε στην εργοδοσία ή στην αστυνομία και στις Αρχές. Από τα 921 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδόν τα δύο τρίτα (597άτομα ,δηλαδή 64,8%), απάντησαν ότι «σε σχέση με την εργασία τους, έχουν υποστεί εκφοβισμούς, απειλές και καταχρηστικές συμπεριφορές».

Ο Μόγκενς Μπλίχερ Μπζέρεγκαρντ, πρόεδρος της ΕΟΔ, επισήμανε: «Πρέπει να στηρίξουμε της γυναίκες συναδέλφους και να τις υπερασπιστούμε, για να ακουστεί η φωνή τους. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε παρενοχλήσεις και καταχρηστικές συμπεριφορές, που έχουν στόχο τις γυναίκες δημοσιογράφους. Πολύ συχνά οι απειλές που διατυπώνονται μέσω διαδικτύου δεν λαμβάνονται υπόψη, όμως, παραμένουν και είναι εξίσου επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους όσο και για την ελευθερία των ΜΜΕ. Αυτές τις απειλές πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα».

Σε πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η Dunja Mijatovic, εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ για την Ελευθερία των ΜΜΕ και στο οποίο συμμετείχε η ΕΟΔ μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες διεθνών οργανισμών, συζητήθηκε το θέμα των ολοένα αυξανόμενων απειλών, που δέχονται μέσω του διαδικτύου οι γυναίκες δημοσιογράφοι. Συγκεκριμένα ότι «συνεχίζεται η πρακτική με την οποία επιλέγουν γυναίκες δημοσιογράφους που γίνονται στόχοι προσβλητικών σχολίων, εξαναγκάζοντας τις δημοσιογράφους να αναθεωρήσουν τα θέματα, που έχουν διαλέξει να καλύψουν επαγγελματικά». Με αυτό τον τρόπο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν απειλή για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και το σύνολο της κοινωνίας. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.osce.org/fom/220411, μπορείτε να αναζητήσετε τις προτάσεις ΟΟΣΑ, για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχονται μέσω διαδικτύου οι γυναίκες δημοσιογράφοι.

Έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων αποκαλύπτει τη μεγάλη διάσταση που προσλαμβάνουν οι διακρίσεις και η βία εις βάρος των γυναικών στα ΜΜΕ.

(Βρυξέλλες 7 Μαρτίου 2016). Η έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποκαλύπτει τη μεγάλη διάσταση που προσλαμβάνουν σε όλο τον κόσμο, οι διακρίσεις λόγω φύλου και η βία εις βάρος των γυναικών στα ΜΜΕ.

‘Έχουμε φθάσει στο σημείο όπου δε σημειώνεται καμία αλλαγή’ αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Ελέγχου των ΜΜΕ –GMMP. Σε αυτή την έκθεση κάθε πέντε χρόνια καταγράφεται η θέση των γυναικών στην ενημέρωση. Τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2015 καταλήγουν: ‘Η πρόοδος των γυναικών στα ενημερωτικά ΜΜΕ σημειώνει στασιμότητα’. Η σχετική έκθεση GMMP για το 2015, που έγινε σε 114 χώρες με τη βοήθεια των δημοσιογραφικών ενώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, αναδεικνύει ότι: ‘οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 24% των ατόμων που είναι συντάκτες ή παρουσιαστές των ραδιοτηλεοπτικών ειδήσεων και των εφημερίδων’.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις περιφερειακές εκθέσεις, που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ισότητας της ΔΟΔ, στις αρχές αυτού του χρόνου. Τα μέλη του Συμβουλίου Ισότητας, περιγράφουν τη θέση που κατέχουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι στις διαφορετικές περιοχές της υφηλίου, όπως η Παλαιστίνη, η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Ευρώπη, το Μεξικό και το Περού.

Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου τα θέματα της βίας, της προσωπικής ασφάλειας, των εκφοβισμών και των παρενοχλήσεων, εξακολουθούν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα από τον οποίο υπονομεύεται ο ρόλος των γυναικών στα ΜΜΕ. Σε ορισμένες περιοχές οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις λόγω φύλου όχι μόνο στις αίθουσες σύνταξης, αλλά και στη διαδικασία πρόσληψης στις θέσεις εργασίας. Σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και, όταν εργάζονται, δεν προάγονται στην εργασιακή ιεραρχία. Επίσης, καταγράφεται αύξηση της ανεργίας των γυναικών, με πολύ χαμηλά ποσοστά επαναπρόσληψης και πολύ συχνά αναγκάζονται, να δεχθούν επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

Η Mindy Ran, συν-προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ισότητας ΔΟΔ, δήλωσε: ‘Ο απόηχος της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να έχει επιπτώσεις σε μεγάλο αριθμό γυναικών δημοσιογράφων όπως και στις δημοσιογραφικές Ενώσεις, που τις εκπροσωπούν. Τώρα πια επανήλθαμε στις παλιές κακές μέρες, όταν η ισότητα θεωρείτο πολυτέλεια κι ένα επιπλέον έργο και όχι η καρδιά που πάλλεται για να εφοδιάζει τις Ενώσεις. Αυτή είναι μια επικίνδυνη τάση και οι πιο ευάλωτες, αναγκαστικά θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος και εκτός των κέντρων αποφάσεων των δημοσιογραφικών Ενώσεων, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές φωνές’.

Ο Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της ΔΟΔ υπογράμμισε: «Είναι ευθύνη μας, να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε μορφή διακρίσεων μέσα στις αίθουσες σύνταξης. Καλούμε τις ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας, να δώσουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων στην εσωτερική δομή των Ενώσεων, αλλά και στα ΜΜΕ προκειμένου να διαδοθεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ότι οι δημοσιογραφικές Ενώσεις εφαρμόζουν την ισότητα».

Η ΔΟΔ καλεί τις εταιρίες των ΜΜΕ να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων τόσο στην αίθουσα σύνταξης όσο και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Επίσης καλεί τις ενώσεις-μέλη να συνεχίσουν να προωθούν την ισότητα στο εσωτερικό των οργανώσεων, να εφαρμοστεί η ισότητα στην εκπροσώπηση των μελών και να αγωνιστούν για να σταματήσουν οι εκφοβισμοί, οι παρενοχλήσεις και η βία εις βάρος των γυναικών δημοσιογράφων».

Πηγή: esiea.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις