4.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ: Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Πρόσφατα

fraxtis-na-peseiΕίναι εμφανές ότι στην Ευρώπη διαμορφώνεται µια νέα, πολύ σκληρή κατάσταση µε στόχο τα θύματα πολέμου. Όσοι δεν πνίγονται ή δεν «μπλοκάρονται» από το ΝΑΤΟ και τη Frontex, θα µένουν εγκλωβισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Μακριά από µας κι ας γίνει πρόβλημα των άλλων» είναι η γραµµή που υιοθετεί η µία κυβέρνηση µετά την άλλη, υψώνοντας φράχτες παντού.

Σε πείσμα αυτού του κλίματος ο απλός κόσμος δίνει την απάντηση που πρέπει. Χιλιάδες πολίτες βοηθούν με κάθε τρόπο τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, προσπαθώντας να απαλύνουν τον πόνο τους και τις δυσκολίες που παιρνούν.

Η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση πιαστήκανε απροετοίμαστες για την διαχείριση των προσφυγικών ροών και κεντρικό ζήτημα αναδεικνύουν τις πολιτικές αποτροπής εισόδου μεταναστών με τη διατήρηση του φράχτη στον Έβρο και την μη ύπαρξη ασφαλών περασμάτων. Οι πολιτικές αυτές συμπληρώνονται από την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης ως hot spot.

Και ενώ η κυβέρνηση από τη μια πλευρά διαμαρτύρεται για τους εκβιασμούς της ΕΕ για την συνθήκη Σένγκεν, από την άλλη καλεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση στο Αιγαίο! Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Από την μία οι πρόσφυγες θα αναγκαστούν να επιλέξουν ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές για να έρθουν στην Ευρώπη (πχ. μέσω Αιγύπτου, με κακές καιρικές συνθήκες κα) με συνέπεια την αύξηση των θανάτων και από την άλλη η αρμάδα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την κρίση στη Συρία και τον ρωσικό στόλο στην περιοχή, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν εγκυμονεί τίποτα θετικό για τους λαούς της περιοχής.

• Είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε για την δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης, άμεσης χορήγησης ασύλου και νομιμοποιητικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες σε όποια χώρα της ΕΕ το επιθυμούν. Για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες με κατάργηση των δολοφονικών φραχτών όπως του Έβρου. Για την δημιουργία ανθρώπινων δομών φιλοξενίας, με την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων και την πρόσληψη προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες για ντόπιους και μετανάστες. Για την παύση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές. Για να φύγει ο στόλος του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Ταυτόχρονα πρέπει να παλέψουμε για να μπλοκαριστεί το ρατσιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής, που θέλει να μας πείσει, ότι για τα προβλήματα που βιώνουμε φταίνε οι μετανάστες και όχι αυτοί που συνεχίζουν να πλουτίζουν εν μέσω κρίσης και αυτοί που προξενούν πολέμους, πάλι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς τους.

Καλούμε το σωματείο μας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την συγκέντρωση υλικών για τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών σε συνεννόηση με τις οργανώσεις αλληλεγγύης.

Να οργανώσει την ενημέρωση των συναδέλφων για το προσφυγικό στη βάση της αλληλεγγύης και της ενότητας των καταπιεσμένων όλης της γης.

Επίσης καλούμε όλους και όλες (και τον σύλλογο μας), να συμμετάσχουν στο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Τριήμερο, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-21 Μάρτη και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 19 Μάρτη στις 2μμ στην πλ. Βικτώριας.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ

Εργάτες ενωμένοι – Ποτέ νικημένοι

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις