4.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Το μυστικό σχέδιο της Αθήνας για πρόσφυγες και μετανάστες

Πρόσφατα

prosfiges-eidomeni2Financial Times: Συγκλονιστικές αλήθειες που δεν ξέρουμε για το προσφυγικό

Έτοιμη είναι η Αθήνα να συγκεντρώσει σε κλειστού τύπου κέντρα τους μετανάστες και να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες ή και να τους προωθήσει σε άλλες χώρες, εάν υπάρξει συμφωνία σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece στην κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, έχουν ετοιμαστεί για το σχέδιο που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την αύξηση των προσφυγικών ροών και τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων εντός των ελληνικών συνόρων μετά το κλείσιμο της διόδου της Ειδομένης, από την πΓΔΜ.

Όπως λένε κορυφαίες πηγές, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, τότε οι μετανάστες (οικονομικοί και πρόσφυγες) που έχουν καταγραφεί πλέον από τα eurodac, μπορούν να διαχωριστούν και να φιλοξενηθούν στα αντίστοιχα κλειστού ή ανοιχτού τύπου κέντρα.

Η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όχι για να βοηθήσει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης περιορίζοντας τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά για να θέσει ζητήματα κυριαρχίας στις αποκαλούμενες “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το προσχέδιο απόφασης της αυριανής Συνόδου στο οποίο αναφέρεται ότι θα κλείσει η οδός των Δυτικών Βαλκανίων και πως, παράλληλα, η Ευρώπη θα δώσει την απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για να διαχειριστεί την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με όσους πρόσφυγες μείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”, ζητά εκ νέου από τη Γερμανία να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Εάν η Γερμανία λάβει ως πρότυπο την αυστριακή “τιμή αναφοράς” (ανώτατο όριο), θα μπορούσε να ανακοινώσει “περίπου 400.000 πρόσφυγες ως μερίδιο” που της αναλογεί, αλλά αφού δεν το κάνει οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να πιστεύουν πως έχουν ελεύθερη διέλευση, επισημαίνει ο Βέρνερ Φάιμαν.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος, δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για φιλοξενία 50.000 προσφύγων, την ώρα που οι ελληνικές αρχές μιλούν για 30.000 επί ελληνικού εδάφους. “Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015”, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild am Sontag. “Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση”, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, περισσότερους από 400 άνδρες αναπτύσσει από προχθές στα σύνορά της με την Ελλάδα η Βουλγαρία, προκειμένου να προλάβει μία ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Μάλιστα ο βούλγαρος πρόεδρος Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η δυνατότητα ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων στη συνοριακή περιοχή της Βουλγαρίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των λαθρεμπόρων, όπως δήλωσε. Παράλληλα, ο Μπόικο Μπόρισοφ άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για τον έλεγχο των συνόρων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα, τους γείτονές μας, τους φίλους μας, που είναι αδέλφια μας για αιώνες και θα παραμείνουν έτσι» ανέφερε ο ίδιος.

Κι ενώ η χαοτική κατάσταση παραμένει στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται «παγιδευμένοι» σχεδόν 20.000 άνθρωποι περιμένοντας το άνοιγμα των συνόρων, οι δυνάμεις της αστυνομίας στην Αθήνα, εκκένωσαν την πλατεία Βικτωρίας, όπου είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες, τους οποίους μετακίνησαν στα κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται στο νομό Αττικής.

Πηγή: CNN Greece

Financial Times: Συγκλονιστικές αλήθειες που δεν ξέρουμε για το προσφυγικό

Ούτε από τη Συρία ούτε από το Ιράκ δεν είναι οι μετανάστες που πήραν τις περισσότερες άδειες παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβάστε εκπληκτικά στοιχεία για το προσφυγικό από επίσημη έκθεση της Ε.Ε που παρουσιάζουν οι Financial Times.

Είναι καιρός να σταματήσουμε την καταστροφολαγνεία και να δούμε την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης από μια εύλογη προοπτική.

Σε ολόκληρη την Ε.Ε., ορισμένοι δημαγωγοί πολιτικοί και υστερικά μέσα ενημέρωσης προκαλούν πανικό για ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών από μη λευκές, συχνά μουσουλμανικές χώρες που πλημμυρίζουν την Ευρώπη. Οι μετανάστες αυτοί παρουσιάζονται συχνά ως υποκινητές ή δράστες τρομοκρατικών πράξεων, σεξουαλικών εγκλημάτων, δολοφονιών και ληστειών.

Ας παραθέσω κάποια δεδομένα από μια επίσημη έκθεση της Ε.Ε. που φωτίζουν από διαφορετική σκοπιά το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Τα δεδομένα αφορούν τις άδειες παραμονής στην Ε.Ε. που χορηγήθηκαν σε μη Ευρωπαίους. Ομολογώ ότι όταν είδα τα δεδομένα για πρώτη φορά έμεινα και εγώ έκπληκτος.

Οι πολίτες ποιας χώρας πιστεύετε ότι έλαβαν τις περισσότερες άδειες παραμονής στην Ε.Ε. το 2014; Της ρημαγμένης από τον πόλεμο Συρίας ή του Ιράκ; Όχι. Του σπαρασσόμενου από τις συγκρούσεις Αφγανιστάν ή της Ερυθραίας, με το έλλειμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Όχι.

Ήταν τελικά οι Ουκρανοί εκείνοι που έλαβαν τις περισσότερες άδειες παραμονής, για την ακρίβεια 302.772. Αμέσως μετά ακολουθούν οι Αμερικανοί. Έλαβαν 199.244 άδεις. Στην τρίτη θέση είναι οι Κινέζοι, που εξασφάλισαν 169.657 άδειες. Στην τέταρτη θέση είναι οι Ινδοί, με 134.881 άδειες.

Οι επόμενες έξι χώρες στην λίστα είναι το Μαρόκο, η Συρία, η Λευκορωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία των αδειών παραμονής για μη Ευρωπαίους το 2014 πήγαν σε ανθρώπους από χώρες – με την εξαίρεση του Μαρόκου και της Συρίας – που δεν είναι στην Μέση Ανατολή ή στην Βόρεια Αφρική.

Όλες αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνονται σε έκθεση που δημοσίευσε τον Νοέμβριο η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. Eίμαι υπόχρεος στην Elspeth Guild του Centre for European Policy Studies, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες, που το ανέφερε στην έρευνα της «Επανεξετάζοντας την κατανομή μεταναστών στην Ε.Ε.: Να κοιτάξουμε τα στοιχεία;».

Τα δεδομένα αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον αν δει κανείς ποιες χώρες της Ε.Ε. έδωσαν τις περισσότερες άδειες παραμονής το 2014. Όπως περιμένει κανείς, ήταν η Πολωνία, γειτονική χώρα της Ουκρανίας, αυτή που έδωσε τις περισσότερες σε Ουκρανούς, σχεδόν σε 250.000. Αυτό αντανακλά την πολιτική αναταραχή, τις στρατιωτικές συγκρούσεις, την οικονομική κατάρρευση και την αναγκαστική μετατόπιση πολιτών, που μετατράπηκαν το 2014 σε ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στην Ουκρανία.

Αλλά ποιος χορήγησε όλες αυτές τις άδειες σε Αμερικανούς, Κινέζους και Ινδούς; Με μεγάλη διαφορά ο πιο γενναιόδωρος εκδότης αδειών ήταν η Βρετανία (136.000 σε πολίτες των ΗΠΑ και πάνω από 70.000 σε Κινέζους και Ινδούς). Συνολικά, η Βρετανία εξέδωσε 568.000 άδειες παραμονής το 2014 – πολύ περισσότερες από την δεύτερη Πολωνία με 355.000, την τρίτη Γερμανία με 238.000 και την τέταρτη Γαλλία με 218.000.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει για λαϊκή κατανάλωση, μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή στην μετανάστευση και αρέσκεται να κατηγορεί τους εταίρους της στην Ε.Ε. για το λεγόμενο πρόβλημα. Όπως βλέπουμε, τα στοιχεία δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον σημείο προκύπτει από την έκθεση της Eurostat. Από το 2008 ως το 2014 οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν εκδώσει έναν εντυπωσιακά σταθερό αριθμό αδειών παραμονής, σχεδόν πάντοτε μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμυρίων την χρονιά. Να έχετε κατά νου ότι οι κρίσεις του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου χρέους βρίσκονταν στο απόγειο τους εκείνα τα χρόνια, προκαλώντας μια από τις βαθύτερες υφέσεις των τελευταίων 100 ετών.

Ωστόσο εκατομμύρια μετανάστες συνέχιζαν να λαμβάνουν άδεια για να ζήσουν στην Ευρώπη. Διαταράχθηκε κάπου η κοινωνική τάξη; Όχι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η διαχείριση της τρέχουσας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ευρώπη ήταν ήρεμη, αρμονική και αποτελεσματική. Ήταν μια θλιβερή, διχαστική και αδέξια διαχείριση της κατάστασης.

Αλλά αυτό που κάνει την κρίση να φαίνεται ανεξέλεγκτη δεν είναι ο τεράστιος αριθμός των προσφύγων. Όπως δείχνει και η έκθεση της Eurostat, η Ευρώπη έχει την δυνατότητα να απορροφήσει μεγάλο αριθμό νεοεισερχόμενων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημαγωγία και οι στενόμυαλες πολιτικές που διαμορφώνουν την απάντηση της Ευρώπης.

Πηγή: Financial Times

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις