Ποιες προτάσεις θα καταθέσει ο Τσίπρας στους αγρότες

afrotes-trakter-sintagma2

afrotes-trakter-sintagma2Τρεις βελτιώσεις για αγρότες θα ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με με εκπροσώπους των αγροτών, η οποία θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στις 12:00.

Στη χθεσινή τρίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών. Τις νέες πρωτοβουλίες αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση αποσκοπεί να παρουσιάσει προτάσεις που αφορούν στην αυτονομία του ΟΓΑ, στη δυνατότητα στους αγρότες να εντάσσονται σε χαμηλότερα κλιμάκια εισφορών και μετάθεση της εφαρμογής της αυξημένης εισφοράς του 20% για το 2021, αντί του 2019.

Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε την ελπίδα ότι στη συνάντηση θα εκπροσωπηθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός του αγροτικού κόσμου.

Μια μερίδα αγροτών των 36 μπλόκων θα βρεθεί σήμερα στο Μαξίμου με ξεχωριστό πλαίσιο αιτημάτων, ενώ αγρότες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στη σημερινή συνάντηση φέρεται να συμμετάσχουν άτομα που δεν είναι αγρότες, αλλά ασχολούνται με εξωγεωργικές εργασίες (π.χ. φωτοβωλταίκα).

Ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αύριο, με δικό τους πακέτο αιτημάτων, ζητούν να κάνουν οι αγρότες της Νίκαιας κι άλλων 68 μπλόκων.

Ωστόσο, το Μαξίμου απέρριψε το αίτημα για άλλη συνάντηση, με αγρότες να δηλώνουν ο ο πρωθυπουργός αποκλείει το πολυπληθέστερο συντονιστικό γύρω από το μπλόκο της Νίκαιας.

Τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καταγγέλλουν ότι η επιτροπή που θα συναντήσει τον Τσίπρα δεν εξελέγη.

Το μπλόκο των Τεμπών διατυπώνει ενστάσεις για τους εκπροσώπους, καθώς εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα δει τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι θέλουν να εκπροσωπηθούν μόνο από αγροτοσυνδικαλιστές που βρίσκονται στους δρόμους.

Τα αιτήματα των «πρόθυμων»

Τα αιτήματα όσων συναντηθούν σήμερα με τον πρωθυπουργό, τα οποία συμπυκνώνουν το πλαίσιο των διεκδικήσεων τους, είναι τα εξής:

  • Διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών. Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 Ταμεία.
  • Εισροή εσόδων σε ποσοστό 10% από την καταγραφή των περίπου 300.000 οικονομικών μεταναστών, με δυνατότητα ασφάλισής τους στον ΟΓΑ (εργόσημο).
  • Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΑΑ εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές ΤΑΑ.
  • Εφαρμογή ώς το 2020 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τετραετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου ΤΑΑ, καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.
  • Κίνητρα ένταξης νέων ασφαλιζόμενων στον ΟΓΑ.Να συνεχιστεί και για τα επόμενα έτη η εφαρμογή του Ν. 4172/2013, άρθρο 29 παρ. 3.
  • Να υπάρχει αφορολόγητο ποσό ύψους 12.000 ευρώ για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», για το εισόδημα που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα (παρ. Στ, άρθρο 3, Ν. 3874/2010), καθώς και 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
  • Κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη Ν. 4328, αρ. 2, παρ. 1 της 14/5/2015.Να παραμείνει η προκαταβολή επόμενου έτους στο 27,5% λόγω απαιτήσεων ρευστότητας.

Πηγή: efsyn.gr