Ανακοίνωση ΣΕΚΕΣ περί «λιστών» και κανονικών αδειών

sekesNEW-logo

sekesNEW-logoΠοιοι έδιναν εντολή να πάρει το προσωπικό τις κανονικές του άδειες, ενώ  οι ίδιοι πληρώνονταν τις δικές τους;

 1. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ;
  Ο καθ’ ύλη αρμόδιος Γενικός Διευθυντής, ο Διευθυντής Προσωπικού, η Προϊστάμενη Προσωπικού, πλήθος διευθυντών και προϊσταμένων, που όφειλαν να προγραμματίζουν τις Κανονικές Άδειες (ΚΑ) του προσωπικού έγκαιρα και με ορίζοντα έτους, φέρονται, οι ίδιοι να κινούνται συντονισμένα(;) «συγκεντρώνοντας» τις ομάδες ατόμων που θα αμείβονταν, είτε θα χρησιμοποιούντο ως προκάλυμμα και φυσικά οι ίδιοι δε μπορούσαν να προγραμματίσουν ούτε τις δικές τους Κανονικές Άδειες.

  Μπορούσαν όμως να εκδίδουν εγκυκλίους προς εφαρμογή για τους υπολοίπους. Και οι Νομικοί μας; Αποδέχτηκαν προς όφελος τους εφαρμογή διατάξεων του νόμου χωρίς να βγάλουν μια νομική γνωμοδότηση, για όλο το προσωπικό;
  Και γιατί όσοι (αν αποδειχτεί) πληρώθηκαν τις ΚΑ δεν τις πληρώθηκαν προσαυξημένες κατά 100% όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά «δέχτηκαν» τη «μισή» αμοιβή; Είχαν λάβει τέτοια εντολή; Εξυπηρέτησαν την εταιρία; Δεν ήθελαν να επιβαρύνουν και άλλο το μισθολογικό κόστος της ΕΥΔΑΠ αφού γνώριζαν ότι με την πληρωμή των αδειών μειώνεται το διαθέσιμο ποσό για παροχές όλων των συναδέλφων; Δεν ήξεραν; Ούτε οι νομικοί «μας»;

  Αν βέβαια οι λίστες που κυκλοφορούν ευρέως είναι προβοκάτσια, οι ίδιοι πάλι υπεύθυνοι όφειλαν να προγραμματίζουν τις ΚΑ όλου του προσωπικού έγκαιρα και με ορίζοντα έτους; Είχαν αρμοδίως και επισήμως ενημερώσει τη διοίκηση για το θέμα και είχαν προβεί σε προτάσεις για την αντιμετώπισή του; Για το 2016 έχουν κάνει προγραμματισμό των αδειών του 2016 ή θα βρεθούμε πάλι το Νοέμβριο να απαιτείται η λήψη όλων των αδειών έως τέλος του έτους;

 2. ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ;
  Τα υπηρεσιακά στελέχη εάν είναι πραγματικά τα αποκαλυφθέντα
  πίεζαν επιμόνως το προσωπικό των βαρδιών να πάρουν τις ΚΑ ενώ δεν «έβγαιναν» οι βάρδιες, στοκάριζαν Repos, δούλευαν συνεργεία με ένα άτομο και όχι με δύο κλπ, κλπ;  Και οι ίδιοι ανίκανοι να προγραμματίσουν τις δικές τους άδειες, βρέθηκαν «μπροστάρηδες» στην πληρωμή των Κανονικών Αδειών;
  Αν βέβαια οι λίστες που κυκλοφορούν ευρέως είναι προβοκάτσια
  έχουν ενημερώσει για τα τεράστια θέματα που υπάρχουν στην νόμιμη και ασφαλή κάλυψη των συνεργείων και των βαρδιών και για την ανάγκη μαζικών μόνιμων προσλήψεων ώστε να ανακουφιστεί η κατάσταση στη λειτουργία των δικτύων κι εγκαταστάσεων; Αξιοποιούν το προσωπικό κατά τρόπο δίκαιο, ενιαίο και αποτελεσματικό ώστε να υπάρχει η βέλτιστη λειτουργία στην εταιρία ή καλύπτουν λειτουργίες εξυπηρετήσεων και απαξίωσης ώστε να στηρίζονται εκθέσεις αναγκαιότητας ενοικιαζόμενων και εργολαβιών

 3. ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ;
  Είτε είναι πραγματικά τα αποκαλυφθέντα είτε είναι προβοκάτσια, είναι η Κανονική Άδεια δικαίωμα που πρέπει να χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να μπαίνει σε παζάρι εξαγοράς; Και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να το υπερασπίζεται; Πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι, γνωστοί και διαφανείς κανόνες προς όλο το προσωπικό; Και πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να πρωτοστατεί στη διεκδίκηση και εφαρμογή τέτοιων κανόνων (ενόψει μάλιστα κινδύνων ιδιωτικοποίησης) και όχι να αποκαλύπτεται συνένοχο σε εξυπηρέτηση εαυτών και ημετέρων;

 4. ΚΥΡΙΕ ΜΠΕΝΙΣΗ, ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕ ΤΟΥΣ
  Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ οφείλει να «ξεκουράσει» επιτέλους όλα αυτά τα στελέχη που δουλεύουν νυχθημερόν χωρίς να προλαβαίνουν να παίρνουν τις Κανονικές Άδειές τους. Έχουν και οικογένειες και προσωπική ζωή οι άνθρωποι! Και αναγκάζεται στο τέλος να τους πληρώνει και τα υπόλοιπα ΚΑ προκειμένου να συνεχίσει να απολαμβάνει των υψηλών υπηρεσιών τους!

  Υποθέτουμε ότι τα συγκεκριμένα στελέχη δεν είχαν υπόλοιπα ΚΑ προηγούμενων ετών γιατί απλά ήταν τόσο ξεκούραστοι που δεν είχαν την ανάγκη να πάρουν τις ΚΑ τους.

 5. ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΘΟΥΝ, ΑΝ…
  Ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ, εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ και Αναπληρωτής Διευθυντής Μανώλης Αγγελάκης και ο Γραμματέας της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ και Γραμματέας της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ Χρίστος Κιόσης, ως κορυφαίοι συνδικαλιστικοί θεσμοί στην ΕΥΔΑΠ, οφείλουν είτε να ξεκαθαρίσουν δημόσια ότι δεν εμπλέκονται, είτε να παραιτηθούν άμεσα από κάθε συνδικαλιστική ιδιότητα.

 6. ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ
  Έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό στο χώρο της ΕΥΔΑΠ φαινόμενα εμφάνισης ανώνυμων «ενημερώσεων» ή «διαρροών» για ζητήματα που αφορούν θέματα υπηρεσιακά, συνδικαλιστικά ή προσωπικά.
  Το ΣΕΚΕΣ έχει τοποθετηθεί και στο παρελθόν (Απάντηση του ΣΕΚΕΣ στις «βρώμικες» κουβέντες «πρώην συναδέλφου» με… κουκούλα) για το θέμα των ανώνυμων δημοσιευμάτων.
  Οποιαδήποτε και αν είναι η πηγή, ακόμα και ο υποτίθεται «καλός» σκοπός αυτών των ανώνυμων «ενημερώσεων» ή «διαρροών», το γεγονός είναι ότι όποιος δημοσιοποιεί με «κουκούλα» δεν έχει πρόθεση να εξυπηρετήσει την αλήθεια και τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.
  Φυσικά αυτό δεν δικαιολογεί αδιαφανείς μεθοδεύσεις, υπόγειες κινήσεις, ή αντισυνδικαλιστικές πρακτικές. Και κάλυψη ευνοιοκρατικών και παράτυπων ή παράνομων εξυπηρετήσεων πίσω από δήθεν «προστασία προσωπικών δεδομένων».
  Όμως ποτέ αυτά δεν αντιμετωπίζονται από «κουκουλοφόρους». Και ιστορικά οι κουκουλοφόροι βρίσκονταν πάντα, απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η απαίτηση για διαφάνεια σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της εταιρίας είναι όρος δημοκρατίας, υγιούς κλίματος, και απομόνωσης κακών πρακτικών από τη διοίκηση και από υπηρεσιακά ή συνδικαλιστικά στελέχη.

 • Το ΣΕΚΕΣ έχει ζητήσει εδώ και τρεις μήνες επισήμως διερεύνηση του θέματος πληρωμής «κάποιων» Κανονικών Αδειών προηγούμενων ετών, όπως και του θέματος της διανομής των κουπονιών τροφής.

 • Το ΣΕΚΕΣ απαιτεί από τη διοίκηση να προχωρήσει τη διερεύνηση και να δημοσιοποιήσει επισήμως το αποτέλεσμα των ελέγχων και των εμπλεκόμενων.

 • Το ΣΕΚΕΣ απαιτεί τη θεσμοθέτηση γνωστών και αντικειμενικών διαδικασιών για όλα τα θέματα που αφορούν το προσωπικό (αποδοχές, παροχές, άδειες κλπ), και τους πολίτες.

 • Το ΣΕΚΕΣ απαιτεί από τη διοίκηση να κινείται με διαφάνεια και να μην εκθέτει συναδέλφους δια της σιωπής της. Να ανακοινώσει εάν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Suez το απόγευμα της 15ης Δεκεμβρίου 2015 και αν ναι το σκοπό, και τους συμμετέχοντες.

 • Το ΣΕΚΕΣ απαιτεί από όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη και όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να τοποθετηθούν και να διεκδικήσουν (και από τα υπηρεσιακά στελέχη να εφαρμόσουν) την απομόνωση των κουκουλοφόφρων και την απερίφραστη καταδίκη των γκαιμπελίστικων διαρροών. Ταυτόχρονα με την απαίτηση για θεσμοθέτηση και εφαρμογή αντικειμενικών κανόνων, διαφάνειας και ελέγχου παντού.

 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

ΥΓ1: Οι συνδικαλιστές του ΣΕΚΕΣ διαθέτουν στη διοίκηση το δικαίωμα δημοσιοποίησης των προσωπικών τους δεδομένων ως προς τη χορήγηση, ή πληρωμή των Κανονικών Αδειών των τελευταίων ετών.

ΥΓ2: Ερωτάται η διοίκηση και οι αρμόδιοι παράγοντες. Tο 2016 έχουν πληρωθεί Κανονικές Άδειες έτους 2015;

ΥΓ3: Υπενθυμίζουμε ότι το ΣΕΚΕΣ έχει τοποθετηθεί από την 11η Ιουνίου 2015, με την ανακοίνωση: «Επιλεκτική πληρωμή αδειών στο φάκελο μισθοδοσίας του Ιουλίου» στην οποία αναφέραμε μεταξύ άλλων: «… Η μη λήψη κανονικής άδειας είναι παράνομη, σύμφωνα με την Εργατική Νομοθεσία και οι Υπηρεσιακοί παράγοντες που επέτρεψαν να συμβεί αυτό πρέπει να απολογηθούν διοικητικά για την προκληθείσα ζημία στην εταιρεία..
Οι παροχές προς τους εργαζόμενους, πρέπει να δίδονται σε όσους πράγματι τις δικαιούνται, χωρίς εξαιρέσεις και με όρους απόλυτης διαφάνειας. Δεν χρειάζεται την παρέμβαση οποιασδήποτε συνδικαλιστικής ή κομματικής παράταξης για τον σκοπό αυτό … ».

Στη συνέχεια η ΔΑΚΕ με την ανακοίνωση, της 15ης Ιουνίου 2015: «Για πόσο ακόμα θα προσπαθούν να κοροϊδεύουν τους συναδέλφους;» θέλοντας να στοχοποιήσει το ΣΕΚΕΣ έκανε λαθραία, επιλεκτική, στοχευμένη και συκοφαντική χρήση προσωπικών δεδομένων.

ΥΓ4: Το ΣΕΚΕΣ ποτέ δεν έθεσε στο στόχαστρό του συναδέλφους ή άλλους ανθρώπους. Πάντα τοποθετείται για διαδικασίες, θεσμούς και θέσεις. Ποτέ, όμως δε θα «κουκουλώσουμε σκελετούς» στο όνομα μιας υποτίθεται  «προστασίας συναδέλφων».