11 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Σπάρτη: Εισβολή αγροτών σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – Διαξιφισμοί σε υψηλούς τόνους (βίντεο)

Πρόσφατα

araxovitis-sirizaΈκλεισαν τα Τέμπη μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής – Δεν υποχωρούν οι αγρότες

Ομάδα αγροτών από την περιοχή του Ευρώτα και της Μάνης, στις 10.30 το πρωί, αντιλαμβανόμενοι ότι ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης βρίσκεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Σπάρτη και συναντάται με εκπροσώπους επαγγελματικών τάξεων, έφυγαν από το μπλόκο, έφτασαν εκεί και εισέβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, διακόπτοντας τη συνάντηση.

Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν στο βουλευτή, επισημαίνοντάς του ότι παλαιότερα ήταν μαζί τους και άλλα τους έλεγε στις προηγούμενες κινητοποιήσεις που έκαναν επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλη είναι σήμερα η στάση του.

Τον κάλεσαν ακόμη να μην ψηφίσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης όταν αυτό έρθει στην Βουλή. «Ήσουν η τελευταία μας ελπίδα», φώναζε αγρότης στο βουλευτή, ο οποίος του ανταπαντούσε «δεν ήμουν, είμαι η ελπίδα σας», σε έναν έντονο χαρακτηριστικό διάλογο, όπου μάλιστα σε κάποια στιγμή χτυπά το χέρι του με δύναμη στο τραπέζι.

Οι αγρότες στη συνέχεια αποχώρησαν και παραμένουν στα μπλόκα τους με ανοικτούς τους δρόμους σε Λακωνία, Αρκαδία και Αργολίδα, ενώ κλειστή είναι μόνον η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ισθμού. Το απόγευμα στις 6.00 οι αγρότες της Αρκαδίας έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τα διόδια της Νεστάνης επ’ αόριστον.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου, από τα μπλόκα όπου βρίσκονται, παρακολουθούν και συμμετέχουν διαδικτυακά μέσω skype στην συνάντηση εκπροσώπων αγροτικών μπλόκων που είναι σε εξέλιξη στη Βέροια.

Έκλεισαν τα Τέμπη μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι

Κυκλοφοριακό μπλακάουτ στα Τέμπη, καθώς οι αγρότες σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο την στάση τους, έκλεισαν την Κοιλάδα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Στις προθέσεις τους είναι εν συνεχεία τα Τέμπη να ανοίξουν μόνο για λίγες ώρες και να κλείσουν εκ νέου.

Οι αγρότες βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ολοκληρωμένων προτάσεων που θα καταθέσουν προς συζήτηση και έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην ερχόμενη Τρίτη, οπότε όπως ενημερώθηκαν, θα συνεδριάσει στην Βουλή διακομματική επιτροπή – αίτημα άλλωστε το οποίο είχαν οι ίδιοι θέσει – προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Οι αγρότες σκοπεύουν να δώσουν το παρών στη συζήτηση, ενώ επιθυμούν – εκτός από την κυβέρνηση – και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση σχετικά με τα αιτήματα τους. Από την εξέλιξη της συγκεκριμένης συζήτησης θα εξαρτηθεί και η παραπέρα στάση που θα τηρήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, με αφορμή επερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και 14 βουλευτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΒαγγέλης Αποστόλου, απευθυνόμενος στους αγρότες, κάλεσε τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου σε θεσμικό και ουσιαστικό διάλογο, δηλώνοντας την κατηγορηματική βούληση τόσο της Βουλής όσο και της κυβέρνησης, καθώς και του ιδίου του Πρωθυπουργού.

Ανέφερε δε ότι η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμη και διακομματικός διάλογος, όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Όπως παρατήρησε, η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και ν’ ακούσει τους αγρότες. Τους κάλεσε να ορίσουν εκπροσώπους του και να προσέλθουν στο διάλογο στην Επιτροπή όπου όλα τα κόμματα εκπροσωπούνται και θα είναι παρούσα και η κυβέρνηση για να τους ακούσει. Υπογράμμισε δε ότι όποτε οι ίδιοι το κρίνουν σκόπιμο ο Πρωθυπουργός τους περιμένει.

Στο κείμενο που επεξεργάζονται οι αγρότες το οποίο απευθύνεται προς τον Αλ. Τσίπρα και κοινοποιείται προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα του Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Το κείμενο, ολοκληρωμένο, αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα εντός της ημέρας.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων ετοιμάζεται εξάλλου για την πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, συνάντηση η οποία κρίνεται κρίσιμη, καθώς στις προθέσεις των αγροτών είναι να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής, να μην αφήσουν την κυβέρνηση σε «χλωρό κλαρί».

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί εκπρόσωποι μπλόκων από όλη την χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, καθώς το ζητούμενο είναι να υπάρξει γενικός συντονισμός δράσεων.

Παραμένουν στο μπλόκο Καρτερού οι αγρότες του Ηρακλείου

Παραμένουν στο μπλόκο της περιοχής Καρτερού στο ύψος του ΚΤΕΟ στην Εθνική Οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου οι αγρότες, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι αγρότες που έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα κατά μήκος του δρόμου διανυκτέρευσαν στο μπλόκο παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και παραμένουν εκεί, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Βίντεο: fb Τακης Καρτσιδημας

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις