katrougkalos-tokoglifoi

katrougkalos-tokoglifoiΜία προς μία οι γνωστές ενστάσεις που θέτουν οι θεσμοί για το ασφαλιστικό θα συζητηθούν στη νέα συνάντηση που έχει οριστεί για σήμερα το απόγευμα. Μεταξύ των σημείων που απέρριψαν στο«σχέδιο Κατρούγκαλου»είναι αυτό της αύξησης των εισφορών κατά 1,5% στην επικούρηση. Αυτό σημαίνει ότι τα 550 εκατ. ευρώ που επεδίωκε η κυβέρνηση να εξοικονομήσει από το μέτρο, θα πρέπει να τα εξασφαλίσει με άλλο τρόπο γεγονός που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις για περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Οι δανειστές ζητούν συνεχώς νέα μετρήσιμα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ότι με το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου επιτυγχάνεται ο στόχος για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και κατά 1,5% έως το τέλος του 2019. Στόχος τους είναι να αποδείξουν ότι «οι αριθμοί δε βγαίνουν» με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και θα απαιτηθεί κούρεμα των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει έτοιμες δύο – τρεις αντιπροτάσεις εάν οι δανειστές εγείρουν θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων οι οποίες όμως δεν αλλάζουν τον κεντρικό «πυρήνα» του σχεδίου για το ασφαλιστικό ούτε και την πολιτική απόφαση για αποφυγή νέων μειώσεων, τουλάχιστον στις κύριες συντάξεις. Δηλαδή μπορεί να δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις ή σε εκείνες οι οποίες μέσω του επανυπολογισμού, «δείξουν» μεγάλη προσωπική διαφορά (π.χ. συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ ή κάποιων ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ-Τραπεζών ).

Οι διαφορές που αναμένεται να εντείνουν την αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι οι εξής:

  • Οι θεσμοί ζητούν να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15 – 25 έτη ασφάλισης.

  • Απαιτούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Σε πρόσφατες συναντήσεις έχουν θέσει επίσης και θέμα εφάπαξ χαρακτηρίζοντας το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.

  • Αμφισβητούν την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητούν περικοπές. Το υπουργείο εργασίας δεν αποκλείεται να συζητήσει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις ύψους 2.000 ευρώ. Πάντως στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων στα 2.300 ευρώ.

  • Απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης επικαλούμενοι την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το μέτρο που δεν έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά σηματοδοτεί τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί περικοπές κατ εξαίρεση και όχι οριζόντιες μειώσεις.

  • Ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις μειώσεις προτείνονται αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Ωστόσο αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, στο συρτάρι υπάρχουν οκτώ σενάρια που προβλέπουν περικοπές των επικουρικών από 2% έως 29.

Δεδομένες επίσης, πρέπει να θεωρούνται οι παρεμβάσεις στα μερίσματα και στο εφάπαξ. Ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός, ειδικά για το μέρισμα των πολιτικών υπαλλήλων, περιλαμβάνει μειώσεις που μπορεί να υπερβούν το 25 – 30%, ακριβώς για να καλυφθεί η δέσμευση για μη παραγωγή ελλειμμάτων.