2.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΒ: Θέλει απολύσεις στο Δημόσιο, μικρότερη φορολογία και άλλες αποκρατικοποιήσεις

Πρόσφατα

ksepoulimaΠροκλητικός για μια ακόμη φορά είναι ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο ως προς τον κόσμο της εργασίας, ενώ αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ξεπούλημα του ΟΛΠ, ζητώντας και άλλες αποκρατικοποιήσεις.

Όσον αφορά στο δεύτερο, στο ξεπούλημα, αφού αναφέρει ότι «υπάρχει σημαντικός αριθμός ώριμων αποκρατικοποιήσεων που έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν πολλά στην αύξηση της απασχόλησης αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη χώρα», λέει το «Μπράβο!» προς την κυβέρνηση: «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco σε τιμή €22 ανά μετοχή (premium 57% σε σχέση με την χθεσινή τιμή κλεισίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών) είναι μία καλή αρχή».

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό ανάμεσα στους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα, παραθέτει στοιχεία με αριθμούς για το πόσοι εργάζονται και πού, και παρουσιάζει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και την ανεργία που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα ως αποτέλεσμα του μεγάλου όγκου των δημοσίων υπαλλήλων. Το ονομάζει ως «παθογένεια της ελληνικής οικονομίας», καθώς «ανθρώπινοι πόροι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα, χαμηλής παραγωγικότητας, δημόσιο τομέα, που απαιτεί τη συνεχή αφαίμαξη εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, μέσω της φορολογίας, για τη λειτουργία του. Το αποτέλεσμα είναι η αντίστοιχη καθήλωση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας σε ένα παραγωγικό μοντέλο κλάδων χαμηλής, κατά κανόνα, προστιθέμενης αξίας και τεχνολογικής πολυπλοκότητας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του λειτουργικού πλεονάσματος του ιδιωτικού τομέα, αντί να επενδύεται, καταναλώνεται στην πληρωμή μισθών σε δημόσιους υπαλλήλους».

Υπάρχει λύση λέει ο ΣΕΒ και αυτή είναι η είσοδος των ιδιωτών σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα: «τα περιθώρια αποκρατικοποίησης είναι ακόμη μεγάλα, κυρίως μέσω εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ή και απόσυρσης δημοσίου, από οικονομικές δραστηριότητες, όπου δεν εξυπηρετούνται λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή σκοπιμότητας». Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων / αποκρατικοποιήσεων, όπως και η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα μέσω βελτίωσης της αποδοτικότητας με συνακόλουθη μείωση της ακραίας φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων, αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει ο ΣΕΒ, αλλά «αντ’ αυτού, παρά την ήδη επιχειρούμενη προς την σωστή κατεύθυνση νομοθετική πρωτοβουλία, διαιωνίζονται λανθασμένες πρακτικές στη λειτουργία του Δημοσίου (προσλήψεις, επιλογή προσώπων, διαγωνισμοί, κ.λπ)».

Παράλληλα, όπως τονίζει, «προωθούνται ταμειακού τύπου μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Εν προκειμένω, η συνεπαγόμενη φορολογική επιβάρυνση απειλεί να εξοντώσει κάθε τι ζωντανό στην ιδιωτική οικονομία, προκειμένου να διατηρηθούν τα προνόμια σε ένα αναξιόπιστο ασφαλιστικό σύστημα που ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία, επιβραβεύει τους μπαταχτσήδες και αδικεί όσους δούλεψαν μια ζωή, έζησαν μετρημένα, πλήρωναν τις (υψηλές) εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τους, και νόμιζαν ότι έβαλαν λεφτά στην άκρη».

  • Διαβάστε εδώ το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ – Οικονομία & Επιχειρήσεις: Μεγάλα περιθώρια στην αποκρατικοποίηση δραστηριοτήτων! – 21 Ιανουαρίου 2016.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις