8.8 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους για τις 5.573 απολύσεις προσωπικού οι τράπεζες

Πρόσφατα

Το θέμα της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο ανοίγει άμεσα η διαπραγμάτευση τραπεζών – ΟΤΟΕ για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση, σε ανανέωση της προηγούμενης που είχε συναφθεί τον Μάιο του 2013 και έληξε στις 31/12/15.

Οι τράπεζες συνεδρίασαν στις 13 Ιανουαρίου για να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στη διαπραγμάτευση που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 18 του μηνός και θα πρέπει να καταλήξει στη νέα κλαδική σύμβαση μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρόκειται για την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση, όχι μόνο γιατί πρέπει να καταλήξει εντός τριμήνου αντί του εξαμήνου που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία, αλλά και γιατί διεξάγεται εν μέσω των διεργασιών της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Κυρίως, όμως, η δυσκολία της διαπραγμάτευσης έγκειται στην επί τα χείρω αλλαγή των δεδομένων για τις τράπεζες εξαιτίας των δεσμεύσεων για περικοπές δαπανών που ανέλαβαν μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών προβλέπεται μείωση του προσωπικού κατά 5.573 άτομα μέχρι το 2017. Τη μεγαλύτερη δέσμευση έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς, με μείωση του προσωπικού της κατά 2.900 άτομα και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 1.500 άτομα, η Eurobank με 1.000 άτομα και η Alpha Bank με μόλις 173. Σημειώνεται ότι οι μειώσεις προσωπικού για την Τράπεζα Πειραιώς και για τη Eurobank θα γίνουν και μέσω των θυγατρικών τους, ενώ για την Εθνική προβλέπεται ότι θα γίνουν μόνο από την τράπεζα.

Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι τράπεζες καλούνται να ανταποδώσουν έμπρακτα στο προσωπικό τους τη στήριξη που αυτό τους παρείχε κατά τις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν το 2015, και να “επενδύσει” σε αυτό για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι μειώσεις προσωπικού αναμένονται με αναβίωση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, αν και όχι με τους ευνοϊκούς όρους που ίσχυσαν μέχρι το 2014. Υπενθυμίζεται ότι στα τελευταία προγράμματα εθελουσίας εξόδου, οι εργαζόμενοι έφταναν να λαμβάνουν μέχρι και 45 μισθούς, με το ανώτερο ποσό να φτάνει τις 170.000 – 180.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, διατηρούσαν για μια διετία προνομιακά ασφαλιστικά προγράμματα και συνέχιζαν να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους με προνομιακά επιτόκια.

Από πλευράς τραπεζοϋπαλλήλων, το πλαίσιο διεκδίκησης της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης θα κινείται βασικά στους άξονες της αποκατάστασης του Ενιαίου Μισθολογίου και δρομολόγησης της σταδιακής ανάκτησης των μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων ετών, καθώς και της θεσμικής θωράκισης της απασχόλησης.

Υπό την προοπτική συρρίκνωσης της παρουσίας των τραπεζών, η ΟΤΟΕ θα διεκδικήσει να θεσπιστεί τριμερής επιτροπή τραπεζών – ΟΤΟΕ – Υπουργείου Εργασίας για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο. Επιπλέον αιτήματα θα είναι η ύπαρξη αιτιολόγησης κάθε καταγγελίας σύμβασης εργασίας ως ελάχιστη διασφάλιση της απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και η επανάληψη, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης, του όρου 5 της σ.σ.ε. 2013 – 2015 για την προστασία της εργασίας με την αποτροπή απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους. Η ΟΤΟΕ αναμένεται να ζητήσει επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης κλαδικού Ταμείου Στήριξης της Απασχόλησης με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην εργασία λόγω αναδιαρθρώσεων των τραπεζών, καθώς και να επαναπροσληφθούν οι τραπεζοϋπάλληλοι από τις συνεταιριστικές τράπεζες που έπαψαν να λειτουργούν.

Σε επίπεδο κοινωνικής μέριμνας, η ΟΤΟΕ θα διεκδικήσει ουσιαστική διευκόλυνση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, έκτακτες διευκολύνσεις και παροχές σε οικογένειες τραπεζοϋπαλλήλων με άνεργα μέλη ή παιδιά που σπουδάζουν, καθώς και την δρομολόγηση, από κοινού με τις τράπεζες, κλαδικού συμπληρωματικού προγράμματος υγείας για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Πηγή: capital.gr


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις