Εργαζόμενοι ΙΓΜΕ: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις γιορτές

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ δηλώνουν αποφασισμένοι μετά τις γιορτές θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας άμεσα από τον νυν υπουργό Περιβάλλοντος να παρατείνει τις συμβάσεις των συμβασιούχων και να προκηρύξει τουλάχιστον 137 νέες προσλήψεις μόνιμου, όπως έχει ήδη ζητήσει το ΔΣ του ΙΓΜΕ.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετική του ανακοίνωση το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, επί τρεις μήνες ο Π. Σκουρλέτης αρνείται να τους δεχθεί, δεδομένων των οξυμένων εργασιακών και λειτουργικών προβλημάτων του Ινστιτούτου. «Η συστηματική επί 3μηνο αποφυγή συνάντησης του υπουργού με τους εργαζόμενους φαίνεται να σηματοδοτεί την στάση του υπουργείου απέναντι στο ΙΓΜΕ, που, ναι μεν ο προηγούμενος υπουργός (σ.σ.: Π. Λαφαζάνης) επανασυνέστησε, αλλά χωρίς πολιτική στήριξη και της νυν πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει σαν ερευνητικό Ινστιτούτο έρευνας και μελέτης του Ορυκτού Πλούτου της χώρας», αναφέρει.

Εκτός, δε, από το «ανθρωπιστικό» πρόβλημα της αμφισβήτησης του συμβολαίου ατυχημάτων – νοσοκομειακής περίθαλψης που με κάθε τρόπο οι τροϊκανοί παράγοντες εσωτερικού – εξωτερικού επιχειρούν να καταργήσουν, υπάρχει, προσθέτει το Συνδικάτο, «το μείζον πρόβλημα της απόλυσης 62 συμβασιούχων έργου του ΕΣΠΑ που απολύονται σήμερα με κίνδυνο το ΙΓΜΕ να μην μπορέσει να ολοκληρώσει την παράδοση του φυσικού αντικειμένου των ερευνητικών προγραμμάτων που είχε αναλάβει».

Εμπαιγμός από το υπουργείο Οικονομικών

Μάλιστα, καταγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών και τους παράγοντές του για εμπαιγμό ως προς το θέμα των συμβασιούχων. Τονίζει σχετικά, με αφορμή την κινητοποίηση του Συντονιστικού των σωματείων και επιτροπών αγώνα στην έρευνα στο ΥΠΟΙΚ, στις 22-12-15, και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπου και απαίτησε έκτακτη χρηματοδότηση της έρευνας, ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν και δεν υπάρχουν λεφτά για να ανανεωθούν. «Η δέσμευσή του για να συνεννοηθεί με τον υπουργό και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέληξε στις 22/12/2015 στην απάντηση – κοροϊδία ότι: το υπουργείο Οικονομικών δε διατίθεται να δώσει κάποια έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, αλλά θα βοηθήσει στην επιτάχυνση όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με την προκήρυξη νέων προγραμμάτων και την εκταμίευση χρημάτων που σχετίζονται με την έρευνα. Και όλα αυτά την ίδια ακριβώς περίοδο που με ρυθμίσεις – τροπολογιών παρέτεινε την χρηματοδότηση συμβασιούχων του ΕΣΠΑ σε διάφορους εργασιακούς χώρους (π.χ., ΜΟΔ, Φορείς διαχείρισης, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κ.ά.)».

Έπειτα από αυτή την αρνητική στην ουσία απάντηση, το Συντονιστικό των σωματείων και των επιτροπών Αγώνα αποφάσισε να οργανώσει τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα μετά τις γιορτές γιατί ήταν δύσκολος ο συντονισμός των συμβασιούχων, δεδομένου ότι σε κάποια ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, αξιοποιήθηκαν ότι χρήματα περίσσευαν από παλαιότερα προγράμματα που έτρεχαν για τη διατήρηση μέρους των συμβασιούχων.