«Στα μουλωχτά», ανταπεργία από την εργοδοσία της ΕΒΓΑ

evga-apergia

evga-apergiaΚλειδωμένες βρήκαν τις πόρτες του εργοστασίου της ΕΒΓΑ στο Βοτανικό οι εργαζόμενοι το πρωί της Δευτέρας, καθώς η εργοδοσία επιχείρησε να απαντήσει με ανταπεργία στην απόφαση του Σωματείου για δίωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα και Γενική Συνέλευση, με αφορμή τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία (δεν έχουν πληρωθεί την εξόφληση Νοέμβρη και οφείλεται όλος ο Δεκέμβρης).

Από τη μια η εργοδοσία αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους κι από την άλλη τους «τιμωρεί» κιόλας με ανταπεργία, επειδή αποφάσισαν αγωνιστικά και συλλογικά να διεκδικήσουν το μισθό τους. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η κίνηση αυτή της εργοδοσίας γίνεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η συζήτηση για νέες ανατροπές στα Εργασιακά, δείχνει ότι η στάση της κυβέρνησης είναι αυτή που ενθαρρύνει την εργοδοτική επιθετικότητα και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, από το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που ξεκινούσαν οι βάρδιες στην παραγωγή, η εργοδοσία επέβαλε «με παράνομο, καταχρηστικό και αυθαίρετο τρόπο» το κλείσιμο του εργοστασίου, επικαλούμενη ότι υπάρχει απεργία. «Όλο το Σαββατοκύριακο, 19 και 20 Δεκεμβρίου, μέσω τηλεφώνου τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους και τους έλεγαν να μην έρθουν στην εργασία τους», σημειώνουν στην καταγγελία.

«Η στάση αυτή για εμάς τους εργαζόμενους είναι προκλητική και στόχο έχει την προσπάθεια ενός «λοκάουτ». Στόχος της εργοδοσίας είναι να παρεμποδίσει να γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση, να φοβίσει τους εργαζόμενους ώστε να μη διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του Σωματείου και να τους οδηγήσει να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση», συμπληρώνουν.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και ζήτησαν την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε χθες στο εργοστάσιο και διαπίστωσε την προσπάθεια επιβολής «λοκάουτ». Στη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίζουν με 4ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια και νέα Συνέλευση στη 1 μ.μ., την Πέμπτη. Αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., θα συγκεντρωθούν έξω από το ΣΕΠΕ (Αγησιλάου), όπου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση.

Με πληροφορίες από rizospastis.gr