4.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

ΟΛΠ: Στις 12/1 το άνοιγμα των προσφορών – ΟΜΥΛΕ, λινεργάτες: Μας δουλεύουν «ψιλό γαζί» (βίντεο)

Πρόσφατα

limenergates2Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον είχαν επιδείξει η κινεζική Cosco, η δανική APM Terminals και την ICTS από τις Φιλιππίνες, αλλά τελικώς μόνον η Cosco κατέθεσε προσφορά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις από τους υπαλλήλους των λιμανιών στην επιχειρούμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών για ΟΛΠ συνεχίζονται.

Τη Δευτέρα 21/12, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το ΤΑΙΠΕΔ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ταμείου Στέργιο Πιτσιόρλα. Ωστόσο μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποί τους είπαν ότι όλα είναι σκηνοθετημένα και έκαναν λόγο για μεγάλη κοροϊδία, συμπληρώνοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ).

Η ΟΜΥΛΕ και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, σε ανακοίνωσή τους σχετικά με τη διαδικασία, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται περί ενός εγχειρήματος πολιτικού και οικονομικού ξεπουλήματος και κατηγορούν την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για απεμπόληση κάθε ίχνους διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος. Προσθέτουν ότι έως τώρα η σύμβαση παραχώρησης δεν έχει γνωστοποιηθεί στο δ.σ. του ΟΛΠ, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα των δύο εκτιμήσεων που ανατέθηκαν τον τελευταίο μήνα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το άνοιγμα των προσφορών

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι οικονομικές προσφορές των διεκδικητών του λιμανιού του Πειραιά θα αποσφραγιστούν παρουσία των παρατηρητών και των συμβούλων της συγκεκριμένης επένδυσης και η οποία, όπως εξηγεί το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνεται στο πακέτο των εννέα αποκρατικοποιήσεων, που θα πρέπει να τρέξουν άμεσα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης η Morgan Stanley, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να μεταβιβάσει στο Ταμείο τις τεχνικές προσφορές που αφορούν τις επενδύσεις στο λιμάνι.

Όταν θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2016 από το ΤΑΙΠΕΔ ο νέος υποψήφιος ιδιοκτήτης του ΟΛΠ, το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από το συγκεκριμένο επενδυτή νέα βελτιωμένη προσφορά. Αρχικά θα διατεθεί το 51% των μετοχών του Οργανισμού και στη συνέχεια το υπόλοιπο 16% σε ορίζοντα πενταετίας, ανάλογα τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν στο λιμάνι. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα έως το Μάρτιο στη δημιουργία αρχής Λιμένος, όπου θα μεταφερθούν όλες οι κρατικές διοικητικές ιδιότητες του ΟΛΠ, ενώ θα παραμείνει στον νέο μέτοχο το επιχειρησιακό κομμάτι για το λιμάνι.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία αρχής λιμένος (port authority), στην οποία θα ασκείται διοίκηση με διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες, αναμένεται να δημιουργήσει ανάλογη καθυστέρηση και στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Έως τότε, με σχέδιο νόμου θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, που θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος, ενώ θα αφαιρούνται από τον ΟΛΠ οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες. Στη νέα σύμβαση παραχώρησης δεν αποκλείεται να υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις