2.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Η υποβάθμιση και η απαξίωση των παροχών δημόσιας υγείας οδηγεί τους Ικαριώτες στην «αγκαλιά» των ιδιωτών

Πρόσφατα

ikaria-vivi1Διαμαρτυρία Ικαριωτών και Φουρνιωτών στο υπ. Υγείας το μεσημέρι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα οι Ικαριώτες (δήμος, Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, τοπική ΕΛΜΕ κτλ.), με αφορμή την υποβάθμιση της Υγείας στο νησί. Σχετικά υπομνήματα, επέδωσαν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με τον οποίο συναντήθηκαν το μεσημέρι, τόσο ο Δήμος Ικαρίας όσο και η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους. Είναι χαρακτηριστικό τι λένε για την υποβάθμιση της παροχής δήμοσιων υπηρεσιών στην Υγεία οι δύο φορείς:

 • «στο έργο της υποβάθμισης (της συνειδητής υποβάθμισης) του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται “πλήρωνε για να έχεις”. Που οδηγεί τους κατοίκους της Ικαρίας και τους επισκέπτες της, λόγω των σοβαρών ελλείψεων των δημόσιων δομών υγείας, να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες», λέει ο Δήμος Ικαρίας.

 • «ιδιωτικά κέντρα αρχίζουν να ξεφυτρώνουν, ενώ, π.χ., καθυστερεί η τοποθέτηση αξονικού τομογράφου από δωρεά των ομογενών», λέει η Επιτροπή.

Να σημειωθεί πως συμπαραστάτες στον αγώνα τους, πέρα από τα μέλη του ΜΕΤΑ ΥγειονομικώνΑνδρέα Μακρή (μέλος Ε/Ε της ΠΟΕΔΗΝ) και Βιβή Πασχάλη (μέλος Γ/Σ ΑΔΕΔΥ) που  παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση- οι Ικαριώτες είχαν και το Σωματείο Εργαζομένων του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου, που επίσης παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, στο πλαίσιο του συλλογικού αγώνα κατά του υποβαθμισμένου επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (σ.σ.: επέδωσε στον υπουργό ψήφισμα με τα προβλήματα στο νησί της Χίου).

xios-vivi2

ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ

Δήμος Ικαρίας

Στο υπόμνημά του προς το υπουργείο ο Δήμος Ικαρίας τονίζει ότι θεωρούσε σκόπιμη τη συνάντηση μαζί του, δεδομένου ότι από την προηγούμενη συνάντηση μαζί του, δεν έχουν προκύψει ουσιαστικές αλλαγές στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά (σ.σ.: από τις 12-03-15, επί πρώτης διακυβέρνησης).

Όπως αναφέρει ο Δήμος Ικαρίας, «η κατάσταση, μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να περιγραφεί:
Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία.

 • Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό & βοηθητικό προσωπικό συνεχίζουν.

 • Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, και ελάχιστο προσωπικό αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν  εννέα  θέσεις ειδικοτήτων.

 • Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα

 • Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό.

 • Η μονάδα αυξημένης φροντίδας ο σταθμός αιμοδοσίας, και η μονάδα τεχνητού νεφρού ακόμα να «βρουν τον δρόμο τους».

 • Όσο για το ΕΚΑΒ αν και άρχισε να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας.

 • Σοβαρότατη έλλειψη αποτελεί η απουσία δημόσιας δομής φροντίδας των ηλικιωμένων».

«Για εμάς», επισημαίνει ο Δήμος Ικαρίας, «είναι ξεκάθαρο ότι ξανά και ξανά και ξανά, πολλά χρόνια τώρα, ζούμε επεισόδια στο ίδιο έργο: στο έργο της υποβάθμισης (της συνειδητής υποβάθμισης) του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται “πλήρωνε για να έχεις”. Που οδηγεί τους κατοίκους της Ικαρίας και τους επισκέπτες της, λόγω των σοβαρών ελλείψεων των δημόσιων δομών υγείας, να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες.

»Για μια ακόμα φορά λέμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Αρνιόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι.

»Γι’ αυτό και βγαίνουμε και θα ξαναβγούμε πολλές φορές στους δρόμους, γι’ αυτό και ξεσηκωθήκαμε ενάντια στη συγχώνευση του Νοσοκομείου της Ικαρίας με αυτό της Σάμου, γι’ αυτό και έχουμε μπλοκάρει πολλές φορές τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, γι’ αυτό και βρισκόμαστε εδώ σήμερα, όπως πολλές φορές έχουμε κάνει και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ότι δικαιούμαστε καθώς πιστεύουμε ότι η Υγεία πρέπει να είναι αγαθό που θα παρέχεται σε όλους χωρίς εξαίρεση είτε είναι Έλληνας ή αλλοδαπός, ανεξάρτητα από το εισόδημα, ανεξάρτητα αν μένει στην Αθήνα ή στην περιφέρεια, στην πόλη ή στο χωριό. Κάθε Ικαριώτης σε όποιο χωρίο, σε όποιο σημείο του νησιού, το πιο απομακρυσμένο και να βρίσκεται πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του».

ikaria-vivi2

Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους

Όπως τονίζει ηΕπιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους, «τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια πραγματικότητα κατάρρευσης των μονάδων και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, που σε μεγάλο βαθμό – κυρίως μέσω των συνεχών κινητοποιήσεων μας – αποφύγαμε τα προηγούμενα χρόνια επέλασης των μνημονιακών πολιτικών… Οι Ικαριώτες κι οι Φουρνιώτες, όπως και ο λαός στην υπόλοιπη χώρα, πληρώνουν όλο και περισσότερα και παίρνουν όλο και λιγότερα. Απλά εμείς πληρώνουμε τα ίδια με την υπόλοιπη χώρα και παίρνουμε ακόμα λιγότερα κι από κει».

Παρά το κλίμα «ευαισθησίας και κατανόησης» στην συνάντηση στις 12-03-15, υπογραμμίζει στο υπόμνημά της η Επιτροπή, «τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια πραγματικότητα κατάρρευσης των μονάδων και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, που σε μεγάλο βαθμό –κυρίως μέσω των συνεχών κινητοποιήσεων μας- αποφύγαμε τα προηγούμενα χρόνια επέλασης των μνημονιακών πολιτικών.

Ενδεικτικά:

 • Η πλήρης αυτονομία του Νοσοκομείου έχει “κολλήσει”.

 • Παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό και μη προσωπικό με προεξάρχουσα την εγκληματική έλλειψη αναισθησιολόγου εδώ και 6 μήνες.

 • Οι περιφερειακές μονάδες πελαγοδρομούν στα πλαίσια των ρυθμίσεων διάλυσης του νόμου περί ΠΕΔΥ, που ούτε καταργείται ούτε παρακάμπτεται προσωρινά.

 • Η κάλυψη απ’ το ΕΚΑΒ ανεπαρκέστατη και προβληματική.

 • Η υπόθεση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού βρίσκεται πιο πίσω από εκεί που την παρέδωσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία παρά τις υποσχέσεις.

 • Ιδιωτικά κέντρα αρχίζουν να ξεφυτρώνουν ενώ πχ καθυστερεί η τοποθέτηση αξονικού τομογράφου από δωρεά των ομογενών.

 • Οι καθυστερήσεις πληρωμών του προσωπικού πολύμηνες και μεγαλύτερες από ποτέ. Μη τήρηση ή επιλεκτική τήρηση προβλεπόμενων διατάξεων ειδικά σε θέματα μεταθέσεων / μετακινήσεων.

 • Εξαγγελίες κινήτρων για άγονα ιατρεία που δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Προκηρύξεις θέσεων με άγνωστα κριτήρια που δεν απαντούν στις επισημανθείσες κρίσιμες ελλείψεις».

Αυτά και άλλα πολλά, μικρότερα ή πιο σημαντικά, συνθέτουν την εικόνα των τελευταίων μηνών στο χώρο της υγείας στην περιοχή της Ικαρίας και των Φούρνων, «μια εικόνα που θολώνει ακόμα περισσότερο αυτήν που δημιούργησε η μέχρι τώρα εφαρμογή των προηγούμενων μνημονίων. Οι Καριώτες κι οι Φουρνιώτες, όπως και ο λαός στην υπόλοιπη χώρα, πληρώνουν όλο και περισσότερα και παίρνουν όλο και λιγότερα. Απλά εμείς πληρώνουμε (σε ασφαλιστικές εισφορές κλπ) τα ίδια με την υπόλοιπη χώρα και παίρνουμε ακόμα λιγότερα κι από κει.

 • Απαιτούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στην υγεία και τις ζωές μας, απέναντι σ’εμάς, τα παιδιά και τους γερόντους μας.

 • Εμείς απ’ την μεριά μας θα αναλάβουμε τις δικές μας:

 • Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο δρόμο, απέναντι στις πολιτικές που διαλύουν την υγεία και απειλούν τις ζωές και τα δικαιώματά μας.

 • Δεν θα σταματήσουμε, όπως με ιδιαίτερη ένταση κάναμε το 2012-13, να προσπαθούμε να κουράσουμε εμείς όσους σχεδιάζουν και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές και όχι να κουράσουν αυτοί εμάς.

 • Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να υπερασπιζόμαστε το βασικότερο ίσως των κοινωνικών αγαθών, την υγεία, αλλά και ότι άλλο κάνει ασφαλή, ανθρώπινη και αξιοπρεπή την ζωή μας σ’ αυτή την μακρινή γωνιά της χώρας.

 • Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να γινόμαστε όλο και περισσότεροι, όλο και πιο ενωμένοι, μαζί με άλλους σαν εμάς σ’ όλη την χώρα.

 • Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε πράξη τις παραδόσεις που μας άφησαν οι προγόνοι μας, τις παραδόσεις του αγώνα και του “Ούλοι εμείς εφέντη”»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις