3.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Επιστολές ΟΙΥΕ σε Κουρουπλή – Βερναρδάκη για τις σχολικές καθαρίστριες

Πρόσφατα

Επιστολές θα αποστείλει τόσο προς τον υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή, όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χ. Βερναρδάκη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), προκειμένου να διευρευνήσει, όπως αναφέρει και σε σχετικό ενημερωτικό της σημείωμα, «την πρόθεση αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ως προς τον προσδιορισμό, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει, των αναγκών του Δημοσίου για προσωπικό καθαριότητας, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μελετηθεί η καλύτερη μόνιμη λύση του θέματος».

Όσον αφορά στη μισθοδοσία των απλήρωτων εδώ και 5 μήνες σχολικών καθαριστριών, τις οποίες η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εξοφλήσει την επόμενη εβδομάδα, η ΟΙΥΕ υπογραμμίζει πως «πιέσαμε να αποσταλούν έγκαιρα τα χρήματα στις Σχολικές Επιτροπές για να προλάβουμε, λόγω του στενού χρονικού ορίου, ώστε μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να κάνουν με τις οικογένειές τους Χριστούγεννα και γιορτές».

 

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της ΟΙΥΕ


Αριθ. Πρωτ. 433
Αθήνα, 10/12/2015

Προς
Τα Σωματεία εργαζομένων στην
καθαριότητα των σχολείων

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 9/12/2015, ημέρα απεργιακής περιφερειακής κινητοποίησης, σε όλη τη χώρα, οι συγκεντρώσεις, δράσεις και παρεμβάσεις των σωματείων του κλάδου των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία – μελών της ΟΙΥΕ.

Πολλαπλά ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης και τα ομόφωνα ψηφίσματα, αλλά και η φυσική παρουσία όλης της μαθητικής κοινότητας, των συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών, των δημοτικών αρχών, των εργαζομένων άλλων κλάδων, αλλά και η ευαισθητοποίηση των απλών πολιτών υπέρ της άμεσης επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων των καθαριστριών, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι, το πρόβλημα της υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας αφορά όλους, μιας και ευαισθητοποιεί και συσπειρώνει όλη την κοινωνία.

Τα σωματεία μέλη μας και η ΟΙΥΕ γνωστοποίησαν με υπομνήματα και επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τους τοπικούς βουλευτές και τα κόμματα, όλα τα εργασιακά – ασφαλιστικά χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, απαιτώντας άμεσα η Πολιτεία να προχωρήσει στην επίλυσή τους.

Σε όλη τη χώρα από τα τοπικά ΜΜΕ προβλήθηκαν και έγιναν γνωστά όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του κλάδου και κυρίως:

  • Στηλιτεύτηκε η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης να μην τους έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα μισθοδοσίες πέντε (5) μηνών, μιας και παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο, ενώ δεν έχει αποπληρωθεί και η μισθοδοσία του Ιουνίου της απερχόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.
  • Η ευαισθητοποίηση και η ευσυνειδησία των καθαριστριών απέναντι στην υγεία των μαθητών – εκπαιδευτικών, μιας και παρέχουν καθημερινά τις απαραίτητες για τη λειτουργία της σχολικής κοινότητας υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας στα δημόσια σχολεία, ενώ η Πολιτεία τους στερεί το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια, μιας και εργάζονται απλήρωτοι, αδιαφορώντας εάν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσής τους!
  • Η αναλγησία της Πολιτείας να προχωρήσει σε μείωση των μισθών τους, αυτών των 200 – 300 ευρώ, σε ποσοστό 10%, ενώ γνωρίζει ότι η αμοιβή αυτή καλύπτει μόνο μικρό μέρος της παρεχόμενης δουλειάς τους και κυρίως ότι έχουν προσληφθεί με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και στηρίζουν μονογονεϊκές, πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας και του Σωματείου των Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων της Αθήνας, επισκεφθήκαμε, από κοινού, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απαιτώντας να μας δοθεί άμεσα απάντηση για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Σε επικοινωνία του Διευθυντή Εσόδων, κ. Γιαννακόπουλου, με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και συγκεκριμένα με την κα. Δελαπόρτα, παρουσία μας, ενημερωθήκαμε ότι, η μισθοδοσία του Ιουνίου θα καταβληθεί εντός των ημερών, ενώ έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται στο στάδιο της αποπληρωμής και η καταβολή της μισθοδοσίας μηνών Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Πιέσαμε να αποσταλούν έγκαιρα τα χρήματα στις Σχολικές Επιτροπές για να προλάβουμε, λόγω του στενού χρονικού ορίου, ώστε μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών, οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να κάνουν με τις οικογένειές τους Χριστούγεννα και Γιορτές.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εκ μέρους των υπηρεσιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ενημερωθήκαμε ότι, περίπου 130 Σχολικές Επιτροπές από όλη τη χώρα δεν έχουν αποστείλει τις συμβάσεις των εργαζομένων στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

΄Οσο αγώνα δρόμου και αν κάνουμε για να προλάβουμε το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που απομένει έως τις γιορτές, προκειμένου οι συνάδελφοι να πληρωθούν, αυτό δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί σε όσες περιοχές δεν έχουν αποσταλεί στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ οι συμβάσεις, επικοινωνήστε το συντομότερο με τις Σχολικές σας Επιτροπές και διασφαλίστε, πιέζοντας να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τυπικές, αλλά και παράλληλα ουσιαστικές, διαδικασίες.

Σας ενημερώνουμε ότι, ψηφίστηκε ο Ν. 4351/ΦΕΚ 164/Α΄/4-12-15, όπου στο άρθρο 50, αναφέρει ότι, παρατείνεται για ένα έτος και συγκεκριμένα έως 31/12/2016 ο Ν. 4325/2015 (Α΄47), του απερχόμενου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γ. Κατρούγκαλου, το περιεχόμενο του οποίου σας είναι γνωστό.

Η Ομοσπονδία μας θα αποστείλει επιστολές τόσο προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή, όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χ. Βερναρδάκη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συναντήσεις για να διερευνήσουμε την πρόθεση, αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση ως προς τον προσδιορισμό, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει, των αναγκών του δημοσίου για προσωπικό καθαριότητας, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μελετηθεί η καλύτερη μόνιμη λύση του θέματος.

Όλα τα παραπάνω περιέχονται στην εγκύκλιο 14652/14-5-15, που υπογράφεται από τον Υπουργό, κ. Γ. Κατρούγκαλο, και σας έχει αποσταλεί.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Επειδή με την ψήφιση του τελευταίου Νόμου πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του κλάδου σύντομα θα μονιμοποιηθούν, θέλουμε να σας επισημάνουμε και να σας υπενθυμίσουμε ότι τίποτα από όσα μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει δεν μας έχουν χαριστεί!!!

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει, με ευθύνη όλων μας, ο κλάδος να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, προκειμένου ανυποχώρητα να υποστηρίξουμε και να υλοποιήσουμε, όπως έχουμε χρέος άλλωστε, το δίκαιο αίτημα του κλάδου, αυτό της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων έργου στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων.

Για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για την ΟΙΥΕ
Η Πρόεδρος
ΜΕΤΑΞΙΑ ΣΤΕΚΟΥΛΕΑ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΘΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις