7.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

327,2 εκατ. από εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ δεν έχουν αποδοθεί στον ΟΑΕΔ

Πρόσφατα

oaed-tzamiΤο ΙΚΑ παρακρατεί το 100% των εισφορών αντί το νόμιμο 30%.

«Από την κατάργηση του ΟΕΚ, εδώ και περίπου 3 1/2 χρόνια, δεν έχει εφαρμοστεί κανένα νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, παρότι οι εισφορές εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους (1%) και προβλέπεται η απόδοσή τους στον ΟΑΕΔ (ΕΛΕΚΠ) μέσω του ΙΚΑ, ενώ για τον ΟΕΕ (0,35%) το υλοποιούμενο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού αφορά αναλογικά το 1/5 των δικαιούχων (110.000 και 130.000 αντίστοιχα προς 570.000), συγκρινόμενο με το αντίστοιχο έτους 2011 από την Εργατική Εστία». Επιπλέον, «η ακίνητη περιουσία των δύο καταργούμενων Οργανισμών υπολογίζεται σε 5-6 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια της κατάργησης όχι μόνο παραμένει αναξιοποίητη αλλά παρηκμάζει και μειώνεται, αφού πολλά παραχωρούμενα για κατασκευή εργατικών κατοικιών οικόπεδα έχουν επιστραφεί στους φορείς που μας τα δώρησαν αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή των εργατικών κατοικιών. Είναι σε όλους γνωστό όμως ότι η περιουσία αυτή είναι αποκλειστικά των εργαζομένων αφού με τις εισφορές τους έχει δημιουργηθεί και σε αυτούς πρέπει να επιστρέφεται μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας».

Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωση – ενημέρωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΕ – τ. ΟΕΚ, σημειώνοντας παράλληλα πως:

  • στην Τράπεζα της Ελλάδος, τηρείται λογαριασμός Διαθεσίμων Κεφαλαίων προς επένδυση για τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΠ), με κατατεθειμένα κεφάλαια ύψους 346 εκατ. ευρώ. (αποθεματικά + εισφορά υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ).
  • οι εισροές από δόσεις δανείων του ΟΕΚ ανέρχονται στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • το 2014, οι εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ, ύψους 327,2 εκατ. ευρώ, δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΕΔ (σ.σ.: το ίδιο συμβαίνει και το 2015). Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ, αφού το ΙΚΑ παρακρατεί το 100% των εισφορών αντί για το 30% που νόμιμα έχει θεσμοθετηθεί ως διαχειριστικά έξοδα.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ, ο Σύλλογος λέει ότι «σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από τον Οργανισμό μη λαμβάνοντας υπόψη την τεχνογνωσία των υπαλλήλων της Εργατικής Εστίας, με ιδιαίτερα γραφειοκρατικό τρόπο υποδοχής αιτήσεων και δικαιολογητικών με συνέπεια οι ωφελούμενοι να μην ξεπεράσουν τελικά τις 20.000 πολίτες και τους παρόχους ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων να μην ξεπεράσουν τους 1000 ενώ το μεγαλύτερο μέρος της προϋπολογισθείσας δαπάνης δεν χρησιμοποιείται (απορρόφηση μόνο 30% του προϋπολογισμού). Στο πρόγραμμα δεν συμπεριελήφθησαν οι συνταξιούχοι και επίσης δεν υπάρχουν προβλέψεις για την χωρίς κριτήρια επιλογή των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων (μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες οικογένειες, ΑμεΑ), ενώ η επιλογή των δικαιούχων γίνεται μέσω μοριοδότησης».

Αναφερόμενος, τέλος, στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, ο Σύλλογος αναφέρει ότι ο ΟΑΕΔ συνέχισε το πρόγραμμα λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών και είναι αρωγός στο χώρο της προσχολικής αγωγής, καλύπτοντας κατά το δυνατόν τις ανάγκες των δικαιούχων των παροχών του ΟΕΕ. Ο ΟΕΚ από το 1984 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών. Σήμερα λειτουργούν 24 πρότυποι βρεφονηπιακοί σταθμοί, κτηριακής δυναμικότητας 2.060 θέσεων. «Μέχρι το έτος 2012 το πρόγραμμα ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών επεκτάθηκε με την ανέγερση 6 βρεφονηπιακών σταθμών (Καβάλας, Χαϊδαρίου Αττικής, Ιλίου, Αργοστολίου και Καρδίτσας). Από αυτούς, σήμερα δεν λειτουργεί κανένας παρότι οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την διεύρυνση της παροχής».

  • ΕΔΩ για να διαβάσετε το πλήρες ενημερωτικό σημείωμα του Συλλόγου.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις