2.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

«Ιανός»: Καταδίκη των συλληφθέντων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τής Κυριακής 28/12/14

Πρόσφατα

Περίπου ένα χρόνο μετά, εκδικάστηκε την Τρίτη 1η Δεκέμβρη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, η υπόθεση της δίωξης των 2 εργαζομένων, που είχαν συλληφθεί έπειτα από την επίθεση των ΜΑΤ στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το βιβλιοπωλείο «Ιανός» την Κυριακή 28/12/14 (κατόπιν σχετικής μήνυσης της εργοδοσίας). Το αποτέλεσμα αρνητικό για τους εργαζομένους: καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση με την κατηγορία για «παράνομη βία» σε 10 μήνες με 3ετή αναστολή. Οι άλλοι 2 που συνελήφθησαν, όντας περαστικοί από το σημείο της επίθεσης, αθωώθηκαν.

Ο ΣΥΒΧΑ, που άσκησε έφεση για την καταδικαστική απόφαση, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μια δικαστική έδρα με ξεκάθαρη μεροληπτική στάση υπέρ της εργοδοσίας του Ιανού, των διευθυντικών στελεχών του που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας και του αστυνομικού. «Αν, όπως γράφαμε και στη σχετική ανακοίνωσή μας, τη μέρα που δεχθήκαμε την επίθεσηαποκαλύφθηκε περίτρανα ότι πίσω από τη βιτρίνα της κουλτούρας και του πολιτισμού βρίσκεται η πιο στυγνή εργοδοσία, που συμβαδίζει με την κρατική καταστολή και βία”, σήμερα καταδείχθηκε ότι στο πλάι τους έχουν και τη δικαστική εξουσία», υπογραμμίζει.

«Αυτό που η αστική δικαιοσύνη σήμερα καταδίκασε»,σημειώνει, «είναι τις συλλογικές αντιστάσεις που ως σωματείο κι από κοινού με τους συναδέλφους μας και με τον κόσμο του αγώνα ορθώνουμε απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία και απέναντι στους αντεργατικούς νόμους που τη στηρίζουν. «Ωστόσο, κόντρα στη στόχευση των εργοδοτών (στόχευση που εξυπηρετήθηκε και μέσα από τη συγκεκριμένη δίωξη),εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και να πολεμάμε την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Και στον “Ιανό” και σε κάθε εργασιακό χώρο. Ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και ενάντια σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε στα εργατικά δικαιώματά και συμφέροντά μας, στη ζωή και την αξιοπρέπειά μας».

ΜΕΤΑ

Να σημειωθεί πως αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα αντίστοιχων αποφάσεων ενάντια σε μια σειρά εργατικών αγώνων. Είναι πλήρως ενταγμένη στο -ολοένα εξελισσόμενο και με αμείωτο ρυθμό εφαρμοζόμενο- σχέδιο ποινικοποίησης, καταστολής και κατατρομοκράτησης των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, σχέδιο το οποίο το ΜΕΤΑ καταδικάζει και καταγγέλλει. Καλεί, δε, τους εργαζομένους να μην πτοούνται, αλλά να συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, την επαναφορά των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τη διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης κτλ.

Μονόδρομος λοιπόν απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές είναι η σύνδεση της πάλης για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, με την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το πέρασμα υπό δημόσια ιδιοκτησία και εργατικό – κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος και των άνεργων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του λαού και του τόπου.

Το ΜΕΤΑ, τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία σε ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟγια να αποκρούσουμε τη νέα μνημονιακή λαίλαπα. Να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ στη γενική απεργία στις 3 Δεκέμβρη και στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα που οργανώνουν τα συνδικάτα.


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις