21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μετά το πειραματόζωο – Ελλάδα, «καλές πρακτικές» σε εργασικά και συντάξεις και σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία

Πρόσφατα

afentiko-pata-ergazomenousΚατρούγκαλος: Οι νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα επιβαρύνουν τις υφεσιακές τάσεις της οικονομίας

Τη βούληση της κυβέρνησης να διαμορφωθεί ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις εξέφρασε ο υπουργός εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως είναι εθνική ανάγκη και όχι μόνο εθνική γραμμή να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. «Εμείς θέλουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς όμως να επιβαρύνουμε τους συνταξιούχους με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις γιατί κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να είναι ούτε κοινωνικά δίκαιο αλλά θα επιβαρύνει και τις υφεσιακές τάσεις της ελληνικής οικονομίας».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον προεδρεύοντα υπουργό του Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολα Σμίτ, σημείωσε ακόμη ότι το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους τοκογλύφους «δεν είναι αποκλειστικά ένα διμερές ζήτημα είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, γιατί, εφόσον συμφωνήσουμε ποιες είναι οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στον τομέα της εργασίας σήμερα στην Ελλάδα, αυτές θα εφαρμοστούν αύριο στην Ισπανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη. Επιμένουμε λοιπόν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Αυτό θα πρέπει να είναι η βάση αναφοράς που έχουμε και στα εργασιακά και στις συντάξεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Σμιτ επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της απασχόλησης και κυρίως των νέων ανθρώπων, που θα φέρει την Ελλάδα, όπως δήλωσε, ένα βήμα πιο κοντά στην προσχώρηση στο ευρωπαϊκό όραμα και την προώθηση των ευρωπαϊκών κοινωνικών αξιών (;;;). «Πράγματι μιλήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού που είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Σίγουρα επιθυμία όλων είναι να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες», είπε και προσέθεσε: «Θεωρούμε ότι αυτά που θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν είναι πως θα ενισχύσουμε την απασχόληση και κυρίως την απασχόληση των νέων να βρούμε πολιτικές που θα επιτρέψουν στους νέους γρήγορα να βρουν δουλειά. Αυτές θα πρέπει να είναι προτεραιότητες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες και με αυτές τις προτεραιότητες θα πρέπει να καθοριστούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις