13.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Περπάτησαν ενωμένοι για το Κλίμα σε Αθήνα και άλλες 190 πόλεις, παγκοσμίως

Πρόσφατα

perivallon-athina2Παγκόσμιες διαδηλώσεις για την ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη – Παρίσι: Δεκάδες προσαγωγές σε διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή

Χιλιάδες πολίτες της Αθήνας ένωσαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο τη φωνή τους με τα εκατομμύρια των πολιτών σε 2.300 πόλεις από 190 χώρες του κόσμου, προκειμένου να πείσουν τους πολιτικούς ηγέτες να καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι (COP 21) που θα ξεκινήσει αύριο, με τη συμμετοχή και του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, μεταξύ άλλων, στη Διάσκεψη θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης. υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία».

Στο κέντρο της Αθήνας, κρατώντας πλακάτ, με σφυρίχτρες και συνθήματα, και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε από το πρωί της Κυριακής στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και «περπάτησε ενωμένος για το Κλίμα», μέσα από την Πλάκα, μέχρι τη Βουλή , όπου ζήτησε την άμεση λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Avaaz, οι οποίες συντόνισαν, μεταξύ άλλων, τις δράσεις και στην ελληνική πρωτεύουσα, βασικά ζητούμενα είναι το αν:

  • θα κατορθώσουμε να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, μέχρι το τέλος του αιώνα,

  • θα καταστεί εφικτή η κινητοποίηση κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων από το 2020 για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

  • θα υπάρξει ουσιαστική δέσμευση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι η βασική αιτία εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με ταυτόχρονη αποφασιστική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η δημιουργία ενός διαφανή μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων της συμφωνίας.

perivallon-athina3

«Η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου αναμένεται να χτυπηθεί έντονα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: Θα επηρεαστεί η γεωργία, ο τουρισμός, όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες. Θα έχουμε σοβαρή αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του WWF, Δημήτρης Καραβέλλας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

«Δώσαμε ένα πολύ δυναμικό μήνυμα και από την Αθήνα, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου μία δυνατή συμφωνία η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή με γενναίες αλλά απαραίτητες αποφάσεις από τους πολιτικούς ηγέτες», επισήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Δε λείπει η επιστημονική γνώση από τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Λείπει η πολιτική βούληση και η συνεννόηση μεταξύ των κρατών».

«Μιλάμε για το πώς η χώρα μας και ο πλανήτης θα οδηγηθούν σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σε ευρείας κλίμακας διείσδυση ΑΠΕ, εφαρμογή μεγάλων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας», ανέφερε, και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη δράσεων προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Δ. Καραβέλλας αναμένει μια δυνατή παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι, καθώς όπως είπε, «χρειάζεται να αλλάξει ρότα στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, καθώς έχει ξεχάσει τις ΑΠΕ, ταυτόχρονα δρομολογεί λιγνιτικούς σταθμούς, ενώ εμμένει στο απαρχαιωμένο μοντέλο των ορυκτών καυσίμων».

perivallon-athina

«Ήταν μία θετική έκπληξη η κινητοποίηση της Αθήνας. Χιλιάδες κόσμου έστειλαν ένα μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, στο όνομα των συμπολιτών μας στο Παρίσι, όπου για λόγους ασφαλείας απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Μετά τη συμφωνία, τα βήματα πρέπει να συνεχιστούν. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει η στροφή στην απανθρακοποίηση της οικονομίας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, για μία αποδοτικότερη οικονομία».

Όπως δήλωσε, οι Έλληνες, σε περιβαλλοντικά ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, δείχνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο παρατήρησε σημαντική αδυναμία της κυβέρνησης σε ζητήματα περιβάλλοντος: «Ο λιγνιτικός σταθμός στην Πτολεμαΐδα, η επιμονή και η ταχύτητα που προχωράει ο πετρελαϊκός σταθμός στη Ρόδο, η δέσμευση για 18 νέους πετρελαϊκούς σταθμούς σε νησιά, αποδεικνύουν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι «αν οι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα πιέσουν οι πολίτες γι’ αυτό».

«Καταφέραμε και στην Αθήνα να εμπνεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους να κατεβούν στους δρόμους, σε μία εποχή που οι διαδηλώσεις και οι πορείες έχουν χάσει την δυναμική τους», δήλωσε η Μαρία Χατζησάββα, μέλος του Avaaz. «Σε μια εποχή που οι πολίτες έχουν κουραστεί να κάνουν προσπάθειες, χωρίς αποτέλεσμα, η μαζικότητα της σημερινής δράσης για το κλίμα, μας εξέπληξε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, απευθυνόμενη προς τις πολιτικές ηγεσίες δήλωσε: «Αλλάξτε πορεία. Κινηθείτε, γιατί ο πλανήτης καταστρέφεται. Όλα εξαρτώνται από τους πολίτες, γι΄ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να ενώνουμε τις δυνάμεις μας γι΄ αυτό τον σκοπό».

Παρίσι: Δεκάδες προσαγωγές
σε διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή

parisi-epeisodia-maskoforos

Στο μεταξύ, σε 208 προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Παρίσι, έπειτα από συγκέντρωση που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια στην Πλας ντε Λα Ρεπουμπλίκ, την παραμονή της επίσημης έναρξης της Συνόδου COP21.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα» πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Καθώς αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν αντικείμενα που είχαν αφήσει οι πολίτες στην πλατεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 130 νεκρούς των επιθέσεων του Παρισιού πριν από 15 ημέρες, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για την καταδίκη αυτών των βιαιοπραγιών «με το μεγαλύτερο σθένος ως σεβασμό στα θύματα των επιθέσεων».

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα «οι στατικές συγκεντρώσεις και οι ανθρώπινες αλυσίδες επετράπησαν, όχι οι διαδηλώσεις» είπε ο Καζνέβ. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης «δε μπορούν να εμποδίζονται από τη βασική αποστολή τους», να εγγυώνται δηλαδή την ασφάλεια της Διάσκεψης για το Κλίμα όπου αναμένονται περίπου 150 επικεφαλής κρατών.

Ο υπουργός, αντιθέτως, χαιρέτισε τις «58 συγκεντρώσεις των πολιτών» που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα ηρεμίας χθες Σάββατο και σήμερα Κυριακή σε ολόκληρη την χώρα. Στο Παρίσι, «μια ανθρώπινη αλυσίδα πολλών χιλιάδων ανθρώπων είχε ως αποτέλεσμα μια ειρηνική κινητοποίηση που στέφθηκε με επιτυχία», τόνισε. «Όμως το απόγευμα (…) μια βίαιη μειοψηφία επιχείρησε να οργανώσει χωρίς να της επιτραπεί μια διαδήλωση» από την πλατεία Δημοκρατίας, επισήμανε ο γάλλος υπουργός. «Δεν πρέπει να προβαίνουμε σε καμία σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που διαδηλώνουν καλή τη πίστη και αυτών των ομάδων που δεν έχουν παρά ένα στόχο: να εκμεταλλεύονται τις υπεύθυνες και νόμιμες συγκεντρώσεις για να διαπράττουν απαράδεκτες βιαιοπραγίες», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι 26 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Γαλλία σε σχέση με τις διαδηλώσεις κατά της COP21.

Παγκόσμιες διαδηλώσεις για την ανάληψη δράσης
κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη

klimatiki-allagi-sinodos

Πέραν του Παρισιού και της Αθήνας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ανά τον κόσμο, ζητώντας μια φιλόδοξη συμφωνία των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται αύριο στη Γαλλία για την καθοριστική Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21). Όπως προαναφέρθηκε, οι διαδηλωτές απαιτούν αποφασιστική ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης από τους εκπροσώπους των 195 χωρών που θα συνεδριάζουν από αύριο έως τις 11 Δεκεμβρίου στο Μπουρζέ, βορείως του Παρισιού, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των πρόσφατων επιθέσεων, για τη μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Από την Παρασκευή, δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Νέα Υόρκη και το Μεξικό.

Στη βορειοανατολική Αυστραλία, περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην Αδελαΐδα, 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, την διατροφική ασφάλεια, την ανάπτυξη, κυρίως για τους πιο φτωχούς πληθυσμούς.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Μπογκοτά, στο Νέο Δελχί, στο Τόκιο, στο Λονδίνο, στο Σάο Πάολο, στο Μπαγκλαντές, στη Νέα Ζηλανδία κ.λπ. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες πορεία στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. «Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι», έγραφαν τα πανό. Να σημειωθεί πως πολλά νησιά του Ειρηνικού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς από τον χάρτη εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που συνοδεύεται ήδη από μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις