16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Το τραπεζικό «colpo grosso» και η μεγάλη ζημία για ελληνικό δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία

Πρόσφατα

evro-colpo-grossoΜε 8,5 δισ. που θα είναι είτε ομόλογα είτε κεφάλαια, οι ξένοι θα αποκτήσουν τον έλεγχο στις 4 συστημικές τράπεζες, σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών και ενεργητικό ύψους 340 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα:

Σε αξίες ίδρυσης εκ του μηδενός αποτιμήθηκαν και ιδιωτικοποιούνται οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με μεγάλους ζημιωμένους τους ελληνες φορολογούμενους, αφού φορτώνεται οριστικά και αμετάκλητα στο δημόσιο χρέος όλο το κόστος των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων και «διασώσεων» από το 2013 μέχρι σήμερα, ήτοι πάνω από 45 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές, που στην πλειονότητά τους είναι κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια και ευκαιριακοί μέτοχοι, θα καταβάλουν περί τα 8,5 δισ. ευρώ σε μετρητά και ομόλογα που θα μετατραπούν «εθελοντικά» σε μετοχές, για να αποκτήσουν πλέον τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Με τα λεφτά αυτά θα αγοράσουν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενεργητικό που φτάνει τα 340 δισ. ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων άνω των 34 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το τίμημα της πολιτικής επιλογής να αποφευχθεί πάση θυσία η κρατικοποίηση των τραπεζών ώστε μην ανοίξει η πληγή ενός καταστροφικού «κουρέματος» στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες ξεπουλιούνται σε ιδιώτες επενδυτές αγνώστου ταυτότητος, με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο και τους σημερινούς μετόχους (μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία), καθώς η μεγάλη διακύβευση αυτή τη φορά ήταν ότι έπρεπε με κάθε τρόπο να σωθούν από το «κούρεμα» οι εναπομείνασες καταθέσεις. Η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου κατά 14,4 δισ. ευρώ ελάχιστα θα συνδράμει στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, καθώς τα νέα κεφάλαια δεν προορίζονται για δάνεια αλλά για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τρύπες των τραπεζών.

Αν και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βάλει περίπου 5,5 μέχρι 6 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις επιπρόσθετες ανάγκες στην Εθνική Τράπεζα και στην Πειραιώς, οι συνολικοί όροι συμμετοχής είναι τέτοιοι που το Δημόσιο θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας σε όλες τις τράπεζες με ποσοστά από… 2,5% μέχρι περίπου 30%, και είναι πρακτικά αδύνατον να ανακτήσει στο μέλλον τα χρήματα που έχει επενδύσει, όσο κι αν στο μέλλον αυξηθεί η αξία των τραπεζικών μετοχών.

Αλλά ακόμη και αυτές οι μετοχές που μένουν στον έλεγχο του ΤΧΣ, δε θα ανήκουν στο κράτος, αλλά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM καθώς, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, θα εισφερθούν ως ενέχυρο στο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων είχαν ήδη εξαϋλωθεί για το κράτος ήδη από το 2014 με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων. Τότε, που η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε γίνει με χείριστους όρους για το ΤΧΣ, το οποίο είχε πάρει warrants αντί για μετοχές, ενώ είχε απεμπολήσει ακόμη και τα δικαιώματα ψήφου.

Αυτή τη φορά, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές στις οποίες αποκτούν την πλειονότητα των τραπεζών, θα πάρουν σε «συσκευασία δώρου» και τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών κατοικιών από τις τράπεζες καθώς και την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε distress funds και εξειδικευμένες διεθνείς εταιρείες.

Τα δύο αυτά νομοθετήματα είναι τα τελευταία που έρχονται να «κουμπώσουν» με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας και αποσκοπούν πλέον είτε στην εκποίηση ενός μεγάλου μέρους από το στοκ των κατοικιών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είτε στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων δανείων με τα χρήματα που έχουν τοποθετήσει οι Ελληνες σε θυρίδες, «στρώματα» και ξένους λογαριασμούς. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάντια των τραπεζών το έχουν διαχρονικά οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις που πέρασαν.

Σε… μηδενικές τιμές

Αυτό που ήδη στη χρηματιστηριακή αγορά χαρακτηρίζεται «σκάνδαλο» είναι ότι οι νέοι ιδιώτες μέτοχοι θα αγοράσουν τις καινούργιες μετοχές των τραπεζών κυριολεκτικά σε μηδενικές τιμές, με έκπτωση που φτάνει ώς το 99% σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές στο ταμπλό.

Η «αραίωση» που υφίστανται τα ποσοστά των παλαιών μετόχων είναι καθολική αν σκεφτεί κανείς ότι οι νέες μετοχές των τραπεζών αγοράστηκαν για μερικά λεπτά του ευρώ στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικών τοποθετήσεων που διενήργησαν στη διεθνή αγορά οι τράπεζες, αποκλείοντας παράλληλα από τη δυνατότητα συμμετοχής τους έλληνες επενδυτές (πλην Εθνικής).

Με βάση τις τιμές έκδοσης των νέων μετοχών, όλες μαζί οι τράπεζες αποτιμήθηκαν έναντι 746 εκατ. ευρώ, όταν ακόμη και μετά την κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας του τραπεζικού κλάδου τις τελευταίες εβδομάδες, η χρηματιστηριακή αξία τους την περασμένη Παρασκευή έφτανε τα 1,9 δισ. ευρώ. Πέρυσι, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούσε τα 34 δισ. ευρώ, ενώ το 2007-2008, πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, η αξία τους έφτανε τα 70-75 δισ. ευρώ! Ενδεικτικό της απαξίωσης που έχουν υποστεί οι μέτοχοι είναι ότι όσοι έχουν μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς στα χέρια τους τις ξεπουλούσαν όσο όσο την Παρασκευή, με τις δύο μετοχές να «κλειδώνουν» στο limit down του -30%.

Οι τόσο χαμηλές τιμές που προσφέρθηκαν για την αγορά των νέων μετοχών των τραπεζών είναι αποτέλεσμα του περιορισμένου ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών, της επί της ουσίας αναγκαστικής μετατροπής ομολόγων σε μετοχές, αλλά και της πολύ κακής συγκυρίας στην οποία υλοποιήθηκε το εγχείρημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Τα capital controls στον τραπεζικό κλάδο, οι μεγάλες εκροές καταθέσεων που μεσολάβησαν πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου και η έκρηξη των επισφαλών δανείων στα 110 δισ. ευρώ, δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες που έδωσαν τη δυνατότητα στα ξένα funds να εκμεταλλευτούν τη δυσκολία των τραπεζών να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια και να ζητήσουν «τζάμπα» τις μετοχές.

Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να συγκεντρώσουν συνολικά 14,4 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο των stress tests, και κατ’ ελάχιστον 4,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο για να μην τεθούν σε εκκαθάριση.

Η Alpha Bank και η Eurobank κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες και του δυσμενούς σεναρίου με αποτέλεσμα να μη χρειαστούν κεφαλαιακή βοήθεια από το κράτος, ενώ η Εθνική και η Πειραιώς που είχαν τις μεγαλύτερες ανάγκες, κάλυψαν το βασικό σενάριο αλλά θα δεχτούν αυξημένη κεφαλαιακή ένεση από το ΤΧΣ, όπως προαναφέρθηκε.

Αυξήσεις κεφαλαίου δισεκατομμυρίων
για… μερικά λεπτά του ευρώ

Η Εθνική θα εκδώσει μετοχές προς 2 λεπτά τη μία. Η τράπεζα δηλαδή αποτιμήθηκε μόλις 70 εκατ. ευρώ όταν την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο είχε κεφαλαιοποίηση 791 εκατ. ευρώ. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης διασφαλίστηκαν 457 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 1 δισ. ευρώ θα είναι τα ομόλογα και οι προνομιούχες μετοχές που θα μετατραπούν σε κοινές και άλλα 300 εκατ. ευρώ οι μετοχές που θα εισφερθούν σε μικρομετόχους στην Ελλάδα. Παρότι στην ανακεφαλαιοποίησή της θα μετάσχει το ΤΧΣ με κοινές μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) σε αναλογία 25% – 75% ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών ύψους 4,48 δισ. ευρώ, η κρατική συμμετοχή στην τράπεζα θα μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 57% που ελέγχει σήμερα και οι ιδιώτες θα αποκτήσουν την πλειοψηφία (περίπου 70%).

Η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε μόλις την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή, να συγκεντρώσει τα ελάχιστα απαιτούμενα 2 δισ. ευρώ από ιδιώτες, σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών 4,66 δισ. ευρώ. Από την ιδιωτική τοποθέτηση άντλησε 1,34 δισ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. ευρώ από μετατροπή ομολόγων σε μετοχές, ενώ η τιμή διάθεσης ορίστηκε σε μόλις 0,003 ευρώ. Ήτοι η τράπεζα αποτιμήθηκε μόλις 18,3 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ θα καλύψει τα υπόλοιπα 2,6 δισ. ευρώ με έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos ύψους 2,04 δισ. ευρώ) και κοινών μετοχών αξίας περίπου 680 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον θα ελέγχει ποσοστό μόλις 26-27% από 66,9% που ελέγχει σήμερα.

H Εurobank περνά εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες μετόχους, καθώς το μερίδιο του ΤΧΣ θα περιοριστεί μόλις σε 2,4 από 35,4% που είναι σήμερα. Η Eurobank κάλυψε μέσω ιδιωτών και ομολογιούχων τις κεφαλαιακές της ανάγκες άνω των 2 δισ. ευρώ (τα 1,6 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και τα υπόλοιπα 420 εκατ. ευρώ από μετατροπή ομολόγων), χωρίς να απαιτείται δημόσια συμμετοχή και θα εκδώσει μετοχές προς 1 λεπτό υπέρ των νέων μετόχων της. Η αξία της αποτιμήθηκε χρηματιστηριακά σε μόλις 147 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank συγκέντρωσε με σημαντική υπερκάλυψη τα κεφάλαια που αναζητούσε (περί τα 2,6 δισ. ευρώ συνολικά) σε συνδυασμό και με τη μετατροπή ομολόγων σε μετοχές και ούτε αυτή θα χρειαστεί κρατική βοήθεια. Εκτιμάται ότι θα κάνει αποδεκτές προσφορές ύψους 1,5 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση και θα μετατρέψει σε μετοχές ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ. Θα εκδώσει νέες μετοχές προς 4 λεπτά τη μία, ήτοι αποτιμήθηκε 510,7 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο του ΤΧΣ θα μειωθεί από 66,4% σήμερα σε 11%

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, η Αttica Bank προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 748 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει το σύνολο του δυσμενούς σεναρίου των stress tests που ανέδειξαν ισόποσο κεφαλαιακό έλλειμμα. Στόχος της τράπεζας είναι να αποφύγει τη συμμετοχή του ΤΧΣ και, όπως έγινε γνωστό, ο βασικός της μέτοχος ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ προτίθεται να εισφέρει νέα κεφάλαια στη διαδικασία προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό του στα επίπεδα του 51%.

Εν κρυπτώ «bail in»

Τελικώς, bail in υπήρξε στην Ελλάδα με τον πιο ζημιογόνο, εξευτελιστικό και προσβλητικό τρόπο.

Το πιο ακραίο bail in στην οικονομική ιστορία συντελέστηκε στις ελληνικές τράπεζες. Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει ότι αποφεύχθηκε το bail in, αλλά είναι το bail in είναι πραγματικότητα. Ενώ οι τοκογλύφοι είπαν ότι bail in δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα πριν τον Ιανουάριο του 2016 άρα οι τράπεζες πρέπει δήθεν να βιαστούν να ανακεφαλαιοποιηθούν το αργότερο έως τις 11 Δεκεμβρίου γιατί αυτή ήταν η τελική ημερομηνία. Πίσω από την προπαγάνδα, πίσω από δήθεν αναφορές περί συστημικής ευστάθειας συντελέστηκε προκαταβολικά bail in σε μετόχους και ομολογιούχους.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα ευρύτερο σχέδιο εκβιασμού με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες που οργανώθηκε από τους θεσμούς με βασικό στόχο να συρθεί η Ελλάδα να αποδεχθεί όλα τα προαπαιτούμενα, να προχωρήσει ταχύτατα η αξιολόγηση και γενικώς η Ελλάδα να εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές της ΕΕ. 

Παρ΄ ότι η Ελλάδα και η σημερινή κυβέρνηση κάνει πίσω σε όλα και δέχεται τα πάντα από τους τοκογλύφους δανειστές, το bail in δεν αποφεύχθηκε. Τουναντίον, εκ κρυπτώ επιβλήθηκε και ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα. Το βασικό σχέδιο ήταν ότι με όχημα εκβιασμού τις τράπεζες και τον κίνδυνο bail in στους καταθέτες, η κυβέρνηση σύρθηκε και διασύρθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο εκβιασμός συνεχίζεται, γιατί μπορεί οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιήθηκαν και με ιδιωτικά κεφάλαια – μόλις 5 δισεκ. – αλλά ο ESM και οι τοκογλύφοι μέσω των νέων μελών που θα τοποθετήσουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα ελέγχουν την οικονομία.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Bail in σε μετόχους σημαίνει ότι μηδενίζονται οι μετοχικές αξίες. 

  • Εθνική τιμή ΑΜΚ 0,02 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία. 
  • Alpha bank 0,04 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία 
  • Eurobank 0,01 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία 
  • Πειραιώς 0,003 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία. 

Ότι δεν θα υπάρξει bail in στους μετόχους διαψεύστηκε παταγωδώς, γιατί εκ κρυπτώ χωρίς την επίσημη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού bail in τελικώς εφαρμόστηκε το bail in στους μετόχους. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στους ομολογιούχους. Περίπου 2,7 δισεκ. ομόλογα τραπεζών ενεπλάκησαν στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης καθώς μετατράπηκαν σε μετοχές. 

Κατά μια σύμπτωση, το bail in στους ομολογιούχους αναφέρει ότι οι ομολογιακοί τίτλοι θα μετατραπούν σε μετοχές υποχρεωτικά. Υπό τον φόβο του bail in λοιπόν οι ομολογιούχοι σύρθηκαν και αποδέχθηκαν την εθελοντική συμμετοχή. Άρα ουσιαστικά bail in είχαμε και στα ομολογιακά των τραπεζών. 

Η κυβέρνηση όπως και η τρόικα είχαν ξεγράψει τους μετόχους και ομολογιούχους και η μάχη ουσιαστικά δόθηκε για τους καταθέτες. Η κυβέρνηση ήθελε με κάθε τρόπο να αποτρέψει το bail in των καταθετών κάτω και πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ η τρόικα χρησιμοποιούσε τις καταθέσεις ως μέσο εκβιασμού προς την Ελλάδα να υπογράψει όλα τα μέτρα, όπερ και εγένετο. 

Ο εκβιασμός των καταθέσεων έπιασε, οι τοκογλύφοι πέτυχαν τον στόχο τους και για την ώρα οι καταθέτες δεν θα εμπλακούν σε bail in.

Όμως, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η Τρόικα αποδεικνύεται επικίνδυνος. Αν λάθος υπολόγισαν το αρχικό σχέδιο των 25 δισ., κακώς, αν όμως σκόπιμα ανέφεραν τα 25 δισ. καθώς ήξεραν ότι θα χρειαστούν οι τράπεζες πολύ λιγότερα, τότε θα αποδείξουν ότι απλά εκβίασαν και εκφόβησαν την Ελλάδα κατά τρόπο προσβλητικό και απαράδεκτο διακυβεύοντας την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. 

Άρα στην Ελλάδα υπήρξε τελικώς bail in στις μετοχές και στα ομολογιακά εξέλιξη απαράδεκτη καθώς οι τράπεζες είχαν τις προϋποθέσεις έστω και ημιτελώς να ανακεφαλαιοποιηθούν. 

Ότι αποφασίστηκε να χάσει τα 40 δισ. το ΤΧΣ, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες, και οι τράπεζες να μηδενίσουν, ώστε να αγοράσουν με 5 δισεκ. οι ξένοι περιουσία 345 δισεκ., μόνο προσβλητική μπορεί να χαρακτηριστεί

Η κυβέρνηση βέβαια μπορεί να υποστηρίζει ότι διαφύλαξε τις καταθέσεις μα οι καταθέσεις δεν ήταν διασφαλισμένες κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ; Πόσοι είναι οι λογαριασμοί πάνω από 100 χιλ ευρώ όχι πάνω από 22 χιλιάδες. Άρα εκ των πραγμάτων δόθηκε μια μάχη που εκ των πραγμάτων ήταν χαμένη. 

Τελικώς, bail in υπήρξε στην Ελλάδα με τον πιο ζημιογόνο, εξευτελιστικό και προσβλητικό τρόπο. Όσον αφορά τις καταθέσεις, διασφαλίζονται μεν για τον ορατό μέλλον αρκεί να μην χρειαστούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση…

Πηγή: syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις