16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ Θεσ/νίκης: Άρχισαν τα φουρνέλα, άρχισαν και οι δίκες για το ΣΜΑ Ευκαρπίας

Πρόσφατα

sma efkarpias1Συμπαράσταση στους πολίτες που αντιστέκονται

Για το διάστημα από 18 Νοεμβρίου 2015 μέχρι και 24 Φεβρουαρίου 2016, παραπέμπονται να δικαστούν σε 7 δίκες, με την κατηγορία της άσκησης παράνομης βίας, είτε μεμονωμένα, είτε κατά συναυτουργία, συνολικά 49 άτομα (!!!), όλοι κάτοικοι της Νέας Ευκαρπίας, με μοναδικό κριτήριο ότι τα αστυνομικά όργανα είχαν καταγράψει τους αριθμούς κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων ιδιοκτησίας τους, σταθμευμένων “στην είσοδο του εργοταξίου” –κατά τέτοιο τρόπο υποτίθεται –, που μαρτυρούσε σκοπό παρεμπόδισης της εκτέλεσης του έργου (ΣΜΑ Ευκαρπίας)!

Έντεκα από όλους όσοι παραπέμπονται έχουν ήδη αθωωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις σε πέντε ποινικές δίκες που έγιναν παλιότερα για τις ίδιες κατηγορίες (πράξεις παράνομης βίας).

Η σύνταξη κατηγορητηρίου αποδεικνύει τη μεθόδευση βιομηχανίας ποινικών διώξεων σε βάρος των κατοίκων της Ευκαρπίας που αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ, με μοναδικό σκοπό την ποινικοποίηση των αγώνων τους, την κατατρομοκράτησή τους και την κάμψη του αγωνιστικού τους φρονήματος.

Η χρονική συγκυρία που γίνονται όλα αυτά δεν είναι τυχαία:

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) χορήγησε τις απαραίτητες εγκρίσεις και έτσι εδώ και μία εβδομάδα τα φουρνέλα δουλεύουν συνεχώς στο εργοτάξιο του ΣΜΑ Ευκαρπίας, δίπλα σε σπίτια κατοίκων.

Με συνοπτικές διαδικασίες, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ αλλά και η ΠΚΜ επιχειρούν από τη μια να ακυρώσουν το νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που παρόλες τις αδυναμίες του κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αδιαφορώντας για την εκπόνηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, ενώ από την άλλη προσπαθούν να καταστείλουν ή να αποπροσανατολίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις κατά της καύσης των στερεών απορριμμάτων.

Συνυπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση βέβαια είναι και οιδήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντί να καταθέσουν Τοπικά Σχέδια αφήνουν τον ΦΟΣΔΑ να αλωνίζει (μόνο ο Δήμος Παύλου Μελά στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο νέος ΣΜΑ κατέθεσε Τοπικό Σχέδιο προς στιγμή, πιεζόμενος και από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων)

Πίσω απ’ όλα αυτά, βρίσκονται τα σχέδια των μεγαλοεργολάβων για καύση των στερεών αποβλήτων και η δημιουργία των εργοστασίων καύσης (που στην περιοχή εδώ και χρόνια ζητάει το ΤΙΤΑΝ).

Αυτά αποδεικνύονται και από ένα άλλο γεγονός: Θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της ΠΚΜ πήρε πρόσφατα επένδυση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ που προωθείται από την εταιρεία NORDECO A.E., και αναμένει την αδειοδότηση της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και αφορά την εκχώρηση του περιεχόμενου των «μπλε» κάδων σε ιδιωτικό ΚΔΑΥ για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (RDF/SRF) που θα «αξιοποιηθεί ενεργειακά» (δηλαδή θα καεί στις τσιμεντοβιομηχανίες), στο δ/δ Νεοχωρούδας του Δ. Ωραιοκάστρου.

Η ΕΕΑΑ ΑΕ, αντί να υλοποιεί τις δεσμευτικές κατευθύνσεις της ΕΕ των νόμων του κράτους και του νέου ΕΣΔΑ για διαλογή στην πηγή με τέσσερις ξεχωριστούς κάδους (ρεύματα), εκχωρεί το περιεχόμενο των «μπλε» κάδων της σε ιδιωτικό ΚΔΑΥ, του οποίου η «ενεργειακή αξιοποίηση» θα έχει ως αποτέλεσμα μη αντιμετωπίσιμες εκπομπές διοξινών και φουρανίων.

Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος την εξοικονόμηση χρημάτων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων.

Καλούμε τους εργαζομένους στην Τ.Α σε συμπαράσταση των διωκομένων πολιτών στις 9.00πμ, 18, 25 και 30 Νοεμβρίου στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις