3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Πολυτεχνείο 1973 – Πολυτεχνείο 2015: Σαν να μην άλλαξε μια… μέρα!!!

Πρόσφατα

politexneio-ergatiΑνακοινώσεις Ομοσπονδιών & σωματείων για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΔΕΔΥ
Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία:
42χρόνια μετά, ο αγώνας πιο επίκαιρος από ποτέ

ΣΑΡΑΝΤΑ ΔΥΟ χρόνια πέρασαν από την εξέγερση της φοιτητικής νεολαίας, απέναντι στην 7χρονη Δικτατορία και το κεντρικό σύνθημα “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” που τότε σφράγισε τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία – Ελευθερία – Κοινωνική Δικαιοσύνη, παραμένει σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Είναι το σύνθημα-απαίτηση για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής ένωσης – ΔΝΤ που έχουν οδηγήσει σε ύφεση, ανεργία και οικονομική εξαθλίωση τους εργαζόμενους στη χώρα μας, για την υπεράσπιση των δημοσίων και κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, και την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας, για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων που άδικα και βίαια αφαιρέθηκαν με τις μνημονιακές πολιτικές, για τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, για την υπεράσπιση τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας και του ΟΧΙ του 62% του ελληνικού λαού που ανατράπηκε με πρωτοφανή τρόπο!

Το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο, όσο ποτέ, σήμερα, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας της οποίας οι αντοχές χρόνια τώρα δοκιμάζονται πολύ σκληρά, από την οικονομική κρίση και την άδικη για τους κοινωνικά ασθενέστερους και ταυτόχρονα αναποτελεσματική πολιτική, που σχεδιάζεται και ασκείται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μιας κοινωνίας που εξακολουθεί να στενάζει εξαιτίας της πολιτικής των δανειστών και της νέας Συγκυβέρνησης, που δεν δίστασαν να επιβάλουν ένα ακόμη επαχθές και επώδυνο πακέτο μέτρων, πιο σκληρό από τα προηγούμενα.

Σε μια εποχή, γενικευμένης πλέον οικονομικής κρίσης, την οποία προκάλεσε το παγκοσμιοποιημένο και απολύτως ελεγχόμενο από τις τράπεζες, τις αγορές και τους κερδοσκόπους, καπιταλιστικό Σύστημα Διακυβέρνησης, το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου αποτελεί ταυτόχρονα και αφετηρία για νέους αγώνες με στόχο την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, της τεράστιας ανεργίας, της δραματικής μείωσης μισθών και συντάξεων, της διαρκούς φορολεηλασίας, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της διάλυσης της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και Αυτοδιοίκησης και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση που τις εφαρμόζει.

Καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973, καθώς και στην πορεία, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015, προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις μνήμης σε άλλες πόλεις της χώρας.

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 16.00

Από την ΑΔΕΔΥ

 

ΓΣΕΕ
Τα αιτήματα της εξέγερσης απαιτητά και επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε

Η ΓΣΕΕ αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Την ώρα που η Ελληνική κοινωνία βιώνει δραματικές καταστάσεις από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι επίκαιρα και απαιτητά όσο ποτέ άλλοτε.

Η Συνομοσπονδία συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους φοιτητικούς και κοινωνικούς φορείς για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και αντιπροσωπεία της θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να λάβουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα και στην καθιερωμένη πορεία διαμαρτυρίας που θα γίνει στην Αθήνα στις 17 Νοέμβρη προς την Αμερικανική πρεσβεία.

ΕΚΑ
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου, 42 χρόνια μετά κραυγάζουν όπως την πρώτη φορά. Είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τα δεδομένα άλλαξαν, ο κόσμος άλλαξε και μέσα στο νέο περιβάλλον που ζούμε, τα μηνύματα του αντιδικτατορικού αγώνα και του παλλαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, μας επιβάλουν να μην σταματήσουμε τον Αγώνα.

Η Ελλάδα πλήττεται από τα απάνθρωπα μέτρα των μνημονιακών πολιτικών, που οδηγούν τους πολίτες στην εξαθλίωση. Ο δρόμος είναι κατηφορικός και μοιάζει να μην έχει τέλος. Μόνον οι αγώνες μας θα ανατρέψουν τη χούντα των δανειστών, του ΔΝΤ, των μνημονίων.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί όλα τα Σωματεία Μέλη του, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους του Λεκανοπεδίου να δώσουν δυναμικό παρών στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου και στην πορεία διαμαρτυρίας προς την Αμερικανική Πρεσβεία, στην Αθήνα, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

ΔΟΕ
Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας εμπνέει και μας καθοδηγεί

«Σήμερα που ο λαός μας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές που τον οδηγούν στην εξαθλίωση, αντιμέτωπος με τη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας, τα διδάγματα του Πολυτεχνείου μάς δείχνουν πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του. Να δώσει σκληρούς αγώνες για την παιδεία, για το εισόδημα, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τις δημοκρατικές κατακτήσεις που αμφισβητούνται με βίαιο τρόπο», σημειώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

«Οι έλληνες εκπαιδευτικοί αλλά και το σύνολο των εργαζομένων με συνέπεια περιφρουρούμε τη δημοκρατία και το αγαθό της δημοσίας παιδείας. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας εμπνέει και μας καθοδηγεί (εδώ για το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

ΟΛΜΕ
Όλοι και όλες στις εκδηλώσεις και την πορεία για το Πολυτεχνείο

«Σήμερα, 42 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, καθώς ο κόσμος της εργασίας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων νεοφιλεύθερων μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, το βασικό σύνθημα της νεολαίας και του λαού για: “Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία” αποκτά επίκαιρη σημασία και περιεχόμενο», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία των καθηγητών.

  • Χιλιάδες οικογένειες στερούνται το ψωμί, την κατοικία και άλλα στοιχειώδη αγαθά.

  • Η ανεργία χτυπάει την πόρτα κάθε σπιτιού και χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

  • Η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση ισοπεδώνονται από την εφαρμογή των μνημονίων και τα συμφέροντα των τραπεζιτών του Κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ.

  • Το δικαίωμα στην εργασία κουρελιάζεται, ιδίως για τους νέους εργαζόμενους. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η εθελοντική και απλήρωτη «εργασία», η «μαθητεία» και η  μετανάστευση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας, το μέλλον αυτού του τόπου.

  • Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, η χώρα εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας.

  • Το «Ψωμί, η Παιδεία και η Ελευθερία» βιάζεται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών και των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και θέτει ως στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ
Ημέρα τιμής και μνήμης στους αγώνες

«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει διαχρονικό και επικαιροποιείται μπροστά στις δραματικές καταστάσεις βιώνει σήμερα η χώρα, σε μια περίοδο που οι βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές περιορίζουν βασικά εργασιακά δικαιώματα και κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί μόνον μέρα μνήμης και τιμής αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες. Με υπευθυνότητα και κοινή προσπάθεια, μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τον δρόμο της αισιοδοξίας και της προοπτικής» (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

ΟΜΥΛΕ
Έμπνευση και δυναμική από Πολυτεχνείο
για να αποτρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα

«Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που η χώρα μας δοκιμάζεται από την σκληρή λιτότητα, την πλήρη υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και την νόθευση της Δημοκρατίας, η σύνδεση των αγώνων του σήμερα με τους αγώνες του Πολυτεχνείου δίνουν έμπνευση και δυναμική, ώστε να αποτρέψουμε την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη», αναφέρει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και καλεί «τους εργαζόμενους στα λιμάνια να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου» (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

ΠΕΝΕΝ
Στις σημερινές συνθήκες το κυρίαρχο πρόσταγμα για το εργατικό
και λαϊκό κίνημα είναι η κατάργηση των μνημονίων

«Τα οράματα, τα ιδανικά και οι στόχοι του Πολυτεχνείου παραμένουν πάντα επίκαιρα. Στις σημερινές συνθήκες το κυρίαρχο πρόσταγμα για το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι η κατάργηση των παλιών και νέων μνημονίων, η απόκρουση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που επιδιώκει την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και την ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών μας κατακτήσεων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, την υπονόμευση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

«Κυρίαρχο πρόσταγμα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προστασία της δημόσιας παιδείας, υγείας, πρόνοιας, είναι η πάλη κατά της επεκτατικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής που διαλύει και καταστρέφει ολόκληρες χώρες στην περιοχή μας προκειμένου να ενισχύσει τα γεωστρατηγικά συμφέροντα με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα στις χώρες αυτές (Συρία – Αφγανιστάν – Ιράκ – Λιβύη) ενώ ταυτόχρονα την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού κλείνουν τα σύνορα, μεταμορφώνουν την Ευρώπη σε φρούριο και οδηγούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Μεσόγειο και το Αιγαίο μετατρέποντας τις θάλασσες αυτές σε ένα απέραντο νεκροταφείο».

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Μάθημα η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια
στην ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό και την υποταγή

«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου – ειδικά σήμερα – είναι ένα μάθημα ενάντια στην ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό και την υποταγή. Είναι ένα μάθημα ότι, όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Εκεί που όλα δείχνουν τελειωμένα, ο λαός μπορεί να κάνει την ανατροπή. Καλούμε τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της 42ης εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν την Τρίτη 17 Νοέμβρη, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τη νεολαία» (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

ΠΟΠΟΚΠ
Διαδηλώνουμε μαζικά κατά των ιμπεριαλιστών
που προκάλεσαν και εξέθρεψαν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό

«Οι ίδιοι που επέβαλαν το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967 συνεχίζουν να αιματοκυλούν τον πλανήτη. Αυτοί που προκάλεσαν και εξέθρεψαν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα για τους αθώους νεκρούς του Παρισιού, ετοιμάζοντας νέες σφαγές στο όνομα των κερδών των αφεντικών τους. Πόλεμοι, προσφυγιά, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση συνθέτουν το ζοφερό τοπίο του σήμερα και απειλούν το μέλλον των λαών», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος. Αύριο Τρίτη 17 του Νοέμβρη, πέντε μέρες μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία διαδηλώνουμε μαζικά σε ολόκληρη την Ελλάδα, στις κατά τόπους συγκεντρώσεις και πορείες», συμπληρώνει (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

ΠΟΣΕ-ΙΚΑ
Αφετηρία για την ανατροπή της μονόπλευρης και σκληρής λιτότητας

«Tο κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αποτελεί ταυτόχρονα και αφετηρία για νέους αγώνες με στόχο την ανατροπή των πολιτικών του Μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων, της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, της διάλυσης της Υγείας, της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους» (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

ΠΟΣΠΕΡΤ
Παίρναμε δύναμη από το ’73, δίνοντας το σύνθημα
ότι η ΕΡΤ θα ήταν ένα νέο «μικρό Πολυτεχνείο»

«Το Πολυτεχνείο είναι σταθμός στη νεοελληνική ιστορία και τροφοδότησε κινηματικές διαδικασίες στην εποχή μετά το ’73 και μέχρι σήμερα. Ενέπνευσε ακόμα κι εμάς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ όταν με φασιστικό τρόπο η φαύλη κυβέρνηση έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ, βάζοντας στον γύψο για άλλη μια φορά τη δημοκρατία. Παίρναμε δύναμη από αυτό τον αγώνα δίνοντας το σύνθημα – όπως και άλλοι πολλοί φώναξαν – ότι η ΕΡΤ θα ήταν ένα νέο “μικρό Πολυτεχνείο”. Το προσπαθήσαμε», αναφέρει η ΠΟΣΠΕΡΤ, και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως «τιμά αυτές τις μνήμες με περίσκεψη αλλά και με αγωνιστικό φρόνημα που επιβάλλουν οι καιροί για τις διεκδικήσεις που είναι δίκαιες και αποφέρουν ισονομία και έξοδο από αυτούς τους μονοδρόμους» (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

Να σημειωθεί πως η ERTopen και πάλι για 3η χρονιά εκπέμπει το τριήμερο του εορτασμού από τον ηρωικό, αιματοβαμμένο χώρο του Πολυτεχνείου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Ελλάς Ελλήνων Φυλακισμένων

«Απ’ το 1973 τόσα άλλαξαν, τόσα μένουν ίδια», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει: «Οι αγώνες των τμημάτων του ελληνικού λαού, με πρωτοπόρα τη νεολαία, που με επίκεντρο την εξέγερση του Πολυτεχνείου οραματίστηκαν τη ζωή τους σε μια χώρα αλλαγμένη, ανεξάρτητη και με τον λαό κυρίαρχο δεν δικαιώθηκαν ποτέ. Η ελευθερία είναι αποκλειστικό προνόμιο των “αγορών” και των απολογητών τους. Η παιδεία είναι αυτών τις “αξίες” που προάγει. Το ψωμί που έφαγε, ήταν νάιλον, μια φαρμακωμένη φούσκα που σκάει τώρα μες στα σωθικά του».

«Ο αγώνας συνεχίζεται, στόμα με στόμα, χέρι με χέρι, πορεία παρελθόν-παρόν- μέλλον. Κι είναι σαν κομμάτι ελάχιστο αυτής της μακράς ανθρώπινης σύναξης, που αφήνει τα αποτυπώματά της σε χώματα πονεμένα παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο, οπού συμμετέχουμε και φέτος στις εκδηλώσεις και τις πορείες της επετείου του Πολυτεχνείου. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!», συμπληρώνει (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης).

Διαβάστε παρακάτω άλλες ανακοινώσεις για το Πολυτεχνείο:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις