17.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι είπαν τα διεθνή μέσα για την απεργία

Πρόσφατα

«Bloomberg»: Τα συνδικάτα στρέφονται κατά του Τσίπρα

«Την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους να διαδηλώσουν, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων», σχολιάζει το «Bloomberg» για τη σημερινή γενική απεργία και προσθέτει ότι τα συνδικάτα στρέφονται κατά του Πρωθυπουργού.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα συνδικάτα θα φωνάξουν τα ίδια συνθήματα που «κάποτε ο Τσίπρας χρησιμοποιούσε εναντίον των αντιπάλων του».

«Ο 41χρονος Έλληνας πρωθυπουργός, που στις προηγούμενες γενικές απεργίες ήταν μεταξύ αυτών που διαδήλωναν κατά της λιτότητας, τώρα αγωνίζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, με αντάλλαγμα την εκταμίευση 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», συμπληρώνεται.

Το πρακτορείο γραφεί ακόμη ότι η ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για ζητήματα όπως οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας και η επιβολή αυστηρότερων κανόνων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα θέσει εν αμφιβόλω τη φερεγγυότητα της χώρας έναντι των δανειστών. 

«Guardian»: Η απεργία αυξάνει την πίεση στον Τσίπρα

«Η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πάρει σήμερα μια γεύση της δύναμης του λαού, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε μια γενική απεργία, που αποτελεί το πρώτο βήμα μαζικής αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχει επιλέξει να ακολουθήσει», γράφει ο «Guardian» για το σημερινό μαζικό «όχι» των εργαζομένων στο τρίτο μνημόνιο.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως η γενική απεργία –η 41η σύμφωνα με συνδικαλιστές από το 2010- «θα αυξήσει την πίεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας».

«Οι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο οδήγησαν τον Τσίπρα σε δεύτερη κυβερνητική θητεία, αλλά αυτήν τη φορά με τη δέσμευση να εφαρμόσει πολιτικές στις οποίες κάποτε είχε αντιταχθεί, με αντάλλαγμα ένα τριετές πρόγραμμα διάσωσης με δάνειο 86 δισ. ευρώ», συμπληρώνεται.

«Bild»: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε απεργία κατά των μέτρων του

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη σημερινή γενική απεργία στην Ελλάδα. Οι αναλυτές εστιάζουν και στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε απεργιακό κάλεσμα, ζητώντας δυναμική συνέχιση των αγώνων κατά των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της «Bild» υπό τον τίτλο: «Το κόμμα του Τσίπρα καλεί σε απεργία κατά των δικών του μεταρρυθμίσεων». «Ποιος το καταλαβαίνει αυτό; Σήμερα πραγματοποιείται στην Ελλάδα γενική απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μέρος του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε ‘μαζική συμμετοχή’ στην απεργία. ‘Λέμε όχι στην πολιτική των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη’, αναφέρει μεταξύ άλλων το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η μάχη κατά της ‘νεοφιλελεύθερης πολιτικής’», γράφει η εφημερίδα.

«Απεργιακό κύμα πάνω από την Ελλάδα», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το «Focus». «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκληρό πρόγραμμα περικοπών στην Αθήνα ξεκίνησαν εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Η γενική απεργία, όπως την αποκαλούν τα συνδικάτα, αναμένεται να διαρκέσει 24 ώρες».

Για το ίδιο θέμα η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν είναι εύκολο. Όσο τα πράγματα πάνε καλά, οι πολίτες σε αγαπούν. Όταν έλθουν όμως δοκιμασίες και πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, τότε αυτό μπορεί να αλλάξει άρδην. Την εμπειρία αυτή βιώνει τώρα όχι μόνον η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά για πρώτη φορά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια γενική απεργία. Πριν από έναν χρόνο ο ίδιος ηγείτο διαδήλωσης στο πλαίσιο γενικής απεργίας».

«Γενική απεργία στην Ελλάδα κατά των μέτρων περικοπών», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην ιστοσελίδα της «Welt». «Με μια γενική απεργία τα ελληνικά συνδικάτα παρέλυσαν τον δημόσιο βίο στη χώρα. Οι διαμαρτυρίες (…) στρέφονται κατά νέων μέτρων περικοπών στην υπερχρεωμένη χώρα, όπως οι περαιτέρω περικοπές συντάξεων».

«Στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις», τιτλοφορείται εκτενές άρθρο της «Kölner Stadt-Anzeiger», που αναφέρεται στην πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την «καταστροφική», όπως την χαρακτηρίζει, κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο αρθρογράφος αναφέρεται αναλυτικά στα οικονομικά δεδομένα και τις εκτιμήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, μεταξύ άλλων στην αύξηση του αριθμού των ανέργων και την εκτίναξη του χρέους.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία και ειδικά μετά την επιβολή των capital controls, η εφημερίδα σχολιάζει: «Σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι προϋπόθεση για επενδύσεις. Ειδικά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων όμως υπάρχει πρόβλημα. Τα περισσότερα από τα μέτρα (που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση), όπως (…) η μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις, κινούνται ιδεολογικά προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θέλει να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΝΥΤ: Χιλιάδες Έλληνες εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας

Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας, αναφέρουν οι «New York Times», κάνοντας ειδική αναφορά στα επεισόδια μεταξύ νεαρών και ανδρών της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η 24ωρη απεργία παρέλυσε τη χώρα, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν, ενώ δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Προβλήματα σημειώθηκαν και στις μεταφορές, ενώ στα νοσοκομεία υπήρχε προσωπικό ασφαλείας.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 20.000 άτομα πήραν μέρος στις τρεις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα των πορειών, μία ομάδα περίπου 100 ατόμων πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

Αρκετά τραπεζικά καταστήματα υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ η ένταση αποκλιμακώθηκε σχετικά γρήγορα.

«Associated Press»: Από επεισόδια στιγματίστηκε η πρώτη διαδήλωση επί ΣΥΡΙΖΑ

Από επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και νεαρών στιγματίστηκε η πρώτη γενική απεργία στην Ελλάδα, από την ημέρα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, αναφέρει το πρακτορείο «Associated Press», σε ανταπόκρισή του από την ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως σημειώνει, ομάδα νεαρών αποσπάστηκε από τη διαδήλωση και πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Στη σημερινή πορεία, σύμφωνα με το πρακτορείο, συμμετείχαν περίπου 25.000 άνθρωποι, διαδηλώνοντας εναντίον του νέου πακέτο μέτρων λιτότητας.

Η 24ωρη απεργία που προκηρύχθηκε για σήμερα, έχει προκαλέσει ευρεία προβλήματα στην Ελλάδα, καθώς δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα.

CNBC: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας

Στη μαζική προσέλευση των πολιτών στη σημερινή διαδήλωση αλλά και στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας εστιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Η ελληνική αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά, προκειμένου να διαλύσει ομάδα διαδηλωτών, η οποία πέταξε βόμβες μολότοφ» περιγράφει το CNBC και κάνει λόγο για χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο Reuters, τονίζει ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά αέρια, καθώς δεκάδες νεαροί, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, σπάζοντας τις τζαμαρίες καταστημάτων, στους δρόμους περιμετρικά της Βουλής.

Μερικές από τις βόμβες μολότοφ προκάλεσαν ζημιές και στην πρόσοψη του κτηρίου, όπου στεγάζεται η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αστυνομίας, τρία άτομα προσήχθησαν, προτού αποκατασταθεί η τάξη.

Το CNBC σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από την ημέρα όπου ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις