1.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Τρίπολη: Ανακοίνωση – Κάλεσμα ΕΚ Αρκαδίας για την απεργία και τη συγκέντρωση της 12ης Νοέμβρη

Πρόσφατα

ek-arkadiasΟι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας μας, για μια ακόμη φορά, έπειτα από έξι χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, έπειτα από έξι χρόνια συνεχούς υποτίμησης της ζωής μας, από τις πολιτικές και την εφαρμογή των μνημονίων, καλούμαστε να πληρώσουμε τα νέα βάρβαρα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου δημοσιονομικής προσαρμογής, που ισοπεδώνουν και καταργούν ότι έχει απομείνει «όρθιο».

Είναι προφανές ότι και αυτή η Κυβέρνηση, αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, συνεχίζει με την ίδια «φιλοσοφία» τις πολιτικές τιμωρητικής λιτότητας, φτώχειας και εξαθλίωσης.

Στο Πολυνομοσχέδιο προβλέπονται:

 • Νέα φορολογικά μέτρα

 • Διατήρηση – επέκταση του ΕΝΦΙΑ

 • Κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Νόμου 4336/2015 με κύριο προκλητικό μέτρο την κατάργηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες και την κατάργηση της αναστολής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

 • Μείωση των επικουρικών συντάξεων, που ουσιαστικά οδηγεί στην άμεση κατάρρευση των Επικουρικών Ταμείων.

 • Προωθεί αποκρατικοποιήσεις, όπως στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Λιμάνια, και μάλιστα απαλλάσσοντας τους «επενδυτές» από τα χρέη.

 • Ξεπούλημα ΑΔΜΗΕ

 • Ξεπούλημα του 17% της ΔΕΗ μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ.

Υποχρεώνει την ΔΕΗ Α.Ε. να παρέχει το 25% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής σε ιδιώτες κάτω του κόστους (ΝΟΜΕ).

Το 50% της παραγωγής και της εμπορίας δεν μπορεί από το 2020 και μετά να παράγεται και να εμπορεύεται από μια μόνο Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας (π.χ. ΔΕΗ).

Και αυτό είναι μόνο η αρχή…

 • Ακολουθεί το Ασφαλιστικό, όπου θα φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων πολλά χρόνια παραπάνω εργασίας, όπου σε συνδυασμό με την μακροχρόνια ανεργία οδηγεί την γενιά των ΄50 στον καιάδα και καθιστά την συνταξιοδότηση άπιαστο «όνειρο» για τις νεότερες γενιές.

Την ίδια ώρα από τις παραγράφους του νέου Πολυνομοσχεδίου απουσιάζει κάθε μέτρο για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

 • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

 • Kαμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας.

 • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.

 • Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.

 • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.

 • Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

 • Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

 • Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά των μικρομεσαίων, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

 • Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

 • Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

 • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάρη της φορολογικής επιδρομής.

 • Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, με προκρούστεια προαπαιτούμενα, με μέτρα που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία, με νομοθετήματα που καταργούν κάθε εργασιακή παροχή και κοινωνική ασφάλεια.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι «δοκιμασίες» θα περάσουν χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, χωρίς πολιτικές «απώλει- ες». Έτσι εξέλαβαν την πρώτη φάση ψήφισης των προαπαιτούμενων…των «ορεκτικών» όπως τ’ αποκάλεσαν. Θα ψηφιστούν, θα πονέσουν, θα «ξεχαστούν»…είναι το μοναδικό σχέδιό τους και περιμένουν να περάσουν τη δεύτερη φάση, το «κυρίως πιάτο» που θα έρθει τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και θα είναι ο «οδοστρωτήρας» του Ασφαλιστικού.

Απέναντι σ’ αυτές τις νέες αντικοινωνικές πολιτικές δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας το μοιραίο… Έχουμε χρέος απέναντι στις οικογένειές μας, απέναντι στα παιδιά μας που μεταναστεύουν σ’ άλλες χώρες, (την ίδια στιγμή που η πατρίδα μας μετατρέπεται σε «αποθήκη ψυχών» έναντι «ανταλαγμάτων»), έχουμε χρέος απέναντι στους απόμαχους της εργασίας, να αντιδράσουμε δυναμικά να δώσουμε άλλη μια μάχη, την μάχη των μαχών και να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!!! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!!!

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ μαζί, καλούμαστε να αντιπαρατεθούμε στις νέες απορρυθμίσεις της ζωής μας, στη νέα λαίλαπα μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσής μας και ν’ ανατρέψουμε τις σχεδιαζόμενες αντιασφαλιστικές, αντικοινωνικές (απο)ρυθμίσεις, που θα μετατρέψουν την κοινωνική ασφάλιση σε ιδιωτική και τις συντάξεις σε φιλοδώρημα όπως προτείνεται στο κείμενο της επιτροπής «σοφών»!!! Το κάναμε στο παρελθόν με τον αντιασφαλιστικό «Νόμο Σιούφα» και το «ασφαλιστικό» Γιαννίτση, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μας κατά των μνημονίων και των απορρυθμίσεων των εργασιακών και συλλογικών μας δικαιωμάτων.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα!!! ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ αρκεί να το πιστέψουμε!!! Αρκεί ο καθένας και η καθεμιά από εμάς να επιλέξει τι είδους ασφάλεια θέλει: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ή ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ;

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – Πέμπτη 12 Νοέμβρη

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ,
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στις 10:30 π.μ.

Το Δ.Σ. του Εργατικου Κέντρου Αρκαδίας

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις