Ο ίδιος θα το συνειδητοποιήσει την ημέρα της μεγάλης Πανεργατικής Απεργίας της 12ης του Νοέμβρη.
Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της «επιτροπής των σοφών» για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τον «ξαφνικό θάνατο» ολόκληρου του οικοδομήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης που προτάσσει σαν λύση, «ο υπουργός Κατρούγκαλος σε κατάσταση ακραίου νεοφιλελεύθερου “παροξυσμού” συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί τον κόσμο της εργασίας». Αυτό σχολιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικου Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), με αφορμή τις δηλώσεις το τελευταίο διάστημα του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» (σ.σ: ενοποίηση επικουρικής στην κύρια σύνταξη, εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης κτλ.).
«Μετερχόμενος αδίστακτα κάθε μέσο επικοινωνιακής χειραγώγησης», προσθέτει, «αφορίζει, συκοφαντεί και διαστρεβλώνει ό,τι βρεθεί στο δρόμο του, προκειμένου να φέρει σε πέρας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πρόσφατη προσωπική εντολή της Λαγκάρτ για “τελικό ξεκαθάρισμα”».
Ο συγκεκριμένος υπουργός, υπογραμμίζει η ΠΟΠΟΚΠ, «αποτελεί πλέον “κόκκινο πανί” για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενσαρκώνοντας περισσότερο από κάθε άλλο κυβερνητικό στέλεχος τη συνέχιση της εφαρμογής των ανάλγητων, αντικοινωνικών και καταστροφικών πολιτικών των τελευταίων ετών». Ωστόσο, όπως σημειωνει, «ο ίδιος θα το συνειδητοποιήσει την ημέρα της μεγάλης Πανεργατικής Απεργίας της 12ης του Νοέμβρη».
Σχολιάζοντας την από τηλεοράσεις οριστική κατάργηση της επικουρικής σύνταξης που προανήγγειλε ο Γ. Κατρούγκαλος, η ΠΟΠΟΚΠ, στηλιτεύοντας τον υπουργό, αναφέρει ότι «αυθαίρετα και δημαγωγικά επικαλέστηκε τη δήθεν τεράστια χρηματοδοτική εξάρτηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν η σημερινή πραγματικότητα, που υποχρεούται να γνωρίζει και να καταθέτει δημόσια, είναι η εξής:
»Παρά τις τεράστιες απώλειες ( 2,5 δισ. σε ονομαστικές αξίες από το PSI και 200 εκατ. ετησίως από τόκους, 1 δισ. τουλάχιστον από εθελούσιες – προσυνταξιοδοτικά τραπεζών, 125 εκατ. ετησίως από κατάργηση κοινωνικών πόρων) η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε το ενιαίο Ταμείο ήταν 120 εκατ. (50 εκατ. το 2014 και 70 εκατ. το 2015) από τον λογαριασμό Ειδικής Εισφοράς, στον οποίο η ετήσια συνεισφορά των συνταξιούχων του ξεπερνά τα 125 εκατ. Η αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων ξεπερνά το 2/1 και τα αποθεματικά του ξεπερνούν τα 2 δισ., ενώ οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης. Η οικονομική του αυτάρκεια θα ήταν δεδομένη, αν εξέλειπαν έστω και μερικώς οι υφεσιακές μνημονιακές πολιτικές που επιβαρύνουν το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.
»Ο ίδιος βέβαια φρόντισε να καταργήσει άρον – άρον τη διάταξη του ν. 4325/15 που αφορούσε στη συνέχιση της στήριξης του ΕΤΕΑ και του ΜΤΠΥ από τον ανωτέρω λογαριασμό – νόμο που ο ίδιος σε συνεννόηση με το Δ. Στρατούλη είχε εισηγηθεί λίγους μήνες πριν στη Βουλή των Ελλήνων! – και το «όχι βέβαια» που έδωσε σαν απάντηση σε δημοσιογραφικό ερώτημα για το ενδεχόμενο κατάργησης της επικουρικής δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Όσο εξαρτάται από τον ίδιο, θα το καταργήσει!».
Κλείνοντας, η ΠΟΠΟΚΠ, επιτιθέμενη εκ νέου στον υπουργό, επισημαίνει ότι «στα παλαιότερα των υποδημάτων του” γράφει ακόμη και την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος από το οποίο προέρχεται, η οποία αναφέρεται “στη διατήρηση των δύο αυτοτελών πυλώνων της σύνταξης, κύριας και επικουρικής” (11/10/2015)».