22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το «σχέδιο» για τα κόκκινα δάνεια: ανταλλαγή ή… ενοικιαστής του σπιτιού σου

Πρόσφατα

Σταθάκης: Υπάρχει δέσμη προτάσεων για την προστασία της α΄ κατοικίας

Σε ισχυρές και «γενναιόδωρες» ρυθμίσεις κόκκινων στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων «σπρώχνει» τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας αποτελούν τον μπούσουλα για να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», ήδη η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων και παρέδωσε την ανάλυσή της (segmentationreport) στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Για την καταγραφή των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων, όπως λένε τραπεζικές πηγές, χρησιμοποιήθηκε πλέγμα κριτηρίων, όπως για παράδειγμα: η γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται το υποθηκευμένο, η εμπορικότητα, ο βαθμός δανεισμού του δανειολήπτη, ο χρόνος καθυστέρησης του δανείου, αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι βασικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προβούν από δω και πέρα οι τράπεζες σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια είναι τέσσερις:

  • Μια από αυτές θα είναι η ανταλλαγή του ακινήτου του δανειολήπτη με άλλο μικρότερο και πιο χαμηλής αξίας από το πρώτο.

  • Η δεύτερη προβλέπει το «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη. Το πρώτο με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη θα εξυπηρετείται, ενώ το δεύτερο μέρος του ποσού θα παγώνει, μετά από συμφωνία με τον δανειολήπτη θα παγώνει για ένα διάστημα μέχρι και πέντε ή και δέκα χρόνια.

  • Η τρίτη λύση που μπορεί να προταθεί θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ακόμη και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής, με μεταφορά των υποχρεώσεων στους εγγυητές ή κληρονόμους του δανειολήπτη.

  • Η τέταρτη λύση την οποία θα έχουν οι δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους θα είναι η μεταβίβαση της κυριότητας στην τράπεζα απ’ την οποία έχουν πάρει το δάνειο, η παραμονή στο ίδιο σπίτι και η πληρωμή ενός είδους ενοικίου το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ουσιαστικά δηλαδή ο δανειολήπτης θα χάνει το σπίτι, αλλά θα μπορεί να… παραμένει πληρώνοντας ενοίκιο.


Σταθάκης: Υπάρχει δέσμη προτάσεων για την προστασία της α΄ κατοικίας

Στο μεταξύ, με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία, με δέσμη προτάσεων, για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν κοινωνικά κριτήρια για τον ρυθμό αποπληρωμής των δανείων αλλά και τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών.

Ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει επίσης, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εξωδικαστικής διευθέτησης εταιρικών οφειλών, με τη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας. Ταυτόχρονα, θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες για την εφαρμογή της συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Γ. Σταθάκης διαμηνύει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι θέμα άμεσα συνυφασμένο με την ανακεφαλαιοποίηση και άρα εντός της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Όπως ωστόσο υπενθυμίζει, το προηγούμενο διάστημα της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκαν και αναλήφθηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, στον οποίο θα μπορούν πλέον να συμπεριλαμβάνονται και οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ΟΤΑ, Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης).

Επισημαίνει εξάλλου ότι λήφθηκαν μέτρα για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων και ότι επανενεργοποιείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί Δίκτυο Ενημέρωσης Δανειοληπτών με τη λειτουργία 30 κέντρων ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, τα οποία θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Αναφορικά τέλος, με τις υπερχρεωμένες εταιρείες, σημειώνει ότι τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα έτσι ώστε να ενθαρρύνεται είτε ο προ-πτωχευτικός συμβιβασμός είτε η συντόμευση της πτωχευτικής διαδικασίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις