27.5 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη των ναυτεργατών

Πρόσφατα

nafter-demeno-ploio2Δεμένα στους κάβους θα παραμείνουν όλα τα πλοία και δε θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο τη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 και 3 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), και μετέχουν η ΠΕΝΕΝ και άλλα ναυτεργατικά σωματεία, ενώ την υποστήριξή της έχει εκφράσει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ Κατώτερων Πληρωμάτων. Η απεργία ξεκινάει στις 6.00 το πρωί της Δευτέρας και η ΠΝΟ καλεί ειδικά τις εταιρείες των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες, να το κάνουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Οι ναυτεργάτες αντιδρούν «στη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών», που «δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές».

«Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Ζητά, επίσης, την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, διότι, όπως αναφέρει, ο αγώνας ο οποίος τώρα αρχίζει δεν είναι αγώνας που αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτεργάτες αλλά αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Οι ναυτεργάτες δεν διεκδικούν τίποτε νέο, τονίζεται, απλά ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στη λαίλαπα των μνημονίων και στις νέες απαιτήσεις της τρόικας.

Από την πλευρά της, η ΠΕΝΕΝ σημειώνει με αφορμή την απεργία και τη λαίλαπα των μέτρων από το μνημόνιο 3: «Σειρά τώρα έχουν: Η κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (Συντάξεις – όρια ηλικίας – επικουρικά – εφάπαξ- ΕΚΑΣ), τα εργασιακά (απολύσεις, ΣΣΕ, επιτάχυνση των ελαστικών μορφών εργασίας, ενίσχυση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, συνδικαλιστικά δικαιώματα), οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων παραγωγικών και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων μαζί και του δημόσιου πλούτου της χώρας (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αεροδρόμια), νέα φοροκαταιγίδα μέτρων με τον ΕΝΦΙΑ, τα χαράτσια, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, την αύξηση του ΦΠΑ που ισοπεδώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και γενικότερα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

»Η δημόσια υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια οδηγούνται σε τραγικά αδιέξοδα και η κυβέρνηση με την πολιτική της δείχνει τον δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα αποδομώντας ότι έχει απομείνει όρθιο στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.Το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, πανηγυρίζει θριαμβευτικά για την μεγάλη ρεβάνς επιδιώκοντας παράλληλα να αποκομίσει νέα προνόμια στην διεύρυνση της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης του».

Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις