13.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Είμαστε με τους απολυμένους της ΒΙΣ Α.Ε., λέει η ηγεσία του υπ. Εργασίας

Πρόσφατα

Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» και επί επίκαιρης κοινοβουλευτικής ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου, που αφορά σε απολύσεις στην επιχείρηση ΒΙΣ Α.Ε. (βιομηχανία συσκευασιών) και τα οποία φέρουν την ηγεσία του υπουργείο Εργασίας να να παίρνει το μέρος της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει τα παρακάτω:


 

«Ακριβώς αντίθετα με τους ισχυρισμούς αυτούς, ο υπουργός Εργασίας εξαρχής δήλωσε την αντίθεση του υπουργείου στις απολύσεις και γενικότερα στο κλίμα φόβου και ζούγκλας στην αγορά εργασίας. Μάλιστα επανέλαβε, για τα πρακτικά, την δήλωση του γενικού γραμματέα κατά την διαδικασία της τριμερούς προσπάθειας συμφιλίωσης, που συνοψίζει την πάγια πολιτική δέσμευση του υπουργείου: “το υπουργείο έχει ως βασικό του στόχο τη μείωση της ανεργίας και δεν μπορεί να ανεχθεί, ειδικά αυτήν την εποχή, νέες απολύσεις και ανέργους και προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο θα κινήσει κάθε δυνατή διαδικασία για να αποτραπούν αυτές”».

 

Τι λέει το δημοσίευμα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» (31-10-15)


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με ψέματα υπερασπίζεται την εργοδοσία της ΒΙΣ

Απαράδεκτος και προκλητικός ο Γ. Κατρούγκαλος στην απάντηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ

Στους εργάτες της βιομηχανίας ΒΙΣ ΑΕ του ομίλου Φιλίππου «έριξε» ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, τις ευθύνες για τις δεκάδες απολύσεις που είναι σε εξέλιξη, λέγοντας ότι «οι εργοδότες, κατόπιν της πίεσης του ΣΕΠΕ, δέχτηκαν να ανακαλέσουν το σύνολο των απολύσεων – και των είκοσι τριών – εάν σταματούσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων», όμως «η Γενική Συνέλευση απέρριψε αυτό το αίτημα»!

Η πρόκληση Κατρούγκαλου διατυπώθηκε χτες από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, απαιτώντας την ανάκληση τώρα των απολύσεων και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

Αυτό που σκόπιμα απέκρυψε ο Γ. Κατρούγκαλος είναι ότι το δίλημμα που τέθηκε στους εργαζόμενους από την Επιθεώρηση Εργασίας και την εργοδοσία, ήταν να σταματήσουν κάθε κινητοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου, με «αντάλλαγμα» η εταιρεία να μην προχωρήσει μέχρι τότε σε νέες απολύσεις.

Εννοείται, βέβαια, ότι τίποτα δε δεσμεύει την εργοδοσία από τη νέα χρονιά, ενώ τετελεσμένες θεωρούνται και οι οκτώ απολύσεις που έχουν ήδη γίνει. Με αυτά τα δεδομένα, οι εργαζόμενοι σωστά απέρριψαν τις προτάσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Σεπτέμβρη, ο όμιλος Φιλίππου ανακοίνωσε το κλείσιμο του τμήματος χαρτοποιίας της βιομηχανίας – το οποίο παρασκευάζει την πρώτη ύλη για την κυτιοποιία – και την απόλυση των 31 εργαζομένων. Και αυτό όταν ο όμιλος είχε ανακοινώσει σε υπουργείο και εργαζόμενους τον εκσυγχρονισμό του τμήματος, αποσπώντας ομολογιακό δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι στη διάρκεια των δύο τριμερών συναντήσεων που έγιναν στο υπουργείο, φάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα, ενώ τελικά τα στελέχη του υπουργείου πήραν το μέρος της εργοδοσίας. Αυτό σε τίποτα δεν απέτρεψε τον υπουργό να ισχυριστεί χτες ότι «το ΣΕΠΕ μέσα σε μια βδομάδα εξέτασε την καταγγελία και βρέθηκε μια λύση για την ανάκληση των απολύσεων, που το εργατικό κίνημα στο χώρο, στην επιχείρηση, την απέρριψε»!

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Κατρούγκαλος δεν έδωσε καμία απάντηση για το τι θα γίνει με τις απολύσεις, ούτε για το πώς θα αντιμετωπίσει την εργασιακή ζούγκλα, που επιτρέπει στους εργοδότες να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις εργασίας, επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις, διαθεσιμότητες και απληρωσιά.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις