16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έκθεση Γραφείου Προϋπολογισμού Βουλής: Επανέρχονται ύφεση και ανεργία – Τι λέει για κοινωνική ασφάλιση

Πρόσφατα

vouli-ktirio-arxeiouΙδιαίτερα σκληρές διαπιστώσεις περιλαμβάνει η τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής η οποία ξεκαθαρίζει ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν μια που η Ελληνική οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί, ενώ προβλέπει ότι επανέρχεται η ύφεση και η ανεργία σε ένα οικονομικό περιβάλλον που επιστρέφει στις συνθήκες του 2011.

Αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση και τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζεται: «Στη δημόσια συζήτηση έχουν τεθεί πολλά ζητήματα, όπως η μείωση των υψηλότερων συντάξεων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κ.ά. Γενικά, επίσης, αναγνωρίζεται ότι το σύστημα είναι κατακερματισμένο και ως εκ τούτου αδιαφανές και άδικο.

»Οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν επίσης ότι δεν είναι βιώσιμο καθώς απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό που συνεπάγονται είτε υψηλότερους φόρους για όλους, είτε περιορίζουν τα περιθώρια για αναπτυξιακές δαπάνες. Τα προβλήματα έχουν ενταθεί λόγω αυξημένης ανεργίας, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής.

»Το επίσημο έλλειμμα των ταμείων προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε €1,6 δισ. για το 2015, έναντι προϋπολογισμένων €750 εκατ. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κατά την έναρξη του 31ου Συνεδρίου τους, υπάρχει επιπλέον του επίσημου ελλείμματος και ένα «αφανές έλλειμμα», που οφείλεται σε μεγάλες καθυστερήσεις συνταξιοδοτήσεων, μολονότι οι σχετικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί από καιρό (περίπου €4 δισ.), ενώ εκκρεμεί και η συμμόρφωση του κράτους σε δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που επιβλήθηκαν από το 2012 και μετά (περίπου €2 δισ.)

»Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πετύχει εξοικονομήσεις της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2017. Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και κατάργηση «κεκτημένων» δικαιωμάτων συνταξιοδότησης πριν από τη νόμιμη ηλικία. Η νομοθεσία, που ήδη προωθήθηκε και προωθείται για το ασφαλιστικό, υπηρετεί ακριβώς το σκοπό αυτό -να πετύχει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού: περικοπές συντάξεων, ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και σταδιακή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλαγή του συστήματος για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 με την καθιέρωση κατ’ αρχάς ενός συστήματος βασικών και αναλογιστικών συντάξεων, που προβλέφθηκε ήδη το 2010.

»Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η επιτροπή που συνέταξε έκθεση για το ασφαλιστικό, τα πορίσματα της οποίας μόλις δημοσιοποιήθηκαν. Προφανώς είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα με δεδομένο τον αριθμό των συνταξιούχων και το σχετικό τους βάρος σε κοινωνία και πολιτική. Γεγονός είναι ότι στο παρελθόν σε διάφορους νόμους παρείσδυαν διατάξεις, που ευνοούσαν ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, επιτείνοντας ό,τι έχει αποκληθεί «warofattrition=πόλεμος των φατριών», δηλαδή την τάση διαφόρων ομάδων να μεταθέσουν το κόστος αναγκαίων (μεταρρυθμίσεων) σε άλλους.

»Τέλος, υπάρχει θέμα εκλογίκευσης των δαπανών του Δημοσίου που θα συνεπαγόταν εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών. Το συμπέρασμα είναι ότι πάσης φύσης εκκρεμότητες θα διαιωνίζονται όσο δε γίνονται μεταρρυθμίσεις».

 

Όσον αφορά στη φορολογία, όπως αναφέρεται στην Έκθεση: «Θεωρούμε ότι η συνεχής αύξηση φόρων ιδίως μέσα σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ενισχύει την ύφεση καθώς και ακυρώνει πολλά επενδυτικά σχέδια».

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μνημόνιο 3, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους σημειώνει πως σε αυτό περιλαμβάνεται σειρά μέτρων και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στα οποία απεικονίζεται η δυσπιστία των θεσμών προς τις ελληνικές αρχές. Ακόμη, επισημαίνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα 2015-2016 που προβλέπονται στο μνημόνιο ασκούν υφεσιακή πίεση στην ελληνική οικονομία.

 

Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ακόμη πως το πρόγραμμα είναι πολύπλοκο και φιλόδοξο και τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου» για την εφαρμογή του και η δημόσια διοίκηση να δείξει διαχειριστική επάρκεια για ένα τόσο δύσκολο έργο. Σημειώνει δε πως οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε ένα περιβάλλον ύφεσης, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να είναι χειρότερο σε σχέση με το πρώτο.

ΕΔΩ Η ΕΚΘΕΣΗ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις