15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Kάτω από το 70% το κόστος προσωπικού των ΕΛΤΑ

Πρόσφατα

elta-dianomeasΣτο 69,5% του λειτουργικού κόστους των ΕΛΤΑ αντιστοιχούν οι δαπάνες προσωπικού. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν, στο 8μηνο του έτους, στα 151,2 εκατ. ευρώ, με το σύνολο του λειτουργικού κόστους να ανέρχεται στα 217,5 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες προσωπικού ήταν συρρικνωμένες κατά 8,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το πλήθος των υπαλλήλων (τακτικοί και ορισμένου χρόνου), το οποίο έφτασε τις 7.044, βαίνει μειούμενο, με μέσο ρυθμό περίπου 30 άτομα ανά μήνα. Στο οχτάμηνο του έτους, ο αριθμός των υπαλλήλων ήταν μειωμένος 5,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

  • Ταχυδρομικό παράδοξο: Τα ΕΛΤΑ ανταγωνίζονται τη θυγατρική τους εταιρεία, τις «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ».

Ενδεικτική ήταν η απάντηση του προέδρου των ΕΛΤΑ Κωστή Μελαχροινού, σχετικά με την αναβλητικότητα που παρατηρείται, γύρω από την απορρόφηση της θυγατρικής. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος το απεύχεται. Όπως και να έχει, τα ΕΛΤΑ μετατρέπονται σε εταιρεία κούριερ, ανεξάρτητα εάν προχωρήσει ή όχι η απορρόφηση της θυγατρικής», ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού, αφήνοντας αιχμές προς το μέτοχο.

Τα ΕΛΤΑ, τα οποία απέκτησαν άδεια για ταχυμεταφορές, ανταγωνίζονται πλέον, σε κάποιο βαθμό, τη θυγατρική εταιρεία. Σύμφωνα με μελέτη που έχει παραδώσει στη διοίκηση των ΕΛΤΑ η PwC, τα εκτιμώμενα οφέλη από την ενσωμάτωση των «Ταχυμεταφορών», σε ετήσια βάση, κυμαίνονται μεταξύ 6,6 εκατ. έως 9,5 εκατ.

Στην απορρόφηση αντιδρά η θυγατρική, στελέχη της οποίας σημειώνουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και τυχόν ενσωμάτωση στα ΕΛΤΑ θα την καταστήσει «δύσκαμπτη».

Πάντως, άξιο αναφοράς είναι ότι το υπουργείο Μεταφορών, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των ΕΛΤΑ, έχει δεχτεί, μεταξύ άλλων, εισήγηση όχι για την απορρόφηση των ΕΛΤΑ από τις «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ», αλλά το αντίστροφο…

Πηγή: metaforespress.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις