16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Και 3ος μνημονιακός νόμος από Δευτέρα

Πρόσφατα

evro-proapaitoumenaΦίλης: Δεν είναι κατ’ ανάγκη σοβαρή επιβάρυνση ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει να κλείσει μέτωπα που έμειναν ανοικτά μετά την 3ήμερη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, πιθανότατα τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε αργά χθες το απόγευμα στη «Ν» ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει «διορθωτικές» διατάξεις για σειρά θεμάτων που είχαν ανακύψει τόσο από την ψήφιση του μνημονιακού νόμου του Αυγούστου, όσο και του νόμου που πέρασε προ ημερών στη Βουλή προκειμένου να κλείσει η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα.

Θα είναι ο 3ος μνημονιακός νόμος που ψηφίζεται μέσα σε λιγότερο από δυόμισι μήνες, ενώ η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, θα επιχειρήσει να στείλει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και έναν 4ο: αυτόν που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και το μέλλον του ΤΧΣ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε «κλειδώσει» το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου.

Αναμένονται σειρά διορθωτικών διατάξεων που αφορούν στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» (σ.σ.: η εργαλειοθήκη αποτελεί κομμάτι της λίστας με τα 48 προαπαιτούμενα και αντιμετωπίζεται ως θέμα πρώτης προτεραιότητας από την κυβέρνηση), ενώ δεν υπάρχει οριστική απόφαση αν στο νομοσχέδιο της Δευτέρας θα περάσει και η διάταξη για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία

Η κυβερνητική εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία από το 23% στο 13% και για τα φροντιστήρια από το 23% στο 6% απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι η ιστορία του ΦΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον «αέρα» (σ.σ.: ο νόμος για ΦΠΑ 23% ισχύει κανονικά από τις 14 Αυγούστου και κανονικά όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να κάνουν δήλωση μετάταξης, καθώς η παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινωθεί μόνο με δελτίο Τύπου). Ποιο είναι όμως το πρόβλημα;

Ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα «ισοδύναμα». Χθες, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ερωτήθηκε σχετικά ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Τι απάντησε; «Ο ΦΠΑ είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον».

Η τρόικα έφυγε χθες το μεσημέρι, οι εκκρεμότητες όμως έμειναν, όπως επίσης και η απορία για το αν θα είναι τελικώς εφικτή η εκταμίευση της δόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Κόκκινα δάνεια – πλειστηριασμοί

Στην 3ήμερη επίσκεψή τους οι δανειστές έκαναν αυτό που αναμενόταν: δημιούργησαν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση για τα δύο πιο φλέγοντα θέματα της λίστας με τα 48 προαπαιτούμενα: το ένα είναι αυτό που προαναφέρθηκε, τα «ισοδύναμα» του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Για το δεύτερο θέμα, η εμπλοκή φαίνεται να είναι μεγάλη.

Για «αγκάθι» έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εννοώντας ότι η απόσταση που χωρίζει ελληνική κυβέρνηση και δανειστές για τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια είναι χαώδης.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήματα σύγκλισης (δέχτηκε, για παράδειγμα, να περιοριστεί χρονικά η διάρκεια της «προστασίας» της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και να ελεγχθούν όσοι μπήκαν στον νόμο Κατσέλη ενώ δεν έπρεπε).

Εκεί όμως που εντοπίζονται οι διαφορές είναι στο εισοδηματικό κριτήριο (σ.σ.: μέχρι πόσα χρήματα δηλαδή θα πρέπει να δηλώνει ο δανειολήπτης για να προστατευτεί), αλλά και στο όριο της αντικειμενικής αξίας που θα πρέπει να έχει η κύρια κατοικία.

Κατά την 3ήμερη διαπραγμάτευση υπήρξαν πάντως και αρκετά σημεία σύγκλισης.

Χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε πολύ ευχαριστημένος με την οργανωτική δομή και τη λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων, ενώ τόνιζε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα».

Απέφυγε βέβαια να απαντήσει αν είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ωστόσο χαρακτήρισε «αντιμετωπίσιμα» τα όποια θέματα έχουν παραμείνει ανοικτά (σ.σ.: μίλησε για εκκρεμότητες στο φορολογικό αλλά και στα ζητήματα με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας).

Όσον αφορά το θέμα του νόμου Κατσέλη, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της εκκρεμότητας στην επόμενη λίστα με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να προχωρήσει τώρα η εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όταν ερωτήθηκε αν το νομοσχέδιο Κατσέλη μπορεί να μετατεθεί στον δεύτερο κατάλογο με τα προαπαιτούμενα, απάντησε: «Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει η έννοια του τι μπορεί να γίνει».

«Βροχή» εφαρμοστικών εγκυκλίων

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα 48 προαπαιτούμενα.

Και για να συμβεί αυτό, πέρα από το νομοσχέδιο της Δευτέρας, αναμένεται και «βροχή» αποφάσεων και εγκυκλίων, η δημοσίευση των οποίων αναμένεται να γίνει με ταχύτατο ρυθμό μετά και τις διευκρινίσεις που έγιναν κατά την 3ήμερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σε όρους… ευρώ, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά φυσικά το ισοδύναμο του ΦΠΑ της εκπαίδευσης: απαιτούνται περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, ακόμη και αν παραμείνει ο συντελεστής στο 13% για τα ιδιωτικά σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια.

Αν για κάποιο λόγο δεν υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για τη μείωση των συντελεστών, τότε θα πρέπει ή να εφαρμοστεί κανονικά το 23% ή να βρεθούν ισοδύναμα 230 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016.

Πρώτη γεύση από ασφαλιστικό

Οι δανειστές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προωθούμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και χθες πήραν στα χέρια κάποιους «πρώτους αριθμούς» που ποσοτικοποιούν αρχικά σε γενικές γραμμές τις ελληνικές σκέψεις.

Το ασφαλιστικό αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα «μέτωπα» κατά την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, δεδομένου ότι η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ο καθορισμός του «βηματισμού» για την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία αποτελούν κορυφαία ζητήματα στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα.

Το «κλείδωμα» της 2ης λίστας αναμένεται να γίνει και αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς εντάσσεται στις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν εν όψει της 2ης επίσκεψης των δανειστών αλλά και του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Φίλης: Δεν είναι κατ’ ανάγκη σοβαρή επιβάρυνση ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου επανέβαλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε δηλώσεις του στο Mega και όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη σοβαρή επιβάρυνση, δεδομένου ότι όσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία είναι εύποροι.

«Αυτός που δίνει 7.000 ευρώ το χρόνο για να στείλει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο είναι εύπορος ή δεν είναι; Δεν λέω ζάμπλουτος. Είναι εύπορος;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Δεν μπορεί να δώσει άλλα 700 ευρώ; Να το δεχθώ, δεν θέλω να μπω στο πορτοφόλι κανενός, αλλά μην φτιάχνουμε ένα λαϊκισμό».

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν υποτιμά πως κάποιοι άνθρωποι θα δώσουν 500, 700, 1000 ευρώ στα ιδιωτικά σχολεία το χρόνο περισσότερο αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη σοβαρή επιβάρυνση. Όπως είπε, τα 500 και 700 ευρώ τον χρόνο δεν είναι σοβαρή επιβάρυνση για αυτόν που βγάζει 60.000 – 70.000 ευρώ το χρόνο.

Πάντως, διαχώρισε τα φροντιστήρια από τα ιδιωτικά σχολεία, λέγοντας ότι η φορολόγησή τους αποτελεί επιβάρυνση για τις ελληνικές οικογένειες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις