19.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Κενά/προσλήψεις σε Παιδεία: «Κουκουλώνει» την αλήθεια ο Φίλης, κρύβεται στα ενδότερα ο διευθυντής του

Πρόσφατα

filis22Ιδιωτική Παιδεία: Με απολύσεις απειλούν οι σχολάρχες, στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο ΦΠΑ.

Ευθεία επίθεση κατά του Νίκου Φίλη, του υπουργού Παιδείας εξαπολύει η ΔΟΕ, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να «κουκουλώσει» την πραγματικότητα, όσον αφορά τα κενά στα σχολεία, παρουσιάζοντας μια πλασματική εικόνα μέσω της βάσης «myschool», αρνούμενος να αναγνωρίσει «να αναγνωρίσει τα πραγματικά κενά που δηλώνουν οι αιρετοί μας εκπρόσωποι στα ΠΥΣΠΕ αλλά και οι ίδιες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».

«Η φετινή σχολική χρονιά “ξεκίνησε” με τους χειρότερους οιωνούς για την εκπαίδευση. Χιλιάδες κενά καταγράφονται ακόμα και σήμερα σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας. Πάνω από 3.000 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν πρόκειται να καλυφθούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς ακόμη και αν πραγματοποιηθούν όλες οι προσλήψεις που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς, αυτή την πραγματικότητα επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να “κουκουλώσει” παρουσιάζοντας πλασματική εικόνα μέρους στοιχείων της βάσης myschool αρνούμενη να αναγνωρίσει τα πραγματικά κενά που δηλώνουν οι αιρετοί μας εκπρόσωποι στα ΠΥΣΠΕ αλλά και οι ίδιες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης», αναφέρει η ΔΟΕ.

Μοναδική λύση για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να αποτελέσει η πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση με την μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων τώρα δίχως όρους και προϋποθέσεις, λέει η ΔΟΕ και σημειώνει πως κάθε εξαγγελία για προσλήψεις στην Παιδεία έμεινε «κενό γράμμα».:

«Οι 15.000 διορισμοί που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015 για το δημόσιο τομέα από τους οποίους, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κανένας δεν πραγματοποιήθηκε στην εκπαίδευση. Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή μοναδική άμεση λύση είναι η κάλυψη όλων των κενών έστω με προσλήψεις όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είναι απαραίτητοι», σημειώνει.

Η Ομοσπονδία των λειτουργών της ΠΕ αναφέρεται και στις απολύσεις των εργαζόμενων εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ σε τρεις περιοχές της χώρας: «Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το απαράδεκτο γεγονός που συνέβη φέτος όταν το Υπουργείο Παιδείας δεν ενημέρωσε έγκαιρα, όπως όφειλε, τους εκπαιδευτικούς ότι σε 3 περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία) οι προσλήψεις αναπληρωτών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα ήταν ελάχιστες. Η αποκατάσταση της μεγάλης αυτής αδικίας που οδηγεί ανθρώπους, οι οποίοι χρόνια εργάζονται στην εκπαίδευση, στην ανεργία είναι απολύτως αναγκαία. Το ίδιο αναγκαίο είναι να συνειδητοποιήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι η μη κάλυψη των αναγκών των σχολείων ΕΑΕΠ με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, επίσης, καταδικάζει πλήθος εκπαιδευτικών σε ανεργία», τονίζει.

Η ΔΟΕ ζητεί νέα συνάντηση, και δη άμεσα, με τον υπουργό Παιδείας και τονίζει πως «στηρίζει όλες τις κινήσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί με αίτημα την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων προσλήψεων».

Το «κρυφτούλι» του διευθυντή του γραφείου Φίλη

Όσον αφορά στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές και τους εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ που έμειναν άνεργοι, χαρακτηριστικό είναι και το δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, με αφορμή την κινητοποίηση – κατάληψη που πραγματοποίησε στις 21 Οκτώβρη στο υπουργείο Παιδείας, με αίτημα τις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ο Σύλλογος κατηγορεί τον κ. Κατσαρό, διευθυντή του γραφείου τού υπουργού Παιδείας, για εμπαιγμό, καθώς -ενώ αυτός έλεγε πως είχε προγραμματισμένη συγκέντρωση και δεν μπορούσε να τους δει και να δώσει απαντήσεις επί αιτημάτων που του είχαν υποβάλλει σε προηγούμενη συνάντησή τους, τελικά, τον… ανακάλυψαν να… κρύβεται σε κάποιο γραφείο!!!

Διαβάστε το δελτίο Τύπου του ΠΕΣΥΘ:
Σήμερα, 21/10/15, πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘ μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ΠΕ με βασικά αιτήματα την εξασφάλιση επιπλέον πιστώσεων από το ΠΔΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εξαίρεσης των τριών περιφερειών (Αττική, Ν. Αιγαίο, Δυτ. Μακεδονία) από τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που δηλώνοντας ως περιοχές προτίμησης τους τις προαναφερόμενες περιφέρειες, καθώς δεν είχε υπάρξει καμία ενημέρωση από πλευράς υπουργείου Παιδείας, παραμένουν ως σήμερα άνεργοι.

Στο πλαίσιο της πρώτης παράστασης διαμαρτυρίας (2/10/15), ο διευθυντής του γραφείου υπουργού κ. Κατσαρός, αρνούμενος να ικανοποιήσει το αίτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για ανάκληση των προσλήψεων και εκ νέου κατάθεση αιτήσεων, είχε δεσμευτεί ως προς τα εξής:

1. Ότι θα διερευνηθεί ο λόγος για τον οποίον οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν ενήμεροι για την εξαίρεση των τριών περιφερειών («περιοχές εξόδου»).

2. Ότι πριν από την πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης προσλήψεων (που ο ίδιος τοποθέτησε χρονικά στις 12/10) και προκειμένου να καλυφθούν τα σχολεία των εν λόγω περιοχών, θα εξασφαλίζονταν επιπλέον πιστώσεις από το ΠΔΕ. Στις επόμενες δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΘ (5 και 7/10/15) η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε να συναντήσει και να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των συλλόγων τους. Στις 7/10/15 κατατέθηκε υπόμνημα στο γραφείο υπουργού ζητώντας απαντήσεις για όλα τα παραπάνω.

Κατά τη ενημέρωση των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε, και ενώ επίκειται η δεύτερη φάση προσλήψεων, οι σύμβουλοι του γραφείου υπουργού κ. Αθανασόπουλος και κ. Πολίτης, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις του κ. Κατσαρού, δεν έδωσαν καμία απάντηση ούτε ως προς τον αριθμό των πιστώσεων που εξασφαλίστηκαν από το ΠΔΕ, ούτε βέβαια και ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους εκατοντάδες άνεργους συναδέλφους.

Μετά από επίμονο αίτημα των παριστάμενων εκπαιδευτικών, των μελών των επιστημονικών τους συλλόγων και των εκπροσώπων της ΔΟΕ, δεσμεύτηκαν να αναφέρουν τα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν με τη σειρά τους ότι σε καμία περίπτωση η δέσμευση αυτή δεν τους καλύπτει και ότι δεν θα αποχωρήσουν από το χώρο του υπουργείου Παιδείας εάν δεν λάβουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που από καιρό έχουν θέσει.

Η συνάντηση έλαβε τέλος με τη διαβεβαίωση από πλευράς των συμβούλων του υπουργού ότι θα ζητούνταν από τον κ. Κατσαρό να ενημερώσει ο ίδιος τους εκπαιδευτικούς. Ο κ. Κατσαρός ουδέποτε εμφανίστηκε να ενημερώσει τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς, και ορίστηκε έτσι επιτροπή για να αναζητήσει πλέον εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας στον τρίτο όροφο του ΥΠΕΘ!

Ακολούθησε μία παρωδία, κατά την οποία το γραφείο Τύπου του υπουργού ψευδώς ανέφερε επί πολλή ώρα ότι κανένας από την πολιτική ηγεσία δεν βρίσκεται εντός υπουργείου για να απαντήσει στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Μόνο αφού έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχε πρόθεση αποχώρησης από την πλευρά των εκπαιδευτικών ο κ. Μπούβαλης (γραφείο Τύπου) ήρθε τελικά σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κατσαρό, ο οποίος όμως δήλωσε ότι βρίσκεται σε προγραμματισμένη σύσκεψη, αλλά και ότι δεν έχει καμία απάντηση να δώσει πέρα από αυτές που είχε δώσει στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2/10. Η επιτροπή των εκπαιδευτικών επέμεινε για να ακούσει από τον κ. Μπούβαλη ότι ο κ. Κατσαρός παραπονείται ότι έχει πέσει θύμα bullying!

Η σύσκεψη κάποια στιγμή έλαβε τέλος και έκπληκτοι οι εκπαιδευτικοί διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για σύσκεψη του συστεγαζόμενου υπουργείου αθλητισμού, στην οποία, βέβαια, προφανώς ο κ. Κατσαρός ουδέποτε έλαβε μέρος.

Προχωρώντας στα ενδότερα του υπουργείου και με την ασφάλεια να μας ακολουθεί, βρήκαμε καταφύγιο σε ένα γραφείο, όπου στο βάθος καθόταν ο κ. Κατσαρός! Η έκπληξή μας ήταν το ίδιο μεγάλη όσο και η δική του! Ο εμπαιγμός αποκαλύφθηκε και για άλλη μία φορά δηλώσαμε ότι δεν επρόκειτο να αποχωρήσουμε αν δεν μας δώσει σαφείς απαντήσεις.

Δεν τις πήραμε, βέβαια, για ακόμη μία φορά και επιμείναμε στην αρχική μας απόφαση να παραμείνουμε εντός του υπουργείου και να προχωρήσουμε σε κατάληψη του κτηρίου, αφού επρόκειτο και να διανυκτερεύσουμε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας που περίμεναν τα νεότερα στο ισόγειο του υπουργείου.

Ως διά μαγείας, ο κ. Κατσαρός εκλήθη να συνομιλήσει στο τηλέφωνο, για να μας ενημερώσει λίγο αργότερα ότι ο υπουργός κ. Φίλης τού δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος, αφού ενημερωθεί (!), να επικοινωνήσει τηλεφωνικά (!) με τρεις από εμάς.

Η λύση αυτή δεν ικανοποίησε, όπως ήταν αναμενόμενο, κανέναν από την ορισμένη αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών και μετά από συνεννόηση με τους συναδέλφους που βρίσκονταν στο ισόγειο, δηλώσαμε στον κ. Κατσαρό ότι ή θα ενημέρωνε και τους σαράντα περίπου εκπαιδευτικούς για τα όσα του είχαν διαμηνυθεί από τον κ. Φίλη, αφού βέβαια θα έδινε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να τους επιτρέψουν να ανέβουν στον τρίτο όροφο, ή θα αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη για την κατάληψη του υπουργείου παιδείας. Ακολούθησε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό, που είχε ως αποτέλεσμα τον ορισμό συνάντησης με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και παρουσία του συνδικαλιστικού τους οργάνου για την Πέμπτη 22/10/15 στις 22:00 και με τη δέσμευση από πλευράς υπουργείου ότι θα δοθούν πλέον συγκεκριμένα στοιχεία και απαντήσεις.

  • Για τη συνέχεια της ανακοίνωσης, εδώ.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ:
Στην αντεπίθεση με απολύσεις περνούν οι σχολάρχες

Με απειλές για απολύσεις καθηγητών και προσωπικού και με «ασπίδα» γονείς και μαθητές οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αντεπιτίθενται στην κυβερνητική απόφαση για επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ μέχρι 13%, στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν κατακόρυφα με την πρωινή δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις «πενταροδεκάρες» του αυξημένου ΦΠΑ: «Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%», δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Απαντώντας, ο πρόεδρος των σχολαρχών Μπάμπης Κυραϊλίδης δήλωσε ευθέως ότι οι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να αναλάβουν το κόστος του αυξημένου ΦΠΑ και θα τον μετακυλίσουν στους γονείς: «Τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να απορροφήσουν κανένα ποσοστό ΦΠΑ, θα μετακυλιστεί όλο στους γονείς» είπε στο Mega(21-10-15), προειδοποιώντας ακόμη ότι «όταν πάει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το μέτρο, θα το μπλοκάρουμε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Λίγο αργότερα, στο Star, ο Μπάμπης Κυραϊλίδης επιστράτευσε και το όπλο των απολύσεων: «Αν το μέτρο εφαρμοστεί από αύριο από τα ιδιωτικά σχολεία θα αποχωρήσουν 20.000 μαθητές, αυτό σημαίνει και 5.000 απολύσεις προσωπικού» προσθέτοντας:

«Αυτό που ισχύει με βάση το νόμο αναδρομικά από 20/7 είναι το 23% και στα σχολεία και στα φροντιστήρια. Οι γονείς των παιδιών που επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία φορολογούνται κανονικά, συνεισφέρουν για να είναι καλύτερα τα δημόσια, ενώ δεν παίρνουν το αγαθό αυτό, πληρώνουν τεκμήριο για τη φοίτησή τους, κι έρχεται ο κ. Φίλης να μας πει ότι όσοι φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία είναι παιδιά εύπορων οικογενειών; Μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις