16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Εργασιακό «χάος» στην ιδιωτική εκπαίδευση – Αδιαφορεί ο Φίλης, λέει η ΟΙΕΛΕ

Πρόσφατα

filisΕπικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση με το θέμα του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία. – Έρχεται εφιάλτης για εκατοντάδες εργαζομένους.

Χάος επικρατεί σήμερα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και το φαινόμενο καθημερινά οξύνεται, λόγω της αδράνειας του υπουργείου Παιδείας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και εξηγεί:

  • Αορίστου χρόνου συμβάσεις εκπαιδευτικών μετατρέπονται σε ολιγόμηνεςυπό την απειλή της απόλυσης.
  • Τα ωρολόγια προγράμματα δεν εφαρμόζονται με αποτέλεσμα πολλά ιδιωτικά Λύκεια να μετατρέπονται κατ’ ουσίαν σε φροντιστήρια
  • Όπως διαπίστωσε τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά επισκέψεων κλιμακίων της ΟΙΕΛΕ σε ιδιωτικά σχολεία και σε διευθύνσεις εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν ελέγχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με αποτέλεσμα να παραβιάζεται συστηματικά η εκπαιδευτική και η εργατική νομοθεσία. Τόσο η ΥΑ Κουράκη που επιβάλλει εποπτεία στη γκρίζα ζώνη των πρόσθετων δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων, όσο και η ερμηνευτική εγκύκλιος της Γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ που περιορίζει την απορρύθμιση στο χώρο απαγορεύοντας τις ολιγόμηνες συμβάσεις της ντροπής, δεν εφαρμόζονται!

Και τι πράττει για όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας; Απαντά η ίδια η ΟΙΕΛΕ:

«Αν και η Ομοσπονδία με επιστολές της έχει περιγράψει την κατάσταση ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Υπουργό, ο κ. Φίλης μέχρι στιγμής κωλυσιεργεί αναβάλλοντας δύο φορές τη συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ.

»Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:

  • Η Κομισιόν μετά από τις καταγγελίες των κοινωνικών εταίρων για το τσουνάμι ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει παγώσει την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, ζητώντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διασφαλίζονται συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας. HOIEΛΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει την ολοκλήρωση της αντιστοίχισης όσο η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται και θα αποστέλλει όλα τα τρέχοντα στοιχεία παρανομιών στην Ε.Ε.
  • Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (266/2014) που υπεγράφη πρόσφατα από την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου καλεί την Πολιτεία να νομοθετήσει άμεσα για την ιδιωτική εκπαίδευση λόγω της γενικευμένης αρρυθμίας στο χώρο».

«Θα πράξει, άραγε, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το αυτονόητο, την προστασία δηλαδή του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της Παιδείας που παρέχουν και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια; Είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα ισχυρά κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα που νέμονται το χώρο;», καταλήγει.

Προετοιμάζουν χωρίς κανένα διάλογο το ΦΠΑ 23% – Έρχεται εφιάλτης για εκατοντάδες εργαζομένους

Όσον αφορά στην παράταση μίας εβδομάδας που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως υπογραμμίζει η ΟΙΕΛΕ, «είναι δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, χρόνος επικοινωνιακής προετοιμασίας της κοινωνίας για την ανακοίνωση επιβολής του μέτρου στα ιδιωτικά σχολεία».Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες σε χιλιάδες οικογένειες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα αυξημένα δίδακτρα με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Θα είναι, δε, οδυνηρό για πολύ μεγάλο αριθμό εργαζόμενων (εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού) των ιδιωτικών σχολείων που είτε θα μείνουν άνεργοι, είτε θα υποστούν βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους.

Η ΟΙΕΛΕ τη Δευτέρα στις 12 θα συναντηθεί με το Σύλλογο Γονέων προκειμένου να υπάρξει κοινός συντονισμός δράσης. Την ίδια μέρα θα δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ που δείχνουν ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση όχι μόνο δεν θα έχει τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά θα προκαλέσει ζημία στην οικονομία. Τέλος, την Τρίτη συγκαλείται εκτάκτως το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για χάραξη πορείας εν όψει των δυσμενών εξελίξεων με πρόταση για κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις