20.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

ΜΕΤΑ/ΕΡΑ Λέσβου: Διαρκής αγώνας ο μόνος δρόμος…

Πρόσφατα

keni-ai8ousa-dimotikoΗ μη πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών τα πέντε χρόνια της εφαρμογής των μνημονίων και οι δεκάδες χιλιάδες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, είχαν ως φυσικό επακόλουθο τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία σήμερα.

Φτάσαμε στο σημείο, να θεωρούμε τη μη κάλυψη κενών στα σχολεία ως κανονικότητα.

Οι προσλήψεις αναπληρωτών που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, πέρα από το γεγονός ότι έγιναν με ιδιαίτερη καθυστέρηση, δεν είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση. Οι πιστώσεις παραμένουν περιορισμένες και δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση για την κάλυψη όλων των κενών.

Η λειτουργία των δομών Ειδικής αγωγής αλλά και των Ολοήμερων και των σχολείων ΕΑΕΠ πλήττονται ιδιαίτερα , με αποτέλεσμα Ειδικά και Ολοήμερα σχολεία να μη λειτουργούν ακόμη και σχολεία ΕΑΕΠ να υπολειτουργούν σε πολλές περιοχές.

Γίνεται αντιληπτό πως η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές. Είναι επιτακτική ανάγκη ο μαζικός  διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών για να λυθεί το πρόβλημα και παράλληλα να αντιμετωπισθεί η ελαστική απασχόληση των εκπαιδευτικών και οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών .

Ο μόνος δρόμος που απομένει για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς είναι ο διαρκής αγώνας για την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Κόκκινη κάρτα στον Υπουργό Παιδείας

Ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, σε συνέντευξή του στο Βήμα (11-10-15) , τέσσερις μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, αιφνιδίασε την εκπαιδευτική κοινότητα σε δύο τομείς: Aνακοινώνοντας τις προθέσεις του για το ζήτημα της παραπέρα αύξησης των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και συνδέοντας την εθελοντική συμμετοχή στην ενισχυτική διδασκαλία με την αξιολόγηση

Το ζήτημα της σύνδεσης της εθελοντικής εργασίας στην ενισχυτική διδασκαλία με την αξιολόγηση, αφενός κινείται στη λογική του περιορισμού των δαπανών (αντί για προσλήψεις νέων αδιόριστων συναδέλφων για ενισχυτική) αφετέρου συμβάλλει στην αποτυχία του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας. Χωρίς να έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση με τον κλάδο και σε εντελώς θολό τοπίο, ενώ δεν έχει καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης – χειραγώγησης, κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς, επιβραβεύοντας υπηρεσιακά (αλήθεια πώς;) τους «καλούς» που θα δουλέψουν… εθελοντικά!

Τα τελευταία χρόνια των μνημονίων οι εκπαιδευτικοί με τα σωματεία τους στήριξαν το δημόσιο σχολείο απ’ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, στήνοντας αλληλέγγυα μαθήματα στήριξης των μαθητών και διεκδικώντας παράλληλα προσλήψεις αδιόριστων εκπαιδευτικών. Η αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών δεν «εξαγοράζεται», δίνει δύναμη και ελπίδα στη χειμαζόμενη λαϊκή οικογένεια. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τις διακηρύξεις του και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τον κλάδο, για τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιου σχολείου.

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ΄ αλεύρι

Με έκπληξή μας διαβάσαμε εγκύκλιο του τμήματος τουριστικής ανάπτυξης, επιθεωρήσεων και ελέγχου της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού Β. Αιγαίου, που σε πέντε τουλάχιστον σημεία της, αναφέρεται στους «λαθρομετανάστες» που χρησιμοποιούν τα πούλμαν των τουριστικών γραφείων. Αναφέρεται σε δυο μόνο τουριστικά πρακτορεία, ενώ είναι γνωστό πως παρόμοιες μεταφορές κάνουν πολλοί περισσότεροι, και προτρέπει στη μη χρήση τους από σχολεία και μαθητές.

Αναρωτιόμαστε γιατί ένα έγγραφο που σπέρνει την ξενοφοβία, και προτρέπει στον κοινωνικό αποκλεισμό των προσφύγων, κοινοποιήθηκε από τη Διευθύντρια της ΔΙΠΕ Λέσβου σε όλα τα σχολεία της Μυτιλήνης , τη στιγμή που ήταν κοινοποίηση προς αυτήν. Γνωρίζει άραγε η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ότι πρόσφυγες μετακινούνται με πλοία , αεροπλάνα , κοιμούνται στα ξενοδοχεία του νησιού , τρώνε στα εστιατόρια και ψωνίζουν από τα καταστήματα, και πως αν ενισχύσουμε τη λογική του εγγράφου κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ακραίο πογκρόμ ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, όλων των ταλαιπωρημένων αθώων προσφύγων ακόμη και των παιδιών τους.

Τέλος ρωτάμε γιατί η διευθύντρια εκπαίδευσης στο νησί, που τόσο «κόπτεται «για την υγεία των μαθητών, δεν προέβη σε καμιά ενέργεια πίεσης προς το Δήμο, τη σχολική επιτροπή και τους Διευθυντές των σχολείων , ώστε να προσληφθούν έγκαιρα καθαρίστριες. Από την πρώτη μέρσ Μετά την έναρξη τους τα σχολεία μας λειτουργούν χωρίς καθαρίστριες ή στηρίζονται στο φιλότιμο και την εθελοντική εργασία των περσινών καθαριστριών.

Αξίζει να πούμε πως ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, συνδικαλιστής και πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Λέσβου( με βάση την εγκύκλιο που μας απέστειλε ο περιφερειακός διευθυντής Β. Αιγαίου), δεν έχει κάνει το παραμικρό για την παράταση ή την ανανέωση των συμβάσεών τους. Τόση «ευαισθησία» πια ή μήπως συντρέχουν άλλοι λόγοι!!!!!!!!!!!

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Κάπως αργά θυμήθηκε «ο αιρετός του Πάμε» όπως αυτοαποκαλείται – εμείς θα θέλαμε να είναι αιρετός του Συλλόγου – να βγάλει την πρώτη μετά την εκλογή του (ένας χρόνος πέρασε από τότε) ανακοίνωση ενημέρωση για τους αναπληρωτές συναδέλφους μας που αυτές τις ημέρες προσλαμβάνονται. Όταν όμως προ ημερών απευθυνθήκαμε σ΄αυτόν, για να τον ρωτήσουμε για θέματα λειτουργίας του ΠΥΣΠΕ , εισπράξαμε την απάντηση «Να πάτε να ρωτήσετε τον περιφερειακό σας και τον υπουργό σας»

Τι σου κάνουν τα ψηφαλάκια!!!

Οκτώβρης 2015

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις