29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Θέλει να σπάσει το «φαύλο κύκλο της γραφειοκρατίας» στο Δημόσιο ο Κουρουπλής – Οι 6 αλλαγές που προωθεί

Πρόσφατα

kourouplis-tsarouxa-mpoutarisΤην ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά τη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Αναζητούμε τις ταχύτητες που πρέπει να διαπερνούν τις πρωτοβουλίες μας, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της γραφειοκρατίας, που με βάση τους ειδικούς απορροφά το 6 με 7% του ΑΕΠ, και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο που μας χωρίζει από τις άλλες προηγμένες χώρες» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι σε λίγο χρόνο η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος», σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2016 οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι συσκέψεις του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουμπλή και του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Βερναρδάκη με υπηρεσιακούς παράγοντες είναι διαρκείς προκειμένου να αναρτηθεί το πρώτο νομοσχέδιο στο Δι@ύγεια στις 15 Οκτωβρίου που θα αφορά στην επιλογή προϊσταμένων και στην αξιολόγηση του προσωπικού. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου και αυτήν την περίοδο γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις. Οι αλλαγές στο Δημόσιο αναμένεται να είναι σαρωτικές, αφού θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τόσο στη διοικητική διάρθρωση όσο και στο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων.

allages-dimosio-grafima

«Φώτα Μπουτάρη» για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Από τη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά στον «Καλλικράτη», ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναθεσμοποίησή του, με βάση την εμπειρία από τις αδυναμίες και τα κενά που έχουν προκύψει κατά τη εφαρμογή του. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, ότι θα αξιοποιηθούν και οι ιδέες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Για το θέμα αυτό, ο Γ. Μπουτάρης επισήμανε ότι «είναι απόλυτη η ανάγκη αναθεώρησης ή συμπλήρωσης και βελτίωσης του “Καλλικράτη”, έτσι ώστε και οι Δήμοι να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να φύγουν οι μπελάδες από το κεφάλι του υπουργείου, που είναι άνευ λόγου».

Περί παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη

Ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι δεν ξεχνάει τη δέσμευση που είχε αναλάβει για τη ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, δήλωσε ότι παραμένει ένα στοίχημα γι’ αυτόν και θα το προωθήσει και από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών.

Στην ανάγκη ανέγερσης του παιδιατρικού νοσοκομείου αναφέρθηκε και ο Γ. Μπουτάρης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ευχάριστη έκπληξη τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, λέγοντας πως «δεν μας έχει συνηθίσει το κεντρικό κράτος σε τέτοιου είδους συνεργασίες».

«Αφωνία» για τη φιλοξενία των προσφύγων

Για το θέμα των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν θέλει να ανοίξει τώρα κουβέντα και σημείωσε: «Είναι ζητήματα που θέλουν μια προσεκτική και νηφάλια διαχείριση». Ζήτησε να ομονοήσουν κόμματα και φορείς και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει σωφροσύνη και στους Αμερικανούς και στους Ρώσους και στους Ευρωπαίους, γιατί το θέμα πρέπει να λυθεί στην πηγή του.

Βολές κατά του αθηνοκεντρικού κράτους

Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και θα καθιερώσει θεσμικά τέτοιου είδους συναντήσεις. Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου συζήτησε για τις αρμοδιότητες που θα έχει η Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ.

«Δεν χρειάζεται το αθηναϊκό κράτος να κρατά υπογραφές που μπορούν να μεταφερθούν και να αποκεντρωθούν εδώ. Νομίζω ότι σε πάρα πολλά ζητήματα, με πρακτικό τρόπο, χωρίς μεγάλες κουβέντες, χωρίς πομπώδεις δεσμεύσεις, θα δουλέψουμε όλοι μαζί, συλλογικά, γιατί κοινό είναι το ζήτημα που μας απασχολεί, να αναπτυχθεί αυτή η ευρύτερη περιοχή της πατρίδας μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από την πλευρά της χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι ο Π. Κουρουμπλής επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη τόσο γρήγορα από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον του για την περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνεργασίες με δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης και διοικήσεις φορέων που εποπτεύει το υπουργείο του.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις