29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση διαλύει το ΣΔΟΕ, «κουκουλώνει» υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής

Πρόσφατα

Και μεταφέρει τις αρμοδιότητας του ελεγκτικού μηχανισμού στο «έκτρωμα» της ΓΓΔΕ

Σε μια οξύτατη ανακοίνωσή της, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη διάλυση του ΣΔΟΕ και την «ενίσχυση» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στην οποία προΐσταται η Κατερίνα Σαββαΐδου, πρώην μεγαλοστέλεχος της PwC, έστησε τα γνωστά LuxLeaks με το Γιούνκερ.

Αναλυτικότερα:

Την ώρα που οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα «δεχθούν» τη φορολογική λαίλαπα του 3ου μνημονίου, «αποτελεί πρόκληση», λέει η ΑΔΕΔΥ, για την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους, το γεγονός ότι ενώ συμβαίνουν αυτά και χιλιάδες μικροοφειλέτες να απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις, η κυβέρνηση να «επιχειρεί να “ξεπλύνει” μεγαλοφοροφυγάδες και να χαρίζει φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων», διαλύοντας το ΣΔΟΕ.

Η ψήφιση του 3ου μνημονίου έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει ότι στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήταν και παραμένει η χαμηλή και μεσαία τάξη, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, και συμπληρώνει: η μονιμοποίηση «έκτακτων» φόρων και του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η νέα μεγάλη επιβάρυνση της έμμεσης φορολογίας κ.λπ. αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Στο όνομα της περαιτέρω «ανεξαρτησίας» της φορολογικής διοίκησης και της ενίσχυσης του «εκτρώματος» της Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση «προχωράει στην ουσιαστική διάλυση του ΣΔΟΕ. Μεταφέρει απ’ το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ τους 500 απ’ τους 700 υπαλλήλους, μεταφέρει τους αντίστοιχους πόρους και την υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως μεταφέρει τις αρμοδιότητες του φορολογικού και τελωνειακού ελέγχου. Τι δεν μεταφέρει; Τις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις, στις οποίες αποτυπώνεται η διαπλοκή και η φοροδιαφυγή σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας. Υποθέσεις που αφορούν στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, το πολιτικό χρήμα, τα εξοπλιστικά προγράμματα κ.λπ. και οι οποίες παραμένουν σε μια υπηρεσία, η οποία δε διαθέτει πλέον προσωπικό, δε διαθέτει πόρους και κυρίως δεν έχει αρμοδιότητα να τις ελέγξει, μετά την κατάργηση του δικαιώματος του ΣΔΟΕ να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους. Στόχος τους, να μην ανοίξουν ή να μην ολοκληρωθούν ποτέ αυτές οι υποθέσεις, μέχρι και την οριστική παραγραφή τους».

Η κυβέρνηση όμως δεν αρκείται μόνο σε αυτό, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. «Με το ίδιο νόμο ακυρώνει προκλητικά εκατοντάδες πορίσματα ελέγχου, για υποθέσεις που ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα απ’ το ΣΔΟΕ και οι οποίες καταλογίζουν σε μεγαλοφοροφυγάδες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Μετατρέπει αυτές τις εκθέσεις σε απλά πληροφοριακά δελτία και μεταθέτει για το μέλλον τον επανέλεγχο αυτών των υποθέσεων, απ’ την “ανεξάρτητη” ΓΓΔΕ».

Η Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών:

  • Να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό και το αντικείμενο των υποθέσεων που εκκρεμούν στο ΣΔΟΕ.

  • Να απαντήσουν για ποιο λόγο ολοκληρωμένες υποθέσεις ελέγχου ακυρώνονται και εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων δεν βεβαιώνονται.

  • Να σταματήσουν κάθε διαδικασία που οδηγεί στη διάλυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

  • Να προχωρήσουν στην ενίσχυση του ΣΔΟΕ με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

  • Να προχωρήσουν στην κατάργηση της δήθεν ανεξάρτητης ΓΓΔΕ και να λάβουν μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των οικονομικών υπηρεσιών αλλά και θέσπισης κανόνων λειτουργίας που δεν θα επιτρέπουν τις παρεμβάσεις πολιτικών, οικονομικών κ.λπ. συμφερόντων στη λειτουργία και τη στελέχωσή τους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις