16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ημέρα του μόχθου και των υπερωριών η Δευτέρα

Πρόσφατα

ipallilos-ksanthies-grafeiΟι εργαζόμενοι παγκοσμίως αρχίζουν την εβδομάδα δουλεύοντας περισσότερες ώρες

Τη Δευτέρα δουλεύουν τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα οι εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί το γεγονός των υπερβολικά πολλών υπερωριών συνολικά για όλες τις ημέρες.

Oι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανόν να κάνουν υπερωρίες τη Δευτέρα σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προκύπτει από παγκόσμια έρευνα της εταιρείας παροχής έτοιμων χώρων εργασίας Regus. Η έρευνα δείχνει επίσης πως, ενώ οι περισσότεροι εργάζονται 2-4 ώρες περισσότερο την εβδομάδα, υπάρχουν περίπου δύο πέμπτα του εργατικού δυναμικού των οποίων οι υπερωρίες αντιστοιχούν σε μία εργάσιμη ημέρα την εβδομάδα ή και ακόμη περισσότερο.

Η έρευνα με δείγμα 44.000 στελέχη επιχειρήσεων σε περισσότερες από 100 χώρες δείχνει ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας έχουν γίνει κανόνας για τους περισσοτέρους. Υπάρχει όμως και περίπου 14% το οποίο κινδυνεύει να εμφανίσει το σύνδρομο «burn-out», με πάνω από 15 ώρες υπερωριακής εργασίας την εβδομάδα. Δηλαδή, ο χρόνος εργασίας μπορεί να φτάσει στο ισοδύναμο της εβδομάδας των 7 ημερών.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται 2-4 ώρες πλέον του ωραρίου τους την εβδομάδα (19%).
  • Πάνω από ένας στους δέκα (14%) δηλώνει ότι εργάζεται υπερωριακά περισσότερες από 15 ώρες την εβδομάδα.
  • Επιβεβαιώνεται ότι η καθημερινή υπερωριακή εργασία είναι ο κανόνας για σημαντικό αριθμό εργαζομένων: 38% εργάζονται μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα ή και περισσότερο.
  • Η πιο δημοφιλής ημέρα για υπερωρίες είναι η Δευτέρα (16%), όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν ξεκούραστοι από το Σαββατοκύριακο και προσπαθούν να προχωρήσουν τον όγκο δουλειάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 9% διαλέγει να δουλέψει παραπάνω την Τετάρτη.
  • Την Παρασκευή οι περισσότεροι προτιμούν να φεύγουν νωρίς από τη δουλειά,με μόνο ένα 9% να δηλώνει πως κάνει τακτικά υπερωρίες την Παρασκευή.

Πηγή: tovima.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις