3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Τσακαλώτος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο… κούρεμα καταθέσεων

Πρόσφατα

tsakalotosΜπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα Αριστερά, λέει

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα διατυμπανίζονταν τα περί αντιθέτου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε -με συνέντευξή του στους «Financial Times» να… αλλάξει τα δεδομένα και να μιλήσει για «bail in» («κούρεμα») καταθέσεων.

Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κάνει μία ισχυρή αρχή με τις μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο, επειδή αυτό θα ξεκλείδωνε την υποδόση των 3 δισ. ευρώ του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, είπε. Για να προσθέσει, πως επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους, διότι -εάν αυτό δεν συμβεί- υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα επιβάλλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όλων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

  • Νοέμβριο η αξιολόγηση από τους τοκογλύφους

Ο Ευ. Τσακαλώτος αναμένει, όπως δήλωσε, η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. «Είναι απόλυτα σημαντικό να πάρουμε κάτι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους», είπε, προσθέτοντας: «Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Η διεξαγωγή της αξιολόγησης στα τέλη Νοεμβρίου θα συνιστά μία καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που προβλέφθηκε τον Αύγουστο, όταν η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη ένα πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ, σημειώνουν οι «Financial Times». Η καθυστέρηση, προσθέτουν, έγινε αναπόφευκτη μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

  • Παραμένει στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή του κεφαλαίου

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση – σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, περιλαμβανομένης της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ – θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών. «Θα είναι κεντρική πλευρά των πολιτικών μας, που θα προσδιορίσει την επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αποδεχθούν οι έλληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», εξήγησε, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν έχουν κάνει τίποτε σε σχέση με τη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου, το οποίο -πέραν του ότι κλέβει το κράτος- έχει επιβάλλει συνθήκες «γαλέρας» στις εργασιακές σχέσεις, πάντα με την ανοχή των κυβερνώντων.

  • Περιμένει αντιδράσεις εργαζομένων και κοινωνίας

Ο Ευ. Τσακαλώτος, συνεχίζοντας, σημείωσε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με το ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει αντίσταση, καθώς θα αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πιστωτές στο φορολογικό σύστημα, τις αγορές προϊόντων και εργασίας και την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

  • Αγρότες, εργαζόμενοι ΔΕΗ

Ένας άλλος κίνδυνος, σημειώνουν οι «Financial Times», είναι ότι θα υπάρξουν διαμάχες για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και των επιδοτήσεων των ελλήνων αγροτών και για το μέλλον της ΔΕΗ, το συνδικάτο της οποίας, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δηλαδή, είναι εχθρικό στις απαιτήσεις των πιστωτών για απελευθέρωση. «Υπάρχουν πολλές ομάδες συμφερόντων, ορισμένες για καλούς λόγους, ορισμένες για όχι τόσο καλούς λόγους, που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αλλά θεωρώ ότι οι προοπτικές είναι καλές. Στο μυαλό μας, είμαστε πιο οργανωμένοι τώρα στην κυβέρνηση απ’ ό,τι ήμασταν».

  • «Είμαι από τους πιο… αριστερούς»!!!

Ο Ευ. Τσακαλώτος είναι εντελώς ανοικτός σχετικά με τις αριστερές απόψεις του, σημειώνουν οι «Financial Times». «Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα Αριστερά».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις