ΟΛΜΕ: Όχι στο «πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων»

mathites-metanastes

mathites-metanastesΝα προβεί σε άμεση τροποποίηση της εγκυκλίου, που αφορά στο ζήτημα της απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, ζητεί από το υπουργείο Παιδείας η ΟΛΜΕ. Και αυτό ώστε, εφεξής, από τους γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών «να μη ζητείται να δηλώνουν αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ επίκληση των πεποιθήσεών τους και της θρησκευτικής τους συνείδησης καθώς και να δοθεί παράταση στο δικαίωμα δηλώσεων των απαλλαγών».

Το θέμα απασχόλησε το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με την εφαρμογή της τελευταίας εγκυκλίου 12773/Δ2/23.01.2015. Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία των λειτουργών μέσης εκπαίδευσης, είναι απολύτως επαρκής η αιτιολόγηση απαλλαγής «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», χωρίς να απαιτείται περαιτέρω διευκρίνιση, κατά την αίτηση του κηδεμόνα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους οικείους νόμους.

Να σημειωθεί πως η αρμοδία αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», είπε ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει Θρησκευτικά, χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα. «Δεν μπορεί να πρέπει να υπογράφει κάτι σε δημόσιο έγγραφο τι είναι ή τι δεν είναι. Κακώς δεν το καταργήσαμε και πρέπει να την καταργήσουμε άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.