8.8 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

ΕΒΖ: Επαναλειτουργούν τα εργοστάσια, προσδοκίες για τη ζάχαρη από τη Βραζιλία

Πρόσφατα

Στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα που είχε κλείσει τον Ιούλιο του 2014.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η λειτουργία του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας. Από την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε η παραλαβή και η επεξεργασία της πρώτης ποσότητας τεύτλων και ήδη όπως μας ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γιαννακίδης, έχουν παραληφθεί 30.000 τόνοι από τους 250.000 που υπολογίζονται.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πλάνο για την πληρωμή των τευτλοκαλλιεργητών, που αποτελεί σταθερά αιχμή του δόρατος για τους παραγωγούς, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας επισημαίνει: «Υπάρχει πλάνο, να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα», προσθέτοντας ωστόσο πως «το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, θα το δούμε στην πορεία».

Κρίσιμη ημερομηνία για την ΕΒΖ θεωρείται το τέλος του μήνα, οπότε και θα παρουσιαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς, το πλάνο βιωσιμότητας της εταιρίας. Εφόσον εγκριθεί, η εταιρία θα καταφέρει να βγει από την δύσκολη οικονομικά θέση στην οποία βρίσκεται και να ανακάμψει, καθώς θα υπάρξει ρύθμιση των ήδη υπαρχόντων δανείων αλλά και χρηματοδότηση της εταιρίας μέσω νέων δανείων. Σημειώνεται πως η ροή χρηματοδότησης της εταιρίας από την Τράπεζα Πειραιώς έχει σταματήσει από τις αρχές του έτους, όταν χορήγησε το δάνειο των 8,1 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των αγροτών.

Στην απευκταία περίπτωση, που η Πειραιώς δεν αποδεχθεί το πλάνο βιωσιµότητας, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ και καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλής η συνέχιση λειτουργίας της ΕΒΖ, καθώς θα πρέπει να αναζητηθεί χρηµατοδότηση από άλλες πηγές. Υπενθυμίζεται πως η ΕΒΖ έχει ήδη αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με όμιλο εταιριών από τη Βραζιλία για την επεξεργασία της ζάχαρης, ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης εν αντιθέσει με την πορεία πλήρους απαξίωσής της το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, σήμερα οι μέτοχοι της ΕΒΖ σε έκτακτη γενική συνέλευση ενέκριναν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατά 36,438 εκατ. ευρώ, με την καταβολή μετρητών. Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με την έκδοση έως 121.462.407 ανώνυμων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους της ΕΒΖ, σε αναλογία μιας νέας μετοχής ανά 3,305197631853510 παλαιές. Υπενθυμίζεται πως η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος που είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας και βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση, έχει προκαταβάλει από τον Απρίλιο στον ειδικό λογαριασμό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το ποσό των 30 εκατ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΒΖ έχει διαθέσει έως σήμερα το ποσό των 17,8 εκατ.

Από εκεί και πέρα, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στο alterthess.gr o διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Δ. Γιαννακίδης, έχουν ρυθμιστεί και εκπληρώνονται οι οφειλές της εταιρίας προς τη ΔΕΠΑ και την ΤΡΕΝΟΣΕ. Σημειώνεται πως οι οφειλές προς τη ΔΕΠΑ φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ, από την καμπάνια του 2014, και προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα 2,8 εκατ. για τη μεταφορά τεύτλων πέρυσι.

  • Ζωτικής σημασία για τους εργαζομένους η υλοποίηση της συμφωνίας με τον βραζιλιάνικο όμιλο

Αυξήθηκε, ως είθισται κατά την παραγωγική διαδικασία, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας. Μιλώντας στο alterthess.gr, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, σημείωσε πως αυτή την περίοδο ο αριθμός των εργαζομένων στο Πλατύ Ημαθίας φτάνει τους 400, εκ των οποίων περίπου 100 είναι μόνιμο προσωπικό και 300 οι εποχικοί υπάλληλοι.

Αναφορικά με το εργοστάσιο των Σερρών, οι 55 μόνιμοι υπάλληλοι απασχολούνται στην παραλαβή των τεύτλων και στην αποστολή τους στο εργοστάσιο του Πλατέως, ενώ υπάρχουν στην παρούσα φάση ακόμη 5 άτομα εποχικό προσωπικό για ειδικές θέσεις για την παραλαβή των τεύτλων.

Όσον αφορά το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα, που υπολογίζεται να ξεκινήσει την λειτουργία του γύρω στις 15 Οκτωβρίου, όπως μας ενημέρωση ο Χ. Βαρκάκης, έχουν προσληφθεί από τον Αύγουστο 96 άτομα για την συντήρηση του εργοστασίου, οι οποίοι θα απασχοληθούν και κατά την παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, ο ίδιος εκτίμησε πως περίπου 150 άτομα ακόμη θα προσληφθούν για την παραγωγική διαδικασία. Σημειώνεται πως εκεί το μόνιμο προσωπικό είναι 45 άτομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ, δεν υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών ούτε για το μόνιμο ούτε για το εποχικό προσωπικό. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος: «Για εμάς ζωτικής σημασίας είναι να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον βραζιλιάνικο όμιλο. Αν συμβεί αυτό, τότε τα εργοστάσια θα δουλεύουν πολύ περισσότερους μήνες κάθε χρόνο- ενδεχομένως και σε 12μηνη βάση- που σημαίνει αυτόματα καινούργιες θέσεις εργασίας και σε μόνιμο και σε εποχιακό προσωπικό».

  • Τευτλοκαλλιεργητές: Απαραίτητη η εγγύηση για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Όπως σημείωσε, μιλώντας στο alterthess.gr o Παύλος Μπογιαννίδης, πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, φέτος καλλιεργήθηκαν συνολικά 50.000 στρέμματα σε σχέση με 70.000 που ήταν πέρυσι.

Η μείωση αυτή οφείλεται, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, στο ότι δεν υπάρχει εγγύηση για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. «Παρόλο που το τιμολόγιο φέτος είναι καλύτερο και παρόλο που υπάρχει η συνδεδεμένη ενίσχυση (με επιδότηση 53 ευρώ/ στρέμμα) που θα αποτελέσει ένα στήριγμα για το εισόδημά μας, πολλοί αγρότες στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες ακόμα και με χαμηλότερες τιμές, όπως καλαμπόκι ή βαμβάκι, που όμως δεν καθυστερούν τόσο οι πληρωμές», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπάρξει εγγύηση για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, οι αγρότες είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην καλλιέργεια τεύτλων και να καλλιεργήσουν έωα και 250.000 στρέμματα. «Όσα στρέμματα μας ζητηθούν θα τα καλλιεργήσουμε με την προϋπόθεση να πληρωθούμε στην ώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, λόγω αυτής της ασυνέπειας στην καταβολή των οφειλομένων, έχουν μείνει ελάχιστοι παραγωγοί. Ενδεικτικό είναι πως μέχρι το 2006, η ΕΒΖ συνεργαζόταν με πάνω από 8.000 αγρότες, που έσπερναν έως και 500.000 στρέμματα. Το 2014 τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν ήταν περίπου 70.000 και φέτος μόλις 50.000. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αν καλλιεργηθούν ξανά στη χώρα μας μεγάλες εκτάσεις τεύτλων, το κοστολόγιο της βιομηχανίας μπορεί να πέσει από 750 ευρώ τον τόνο που είναι σήμερα, στα 400 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ευχήθηκε να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον βραζιλιάνικο όμιλο.

Τέλος, ο Π. Μπογιαννίδης επανέλαβε πως «όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει λύση», επικρίνοντας παράλληλα, όσους «εσκεμμένα μέσω κακοδιαχείρισης κατάντησαν την εταιρία» στην κατάσταση που βρίσκεται.

Ο ίδιος επέμεινε πως η εταιρία μπορεί να γίνει και πάλι βιώσιμη, υπογραμμίζοντας πως είναι η μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας, τόσο σε σχέση με τον τζίρο, τις εγκαταστάσεις και την τεχνογνωσία, που καλύπτει όλα τα στάδια της παραγωγής, «από τον σπόρο έως τον κόκκο της ζάχαρης». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεδομένης της κατάστασης είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν νέα εργοστάσια, ας σώσουμε αυτά που έχουμε».

Πηγή: alterthess.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις