16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΕΝΓΕ κατά υπ. Υγείας για την άρση της αυτοδίκαιης αργίας ιατρού που πήρε «φακελάκι»

Πρόσφατα

giatros-krivetai-klaieiΗ ΟΕΝΓΕ έχει λάβει κατ΄ επανάληψη σαφή θέση στο ζήτημα της διαφθοράς στο ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας το χρηματισμό ως κοινωνικό έγκλημα. Διά στόματος του προέδρου της και μέλους του Γ.Σ. Δημήτρη Βαρνάβα, δηλώνει πως της προκαλεί «αλγεινή εντύπωση η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Κοκκινάκη να άρει την αυτοδίκαιη αργία που είχε επιβληθεί σε γιατρούς οι οποίοι συνελήφθηκαν να χρηματίζονται, επικαλούμενος διατάξεις πρόσφατου νόμου, οι οποίες προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις χρηματισμού».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα και την ηγεσία της Δικαιοσύνης «να πάψει την παρελκυστική τακτική στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε επιτέλους να ελεγχθούν οι εκατοντάδες περιπτώσεις που λιμνάζουν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών ΕΣΥ».

Οι εξηγήσεις του υπουργείου Υγείας

Στο μεταξύ, σε διευκρινίσεις για την επιστροφή στα καθήκοντά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» του καρδιοχειρουργού που συνελήφθη να λαμβάνει «φακελάκι» από ασθενή προκειμένου να τον χειρουργήσει, προχώρησε το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι «η επαναφορά του γιατρού στα καθήκοντά του αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας και δεν αποτελεί πράξη αθώωσής του».

Η πειθαρχική υπόθεση του γιατρού εκκρεμεί προς εκδίκαση στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, το οποίο θα πρέπει επίσης να γνωμοδοτήσει για τη θέση του γιατρού σε δυνητική αργία, στην οποία βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2014 και το οποίο αποτελεί διοικητικό μέτρο.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Υγείας, έως σήμερα το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ, δεν εξέδωσε γνωμοδότηση και σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, «η αναστολή άσκησης καθηκόντων αίρεται αυτοδικαίως αν το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν γνωμοδοτήσει για τη θέση σε αργία εντός της προθεσμίας των τριάντα ημερών».

Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με έγγραφό του ενημέρωσε τον Αύγουστο την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, ότι δεν συνεδριάζει διότι από 1-7-2015 ο πρόεδρος απώλεσε την ιδιότητα (συνταξιοδοτήθηκε) με την οποία ορίσθηκε στο Συμβούλιο, και σύμφωνα με τη νομοθεσία σε κάθε περίπτωση η 15η Σεπτεμβρίου, αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για την επάνοδο των υπαλλήλων που τέθησαν στο καθεστώς αναστολής άσκησης καθηκόντων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις